fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Jonna Kalliomäki

14.7.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

 

Viikon kulttuuripersoonamme on 35-vuotias kuvataiteilija (amk) ja soveltavan taiteen ja luontokuvauksen maisteri Jonna Kalliomäki Kuusamosta. Taiteen, valokuvauksen ja erilaisten sisällöntuotantojen ja luovien projektien lisäksi Jonna toimii tällä hetkellä Kuusamo Nature Photo -kuvakilpailun puheenjohtajana ja kansainvälisen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle -hankkeen projektikoordinaattorina Kuusamossa. Hankkeessa pilotoidaan parhaillaan Kuusamon Arktista residenssikeskusta ARKia. Kuusamon residenssitoiminta tulee tekemään yhteistyötä alueen matkailu- ja luontopalveluiden ja pohjoisten yliopistojen kanssa kehittäen uusia toimintamalleja ja yhteistyötapoja taiteen, tieteen, luonnon ja matkailun välille. “Tuntuu upealta tarjota mahdollisuus taiteilijoille ja tutkijoille ympäri maailman inspiroitua ja työskennellä näissä maisemissa. Uskon uusien kulttuuriavausten rikastuttavan elämäämme entisestään.” Jonna kertoo residenssihankkeesta.

Jonnan merellinen syntymäpaikkani Kristiinankaupunki on jäänyt jo kauan aikaa sitten taakseen ja nyt häntä on jo kohta neljä vuotta ympäröinyt Koillismaan jylhät metsät ja vaarat. Uusi, pohjoinen asuinseutu on valloittanut Jonnan ja paikallisella kulttuurilla ja luonnolla on siinä iso rooli.  Jonnan työ ja vapaa-aika on aina liittynyt luoviin aloihin ja hän tunteekin suurta kiitollisuutta, että saa tehdä työtä mihin kokee intohimoa.

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Jonna? 

Tämä on varmaan sarjassamme niitä hetkiä, kun kysytään, että muistatko missä olit, kun Suomi voitti lätkän MM-kultaa tai mitä teit silloin, kun Oulun kulttuuripääkaupungin titteli ratkesi. Muistan molemmat hetket. Jälkimmäisen voiton ratketessa olin Kuusamossa.  Ajattelin, että vihdoinkin se minkä eteen on paljon tehty työtä, tuottaa ansaittua tulosta. Siihen iloon oli helppo samaistua. Se tuntui myös jo heti alkujaan yhteiseltä saavutukselta ja uskon, että tämä tulee yhdistämään meitä kaikkia entisestään.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle? 

Kun kuulin, mikä teema on, mietin sitä siitä näkökulmasta mihin kulttuuri on taiteen näkökulmasta matkalla.  Muistan, kun vuonna 2006 kesätöissä kahvitauolla kerroin innoissani, että olen päässyt opiskelemaan kuvataiteita.  Se mykistävä hetki on piirtynyt mieleeni. Huomaan kuitenkin, että taiteen merkitys hyvinvoinnissa, taloudessa ja alueen kehityksen kannalta on pantu merkille. Toivon sitä samaa kaiken kulttuurin kohdalla niin, että ennakkoluuloton ilmapiiri olisi ilma mitä hengitämme ja mistä imisimme positiivisia vaikutteita itseemme. Haluan uskoa, että tulevaisuudessa taiteesta ja eri kulttuurin muodoista tulee osa meidän arkea niin, että se näkyy ja kuuluu kaikkialla ja luovuus nähdään mahdollisuutena, mikä avaa uusia ovia. Muuttumalla pysyy kiinnostavana.

 

Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Pohjoisessa on jotain hyvin ainutlaatuista ja eksoottista. Kulttuuripääkaupunkititteli tuo siihen sopivasti kontrastia vahvistaen paikan uniikkia ilmapiiriä. Taiteen ja kulttuurin avulla paikoista tulee merkityksellisiä ja yhteistyö eri alojen välillä tulee lisääntymään. Näen, että luovat alat kasvavat ja niiden merkitys korostuu yhteiskunnassa.

 

Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnassa korostuu vastavuoroisuus muun Euroopan kanssa. Mitä voimme oppia toisiltamme? 

Asioita tarkastellaan aina siitä paikasta käsin missä toimimme.  Kun luodaan jotain uutta on hyvä ottaa huomioon paikan kulttuuri ja ympäristö ja vahvistaa sitä kyseistä aluetta kunnioittaen. Taide onkin loistava väline kertoa omasta asuinpaikasta, perinteistä, kulttuurista ja tuoda meille tärkeitä asioita esille. Näin syntyy keskustelua ja tiedonvaihtoa.  Vuorovaikutus on avain ymmärrykseen ja jos olemme avoimia niin spektrimme laajenee ja saatamme nähdä ja kokea jotain uudenlaista.

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  

Haluaisin ajatella, että vuonna 2026 tullaan näkemään jotain, mitä ei ennen ole edes uskallettu visioida ja innovoida. Rohkeita avauksia, kokeilevaa kulttuuria, elämyksiä, kaupunkitilan haltuunottoa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Ennen kaikkea Oulu2026 on elämäntapa, jonka kautta luovuus näyttäytyy mahdollisuutena ilmaista itseään ja luoda jotain merkityksellistä näin vahvistaen sidettä omaan asuinpaikkaan. Taide ja kulttuuri tulee sitoutumaan osaksi ympäristöä, kestävää kehitystä, kaupunkikuvaa, korostaen alueen erityispiirteitä. Oulu2026 tulee luomaan uutta ajankuvaa. Pohjoinen vuonna 2026 on jotain mitä jokainen haluaa kokea.

 

Kuva: Eeva Mäkinen

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter