fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Jukka-Pekka Metsävainio

28.4.2021 | UUTISET

”Kun taide kohtaa tieteen, lopputulos voi olla enemmän kuin kumpikaan yksistään voisi ikinä olla.”

Näin toteaa viikon kulttuuripersoonamme, yli kaksikymmentä vuotta yötaivasta taltioinut astronominen luontokuvaaja Jukka-Pekka ”J-P” Metsävainio. Kuvataiteilijan intohimo on nähdä ja näyttää meitä ympäröivän maailmankaikkeuden kauneus.

Vaikka Metsävainio on taiteilija, käyttää hän taiteensa tekemiseen tieteellisiä instrumentteja ja menetelmiä, jolloin kuvat täyttävät myös tieteellisen kuvaamisen vaatimukset.

”Kuvat ovat esteettisiä, mutta myös totta”, mies tiivistää.

J-P, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

”Varsinaiseen, melko yksinäiseen työhöni kuvaajana poikkeusolot eivät juuri ole vaikuttaneet. Epidemia on kuitenkin estänyt kaikki luentomatkat ympäri maailmaa ja perunut merkittäviä galleria- taidemuseonäyttelyitä mm. Lontoossa ja Yhdysvalloissa. joten laajemmassa mielessä vaikutus on ollut jopa katastrofaalinen.”

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

”Kovasti ja nopeasti kehittyvältä kaupungilta, kun katsoo täältä Oulun Raksilan puutarhakaupunginosasta käsin tilannetta. ”

Oulu, yhteistyössä 32 kunnan kanssa, hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Miksi juuri pohjoinen Suomi olisi sopiva valinta voittajaksi?

”Suuressa mittakaavassa unohtuvat helposti ne inhimilliset ja luovat voimavarat, jotka sijaitsevat pohjoisessa, etäällä suurista metropoleista.
On tärkeää nostaa esiin työ, jota tehdään kaukana vaikuttajista ja päättäjistä. Muuten jää huomaamatta ja käyttämättä valtava potentiaali laajoilla alueilla.”

Kuva: J-P Metsävainio.

Kuva: J-P Metsävainio

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

”Se merkitsee minulla sen myöntämistä, että olemme riippuvaisia koko maailman luonnon tilasta kaikilla elämän osa-alueilla. Kulttuuri ei ole erillinen saareke, vaan yhtä riippuvainen luonnon hyvinvoinnista, kuin mikä tahansa muu elämänalue. ”

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.

”Onnea Oulu, hyvin hiihdetty!”

 

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter