fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Jaakko Kuusisto

17.6.2020 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Olen Jaakko Kuusisto, toimin yhdeksättä ja viimeistä vuottani Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Olen myös Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja urani jakautuu kapellimestarin, säveltäjän ja viulistin tehtävien kesken. Luottamustehtävissä olen aiemmin toiminut esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen Taideneuvostossa kaksi kolmevuotiskautta.

Miltä elämäsi näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

Koen että olen onnistunut asettumaan eräänlaiseen uuteen normaaliin. Kulunut kevät on ollut aika hurjakin kokemus, ja tietyllä tavalla takki on aika tyhjä henkisesti. Alkujärkytys koronakriisin alkaessa oli varmasti kaikille melko yhteinen kokemus, ja siitä minulla seurasi eräänlainen lamaannus: totesin töiden kadonneen kalenterista, ja ympärillä vallitsi suuri epätietoisuus siitä, mitä nyt kannattaisi tehdä. Se oli raskasta aikaa. Seuraava vaihe oli omien voimavarojen kokoaminen: uuden tekemisen löytäminen ja toteuttaminen, ja se on tavallaan meneillään edelleen. Ja samalla on tullut jo kolmas vaihe: koronakriisin hoidosta aiheutuvat uudet työt. Eri organisaatiot varautuvat eri tavoin tulevaan syyskauteen, ja se teettää jo kiinnostavalla tavalla uusia töitä, joihin ei olisi muuten ryhdytty. Kesäloma kyllä käryää niiden parissa, mutta ei tulisi mieleenkään valittaa, sillä lähimuistissa on kokemus siitä, miltä tuntuu kun työtä ei ole.

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

Oulussa on tehty paljon asioita oikein. Koen Oulun viihtyisänä, kauniina ja ihmisläheisenä kaupunkina, joka elää ja kehittyy. Oulu on aktiivinen tapahtumakaupunki, ja se on positiivinen signaali tulevaisuutta ajatellen. Oulu omaa ympäristöllisesti poikkeuksellisen hienoja alueita, kuten Hupisaarten alue. Sellainen keidas aivan keskustan tuntumassa on mieletön pääoma. Oulu kipuilee samojen haasteiden kanssa kuin monet muutkin kaupungit, mutta toivon että Oulu uskaltaa jatkossakin tehdä niitä asioita jotka kokee tärkeiksi. Sisäänpäin käpertyminen ja varman päälle pelaaminen ei ratkaise asioita.

Katso vuoden päähän, miltä elämäsi näyttää ja missä olet?

Juuri tällä hetkellä erittäin haastavaa ennustaa, mutta olen optimisti ja uskon että elämä näyttää hyvältä. Olen juuri päättänyt pestini Oulun Musiikkijuhlilla, ja kiinnostavaa nähdä onko jotain muuta vastaavaa ilmaantumassa sen tilalle. Mitenkään aktiivisesti en sellaista tavoittele, sillä tekemistä kyllä riittää muutenkin. Oulussa kuitenkin uskon olevani, sillä viihdymme erinomaisen hyvin täällä. En myöskään sulje pois kokonaan uudenlaisten haasteiden mahdollisuutta, koska uudistuminen on tärkeää. Elämä näyttää mitä tulee.

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alue on paras kulttuuripääkaupungiksi?

Uskon Oulun mahdollisuuksiin, sillä vaikka Oulussa on jo paljon, voimme edelleen kehittyä voimakkaasti. Oulussa on vahva oman tekemisen meininki, varmaan osin siksi että olemme liian kaukana tuodaksemme kaikki merkittävät asiat muualta. Tarvitsemme kulttuuripääkaupunkiutta selvitäksemme tulevaisuuden haasteista, ja uskon että olemme valmiit satsaamaan siihen vastaavasti. Titteli vaatii sekä paljon uuden luomista, että kulttuurin perusinfrasta huolehtimista entistä paremmin. Uskon sataprosenttisesti, että kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen Oulu elää uutta kukoistustaan.

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Käyttädy kuin pääkaupunki, ja muista että kulttuuri on kaiken ydin.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter