fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Helena Juntunen

13.5.2020 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Helena Juntunen, sopraano, Nykyisin siuntiolainen oopperalaulaja, Oulussa syntynyt, Kiimingissä asunut.

 

Miltä elämäsi näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

Elämä pyörähti ylösalaisin kun korona & rajoitukset läjähtivät naamalle  – koko kalenteri tyhjeni heinäkuun loppuun saakka: kolme oopperaproduktiota, ja parikymmentä konserttia peruttiin. Olen miettinyt viimeaikoina vanhaa kiinalaista filosofista pulmaa: jos puu kaatuu metsässä eikä kukaan ole kuulemassa, kuuluuko siitä ääni. Olo on kuin sillä puulla: olen opetellut nämä roolit, asunut Saksassa harjoittelemassa yhtä niistä kuusi viikkoa, ohjelmoinut koko kevään tunti tunnilta; ja yht’äkkiä kaikki katoaa. Olenko tehnyt mitään? Tilanne on haastava ja vaikea ihan kaikille mutta nyt on löydettävä ne ilonaiheet; ja onneksi niitä on. Onneksi on kevät, onneksi on tämä sama vene missä kohtaamiset ovat erilaisia kuin ikinä. Onneksi on toivo.

 

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

Oulu on tällä hetkellä kaukana. Äitini asuu Kiimingissä ja ajella Ouluun täältä Siuntiosta tervehtimään äitiä & mummua kakaroiden kanssa ikkunan taakse on hiukka liian rankka reissu..

 

Katso vuoden päähän, miltä elämäsi näyttää ja missä olet?

Toivottavasti vuoden päästä teen niitä juttuja mitä kalenterissa tällä hetkellä seisoo pari ihanaa roolia olisi tulossa Euroopassa. Kesä Savonlinnassa jossa toinen puoli sukua myös asustelee.

 

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alue on paras kulttuuripääkaupungiksi?

Oulu oli ihan huippupaikka kasvaa ja ottaa ensimmäiset askeleet tällä karriäärillä: Oulu on tarpeeksi iso että teiltä löytyy loistava teatteri, oopperaa, oma orkesteri, toimiva konserttisali, musiikkiluokat, musiikkilukio, huippuluokan musiikinopetus, mutta tarpeeksi pieni että olen päässyt osallistumaan näiden fantastisten ammattitoimijoiden juttuihin jo ihan pienestä: Aloitin lapsiavustajana Oulun Kaupunginteatterissa 10-vuotiaana, sain laulaa alueen kuoroissa Fröökynöissä ja Kiimingin Kiuruissa Liisa Räisäsen johdolla korkeimmalla kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla, Leena Salonen ohjasi oopperoita jotka ovat jättäneet ikuisen jäljen; pääsin niissä lavalle jo 16-vuotiaana ensin kuorossa ja sitten pikkuroolissa, uskomaton Airi Tokola Oulun konservatoriossa jaksoi tehdä perusteellisen perustyön joka kantaa laulamistani yhä. Teillä on siellä koko paketti!

 

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Toivottavasti kaikki se kulttuurin nälkä mikä on noussut pintaan näissä erikoisoloissa saa aikaan uskomattoman kuhinan kun pääsemme takaisin ihmisten ilmoille. ”Taide tekee elämästä parempaa kuin taide”

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter