fbpx

Oulu2026 / Kulttuurin uutiskirje 2/19

21.2.2019 | UUTISET

12.2.2019 OULU2026 / KULTTUURIN UUTISKIRJE

Oulu2026 avasi kaikille suunnatun, laajan ohjelmahaun

Oulu2026-hanke on käynnistänyt kaikille kansalaisille avoimen ohjelmahaun. Haun tarkoituksena on kerätä mahdollisimman runsaasti ohjelmaehdotuksia, joita hyödynnetään ensivaiheen kulttuuripääkaupunkihakemuksessa vuonna 2020. Kaikille avoin ohjelmahaku järjestetään 11.2.–31.5.2019.

Ohjelmahaun aikana toivotaan löytyvän kahdentasoisia ehdotuksia: ohjelmia tai projekteja, joiden toteutusvalmius on korkea tai ideoita, joiden valmistelu on vasta alussa.

”Ehdotusten pohjalta ryhdytään sitten rakentamaan Oulu2026-kulttuuriohjelman sisältöä. Hakuun voi osallistua kuka tahansa yksin, edustamansa yhteisön tai laajemman verkoston kanssa. Haun kautta koostetaan yhteen ainutlaatuiset kulttuuripääkaupunkivuotta varten luotavat sisällöt”, kertoo hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen.

”Nyt on tärkeää, että kaikki oululaiset ja lähikuntien edustajat olisivat aktiivisia, sillä kulttuuripääkaupunkihakemus tehdään yhdessä,” lisää kulttuurijohtaja Samu Forsblom.

Ohjelmaehdotusten tulee noudatella Oulu2026-teemoja, joiden yläotsikko on Kulttuuri-ilmaston muutos (Cultural Climate Change). Muita teemoja ovat Rohkeasti reunalla (Hinterland), Vastakohtien voima (Contrasts) ja Villisti kaupunki (Wild City).

Hakuohjeet: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/ohjelmahaku

Lisätietoja: Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen, 044 703 1116, piia.rantala-korhonen@ouka.fi

Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom, 044 703 7558, samu.forsblom@ouka.fi

 

Luovat neuvonantajat saivat työnsä päätökseen

Teemat julki yhtä aikaa Oulussa ja Helsingissä

Viime vuoden puolella työnsä aloittaneet 20 Luovaa neuvoantajaa saivat työnsä päätökseen tammikuussa. Työn tulokset eli teemat julkistettiin yhtä aikaan Oulussa Valveella sekä Helsingissä G Livelabissa 1. helmikuuta. Pääotsikoksi muovautui Kulttuuri-ilmastonmuutos, Cultural Climate Change, jonka alle rakentui kolme pääteemaa: Rohkeasti reunalla (Hinterland), Vastakohtien voima (Contrasts) ja Villisti kaupunki (Wild City). Teemat suuntaavat Oulun hakemusta ensivaiheen karsinnassa, jonka päättyy toukokuussa 2020. Lopullinen kulttuuripääkaupunkivalinta selviää vuoden 2021 aikana.

Teemat ovat myös pohjana laajalle, juuri käynnistyneelle ohjelmahalulle. Teemojen alle odotetaan mahdollisimman paljon ehdotuksia, sekä toteutusvalmiita että pelkkiä aihioita. Katso uutinen yllä.

Teemat ja niiden tarkemmat kuvaukset: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/teemat

 

Oulu2026 tarjoaa tukea opintomatkoihin

Oulu2026 on avannut kulttuuritoimijoille mahdollisuuden lähteä opintomatkalle Eurooppaan, osana kulttuuripääkaupunkihanketta. Kannattaa toimia pian, sillä ilmoittautumisaikaa on vain 20. helmikuuta asti. Opintomatkojen tavoitteena on tuottaa ehdotuksia Oulu2026-ohjelmahakuun.

Matkaan lähtijälle maksetaan majoitus- ja matkakulut sekä mahdolliset vierailukohteiden muut kulut. Päivärahoja tai ruokailuja ei makseta. Hakija ilmoittaa hakemukseen matkakohteensa ja ajankohdan, kohteessa toimivan yhteistyökumppanin tai -kumppanit, projektiaihion tai projektisuunnitelman, johon opintomatka liittyy sekä Oulu2026-teeman, johon suunnitelma liittyy. Hakijan tulee asua tai työskennellä Oulussa, Kempeleessä, Iissä, Hailuodossa, Muhoksella, Tyrnävällä, Limingassa tai Lumijoella. Opintomatkasta koituvat matka- ja majoituskulut tulee toteutua ja raportoida hankkeen toteutusaikana 30.4.2019 mennessä.

Hakuaikaa on 20. helmikuuta asti ja lomake löytyy osoitteesta www.ouka.fi/oulu/oulu2026/opintomatkat. Opintomatkat rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto ja toteuttaa Oulun kaupunki Kulttuuripääkaupunki kansainvälistymisen ja elinvoiman edistäjänä -hanke. Haku on jatkoa viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetyille opintomatkoille.

Lisätietoja:  Oulu2026-hankkeen projektipäällikkö Heli Metsäpelto, 044 703 7554, heli.metsapelto@ouka.fi

 

Kirjailijat aloittivat 20×26-twiittiteoksen

Oululaiset kirjailijat osallistuvat taiteellaan Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Muoto on ainutlaatuinen, yhtä aikaa häviävä ja säilyvä: kirjalliset ajatukset julkaistaan twitter-viestien muodossa Oulu2026-twittertilillä yhden vuoden ajan, jokaisena päivänä. Twiittiteoksen aloitti sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen 1. helmikuuta, seuraavana oli vuorossa Essi Kummu ja parhaillaan twiittaa Reija Glad. Viimeisen twiitin kirjoittaa kirjailija Katariina Vuori 31.1.2020. Mukana on 20 kirjailijaa, joista jokainen tekee vuoden aikana 26 twiittiä etukäteen sovittuina vuoroina. Yhteensä maailmalle lähtee siis 520 twiittiä yhden vuoden aikana.

”Oulun kirjailijaseura on tehnyt jo vuosia työtä alueen kirjallisuuden ja koko oululaisen kulttuurikentän nostamiseksi. Haluaisimme että kulttuuri kaikissa muodoissaan olisi osa oululaisten arkea ja elämää, ja että kulttuuri myös näkyisi täällä, kaduilla ja toreilla. Twiittiteos on meille kirjallinen voimannäyttö ja kutsuhuuto. Meillä on asiaa Oulusta!”, sanoo Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas.

Kukin vuorossa oleva kirjailija tullaan esittelemään oman viikkonsa alussa Oulu2026-somekanavilla. Twiitit tullaan myös keräämään talteen, mahdollista myöhempää kokoavaa teosta varten.

Kirjailijaesittelyt ja twiittivuorot osoitteessa: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/kirjailijoiden-taideteos-20×26

Teosta voi seurata päivittäin Oulu2026 Official -twittertililtä.

 

Oulu2026 aloittaa laajat kuntavierailut

Oulu2026-vaikutusalueella aloitetaan helmi-maaliskuussa laajat kuntakierrokset. Niiden tarkoituksena on kertoa paikallisille päättäjille ja kulttuuriväelle tarkemmin teemoista, ohjelmahausta sekä solmia yhteistyösopimuksia.

Alustavien suunnitelmien mukaan matkoja tullaan tekemään näihin paikkakuntiin: Kuusamo (Pudasjärvi, Taivalkoski), Tornio (Haaparanta, Kemi, Keminmaa, Posio, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio), Liminka Kempele, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi) Ylivieska (Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi), Raahe (Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Siikajoki, Siikalatva) Kajaani (Hyrynsalmi, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Pyhäntä, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Vaala) ja Oulu. Paikkakunnille tiedotetaan vierailuista hyvissä ajoin, muun muassa paikallislehtien avulla. Kierrokset päättynevät huhtikuussa Oulussa järjestettäviin kahteen eri tilaisuuteen.

 

Kansainvälinen Can ECoC Save the World? -seminaari maaliskuussa

Oulu2026 järjestää kansainvälisen seminaarin Can ECoC save the World Oulussa 12.–14. maaliskuuta. Sen tarkoituksena on kutsua eurooppalaisia yhteistyökumppaneita sekä paikallisia asiantuntijoita ja alasta kiinnostuneita keskustelemaan Euroopan haasteellisesta tulevaisuudesta: ilmastonmuutos, muuttoliikkeet, Brexit ja uusi talous.

Euroopan kulttuuripääkaupungissa (ECoC) ei ole kyse vain kulttuurista; siinä on kyse kansalaisten osallisuudesta, kulttuurisista oikeuksista, taiteilijoiden liikkuvuudesta, uusista innovaatioista, yleisötyöstä, kestävästä kehityksestä, kulttuurisesta monimuotoisuudesta, yhteistyöstä uusien kumppanien kanssa ja paremman yhteisymmärryksen löytämisestä. Onko ECoC ratkaisu tulevaisuuden haasteisiin? Voimmeko käyttää sitä työkaluna kaupunkikehittämiseen? Mitä vaikutuksia kulttuuripääkaupunkivuodella on kaupungille ja sen perinnölle? Lisätietoja seminaarista osoitteesta: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/kv-seminaari2019

HOXX Kulttuurilähettiläät ja muut vapaaehtoiset!! Seminaarin taiteellisesta ohjelmasta vastaa kuraattori Mike Watson, joka tarvitsee esityksiin vapaaehtoisia. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan: Mike Watson, mike.r.watson@gmail.com tai Mirja Syrjälä, mirja.syrjala@ouka.fi

 

Oulun valistustalorahaston haku avautuu

Oulun valistustalorahaston avustusten hakuaika on tänä vuonna 25.2.-15.3.2019.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden hallinnoima rahasto tukee apurahoillaan Oulun kulttuurielämää. Apurahoja voidaan myöntää taiteen ja kulttuurin eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteistöille. Apurahoja kohdennetaan ensisijassa taiteelliseen työskentelyyn, taideteoksiin ja taiteellisiin produktioihin. Teokset ja produktiot voivat toteutua osana jotain toista tapahtumaa.

Apurahoista päättää sivistys- ja kulttuurijohtaja. Ehdotuksen apurahoista valmistelee työryhmä ja työtä ohjaavat sivistys- ja kulttuurilautakunnan valtuustokaudeksi hyväksymät apurahaperiaatteet. Ohjeet ja lomakkeet hakuajoista päivitetään ouka.fi/oulu/kulttuuri-ja kirjastot -sivustolle ennen hakuajan alkamista.

Lisätietoja: Kulttuurijohtaja Samu Forsblom, 044 703 7558, samu.forsblom@ouka.fi

 

Lumo-valofestivaali avasi vuoden 2019 ohjelmahaun

Seitsemättä kertaa järjestettävä valofestivaali Lumo Light Festival Oulu kutsuu taiteilijoita, suunnittelijoita, valotaiteen ja valaistuksen ammattilaisia sekä opiskelijoita ja oppilaitoksia tarjoamaan ehdotuksensa vuoden 2019 tapahtumaan. Lumo-valofestivaali järjestetään 22.–24.11.2019.

Lumo-valofestivaalin teema vuonna 2019 on LUONTOMME. Festivaali hakee sisältöjä, jotka syventyvät ympärillämme olevaan luontoon tai ihmisluontoon elämyksellisellä ja tunteita herättävällä tavalla. Lumo on monitaidefestivaali, joten haemme mukaan valoa hyödyntävää sisältöä eri aloilta, kuten musiikki, tanssi, teatteri, installaatiot ja työpajat.

Tekijöitä pyydetään jättämään ehdotuksensa 25.3.2019 mennessä.

Lisätietoja ohjelmahaun verkkosivulta.

 

Mitä tapahtuu Villatehtaalla?

Ma 18.2. klo 13:30–15.00, OSAOn opiskelijaravintola, Pikisaarentie 13

Tervetuloa kahvikupposen äärelle valaistumaan Pikisaaren Villatehtaan kehittämisen tilanteesta ja näkymistä. Tietoiskun jälkeen on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle. Tilaisuus on osa Kaupunkimme-festivaalin suiston kulttuurikohteiden kävelykierrosta, joka alkaa 11.30 ja päättyy noin 13.30 Pikisaareen OSAO:n opiskelijaravintolaan. Tarkemmat tiedot suiston kävelykierroksesta.

Villatehtaan alue on osa arvokasta Pikisaaren kulttuuriympäristöä Oulun keskustan kupeessa. Alue on keskeinen osa kehittymässä olevaa suistoa. Alueella on toiminut Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikkö, joka siirtyy muihin tiloihin vuoden 2019 aikana. Oppilaitoksen käytöstä vapautuvat rakennukset tarjoavat ainutkertaisen mahdollisuuden kaupunkilaisia ja matkailijoita houkuttelevan kulttuuria henkivän keskuksen luomiselle. Pikisaaren Villatehtaan alueen kehittäminen on yksi keskeisistä hankkeista Oulun matkalla vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

 

Pohjoisen parhaiden tapahtumien äänestys taas käynnissä

Yleisöllä on jälleen mahdollisuus äänestää suosikkitapahtumiaan Pohjoisen parhaat -äänestyksessä 24. helmikuuta saakka. Äänestämään pääsee Pohjoisen parhaat -sivustolla https://www.kaleva.fi/pohjoisenparhaat. Äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi ravintolaillallisia ja hotelliyö. Yleisöäänestyksen perusteella valitaan finalistit kolmeen kategoriaan, vuoden 2018 paras kulttuuri-, urheilu- ja messutapahtuma. Lisäksi tapahtumakävijät voivat ehdottaa vuoden tapahtumajärjestäjää sekä nostaa erityismaininnan arvoiseksi festivaali- ja tapahtuma-alan kiinnostavan avauksen teon tai vaikka tapahtuman, joka ei suoraan istu muihin kategorioihin.

Äänestyksen kautta nousseiden finalistien joukosta asiantuntijaraati valitsee kategorioiden voittajat sekä parhaat business-tapahtumat. Tämän vuoden uutuuskategoriassa palkitaan myös tapahtumatoimialan palveluntarjoaja, jota saavat tapahtumajärjestäjät itse ehdottaa.

 

Tapahtumien gaala kolmannen kerran

Vuoden 2018 suosikkitapahtumat palkitaan torstaina 28.3. Tapahtumien gaalassa Uudella Seurahuoneella. Tapahtumien gaala kutsuu mukaan juhlintaan sekä tapahtuma-ammattilaiset että kaikki muut  tapahtumien ystävät.

Lisätietoja: Taina Ronkainen, 040 6211249, taina.ronkainen@businessoulu.com

 

Taiteen edistämiskeskuksen alueiden apurahat haettavissa 13.2.–13.3.2019

Apurahat on tarkoitettu alueella toimiville ammattitaiteilijoille ja/tai heidän muodostamilleen työryhmille. Kohdeapurahan hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi). Hakuaika: 13.02.2019–13.03.2019

 

Lastenkulttuurin kohdeapurahat
Kohdeapurahat on tarkoitettu alueella toimiville ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille tai heidän muodostamilleen työryhmille lasten- ja nuortenkulttuurin hankkeisiin. Hakuaika: 13.2.2019–13.3.2019

Lisäsi haettavana:

Liikkuvuusapurahat

Apurahat on tarkoitettu Suomessa asuvien taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden kansainvälisen liikkuvuuden ja verkostoitumisen edistämiseen. Hakuaika: 16.11.2018–28.2.2019

Erityisavustukset “Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen” -hankkeille

Erityisavustukset on tarkoitettu yhteisöille, jotka hankkivat rakennuskohteisiinsa taideteoksia. Hakuaika: 13.2.2019–13.3.2019

Lisätietoja:  https://www.taike.fi/fi/apurahat-ja-avustukset, asiakaspalvelu@taike.fi, 0295 330 700

 

Muita avoinna olevia rahoitushakuja

OKM:n Erityisavustukset kulttuurin perustan ja jatkuvuuden kokeilu- ja kehittämishankkeisiin

Haku päättyy 28.2.2019 klo 16.15. Lisätietoja ja hakuohjeet OKM:n verkkosivulla

Avustuksella edistetään kulttuuripolitiikan strategian 2025 tavoitealuetta ”kulttuurin perusta ja jatkuvuus”, jonka tavoitteena on, että kulttuurin perusta on vahva ja elinvoimainen. Strategian kaksi muuta tavoitealuetta – luova työ ja tuotanto sekä osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin – varmistavat osaltaan, että kulttuuri kehittyy vahvana ja elinvoimaisena.

Määrärahasta voidaan avustaa hankkeita, joilla toteutetaan seuraavia tavoitteita:

taide- ja kulttuurituotannon ja -tarjonnan monipuolisuus ja laaja saatavuus
taide- ja kulttuuritoimintojen edellyttämän infrastruktuurin, kuten kulttuuritilojen, monipuoliset tai uudet käyttötavat, jotka lisäävät taiteen ja kulttuurin tarjontaa sekä käyttöä
taiteen ja kulttuurin alan toiminnan tehokas järjestäminen tai organisointi sekä vuorovaikutus ja yhteistyö taide- ja kulttuurikentän toimijoiden ja muiden toimialojen toimijoiden välillä
kulttuuri- ja kulttuuriperintöaineistojen uudenlainen ja/tai laajamittainen saatavuus sekä niiden käytön edistäminen

 

Rakennerahastohaku auki: EAKR-haku 27.2. ja ESR-haku 1.3. saakka

Haussa rahoitetaan erilaisia Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston hankkeita. Tutustu tarkemmin hakuilmoituksiin.

Lisätietoa ja hakuohjeet Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivulla.

6Aika-haku (EAKR ja ESR)

Teemana vähähiilisyys ja energiatehokkuus. Kehittämisen ja kokeilujen kohteissa ovat mukana myös matkailu, kiertotalous ja elämystalous.  Hankkeissa on tärkeää hyödyntää kaupunkeja kehitysympäristöinä ja ohjata kaupunkien ja kuntalaisten toimintaa kestävämpään suuntaan.

EAKR-haku 29.3. mennessä ja seuraavat syksyllä 9.8. ja 18.10. ESR-hankehaku 29.3.2019 mennessä ja seuraavat syksyllä 19.8.-18.10.2019.

Lisätietoja ja hakuohjeet 6Aika-sivustolla

 

Interreg Nord – Interreg Pohjoinen

Painopisteitä mm.  tutkimus ja innovaatio, Yrittäjyys sekä Kulttuuri ja ympäristö

Haku 28.2.2019 mennessä, seuraavat 28.5.2019 ja 30.9.2019 mennessä. Lisätietoja ja hakuohjeet Interreg Nord -sivustolla.

 

Pohjoismainen kulttuurirahasto / Nordisk Kulturfond

Osassa painopisteistä jatkuvia hakuja. Projektituki – haku 2.5. kello 23.59 Tanskan aikaa mennessä ja 1. lokakuuta 2019 klo 23.59 Tanskan aikaa mennessä. Vastaus tulee n. 7 viikkoa hakuajan päättymisen jälkeen.

Lisätietoja ja hakuohjeet Nordisk kulturfond –sivustolla.

 

Pohjoismainen kulttuuripiste / Nordisk Kulturkontakt

Tulevia hakuja:

NORDBUK-tukiohjelma 3.4.–3.5.2019
Liikkuvuustuki 4.3.–4.4.2019
Verkostotuki (lyhytaikainen ja pitkäaikainen): 26.8.–26.9.2019
Kulttuuri- ja taideohjelma 19.8.–19.9.2019

Lisätietoja ja hakuohjeet Pohjoismaisen kulttuuripisteen verkkosivulta

 

Kulttuurin ja luovien alojen kansainväliset rahoitusmahdollisuudet – ohjelmainfo & hankesparraus

26.2.2019 klo 9.00 Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki. Myös etäosallistuminen mahdollista.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset Cimon verkkosivulla

Tilaisuuden ensimmäistä osaa klo 9–10.45 voi seurata myös suorana lähetyksenä Pohjoismaisen kulttuuripisteen Facebook-sivun kautta

 

Pohjoismainen kulttuuripiste, haku Nordic Matchiin avoinna 24.2.

Uusi ajatushautomo ja verkostoitumisalusta Nordic Match kokoaa 8. – 12. huhtikuuta 2019 Helsinkiin joukon pohjoismaisia luovan alan ammattilaisia. Ensimmäistä kertaa järjestettävän Nordic Matchin tavoitteena on taiteen ja kulttuurin keinoin luoda yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Luovan alan pohjoismaiset ammattilaiset työskentelevät muuttoliikkeen teeman parissa. Haku on avoinna 24.2. asti.

Lisätietoja Pohjoismaisen kulttuuripisteen verkkosivulla.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter