fbpx

EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkinto suomalaisille kulttuurikasvatussuunnitelmille ja Kulttuurivoltti-hankkeelle

16.5.2018 | UUTISET

Euroopan komissio ja Europa Nostra, Euroopan johtava kulttuuriperintöalan verkosto, julkistivat tänään vuoden 2018 EU:n kulttuuriperintöpalkinnon / Europa Nostra -palkintojen voittajat. Tämän vuoden voittajien joukossa on Kulttuurivoltti -hanke ja kulttuurikasvatussuunnitelmat Suomessa. Voittajat palkitaan näyttävässä palkintoseremoniassa 22. kesäkuuta Berliinissä, jossa järjestetään tuolloin kaikkien aikojen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintöhuippukokous.

Oululaisen kulttuuritalo Valveen johtava kulttuurituottaja Katri Tenetz on toiminut  hankkeen yhteistyöryhmässä asiantuntijana. Tenetz on lähdössä Berliiniin esittelemään kulttuurikasvatuksen työkalua sekä mukaan palkintogaalaan jännittämään, myönnetäänkö hankkeelle 10 000 euron pääpalkinto.  Kulttuurivoltin työkalua on käytetty myös Oulun ympäristössä kuten Kuusamossa, Oulaisissa ja Utajärvellä.

Eurooppalaiset ja muiden maiden kansalaiset eri puolilta maailmaa voivat parhaillaan äänestää verkossa yleisöpalkinnon voittajaa ja tuoda esiin oman tai toisen Euroopan maan voitokkaita saavutuksia. Linkki äänestykseen: https://vote.europanostra.org/

 

Tiedote kokonaisuudessaan

Bryssel/Haag 15. toukokuuta 2018

Euroopan komissio ja Europa Nostra, Euroopan johtava kulttuuriperintöalan verkosto, julkistivat tänään vuoden 2018 EU:n kulttuuriperintöpalkinnon / Europa Nostra -palkintojen voittajat. Tunnustus merkittävistä saavutuksista konservoinnin, tutkimuksen sekä koulutuksen ja tietoisuuden lisäämisen kategorioissa myönnettiin 29 palkinnonsaajalle 17 maasta. Tämän vuoden voittajien joukossa on Kulttuurivoltti -hanke ja kulttuurikasvatussuunnitelmat Suomessa. Koska vuosi 2018 on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi, kiinnitettiin tänä vuonna erityisesti huomiota palkittujen kulttuuriperintöön liittyvien saavutusten eurooppalaiseen erityisarvoon. Riippumattomat palkintolautakunnat kävivät läpi kaikkiaan 160 palkintohakemusta. Hakemuksia saatiin organisaatioilta ja yksittäisiltä henkilöiltä 31:stä Euroopan maasta. Eurooppalaiset ja muiden maiden kansalaiset eri puolilta maailmaa voivat parhaillaan äänestää verkossa yleisöpalkinnon voittajaa ja tuoda esiin oman tai toisen Euroopan maan voitokkaita saavutuksia.

Voittajat palkitaan näyttävässä palkintoseremoniassa 22. kesäkuuta Berliinin konferenssikeskuksessa pidettävässä Euroopan kulttuuriperintöpalkintojuhlassa, jota isännöivät komissaari Tibor Navracsics ja Plácido Domingo. Palkintojuhlassa julkistetaan seitsemän pääpalkinnon saajaa, joista jokainen saa 10 000 euroa, ja yleisöpalkinnon saaja. Seremoniaan osallistuu myös Saksan liittotasavallan presidentti Frank-Walter Steinmeier, joka on kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden suojelija Saksassa. Voittajat esittelevät kulttuuriperintöön liittyvät saavutuksensa huippukokouksen yhteydessä järjestettävillä osaamisen messuilla (Heritage Excellence Fair) Allianz-foorumissa 21. kesäkuuta.

Kulttuurivoltti: Kulttuurikasvatussuunnitelmat Suomessa

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien määrälliseen kasvattamiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä kolmella kielellä (suomi, ruotsi ja englanti).

“Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot”, tuomaristo vahvisti.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuoden 2016 lopussa kulttuurikasvatussuunnitelmia oli valmisteilla 86 kunnassa eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä aktiivisia kulttuurikasvatussuunnitelmia toteutetaan 71 kunnassa. Työpajoja järjestettiin 15 paikkakunnalla ja kiertue tavoitti 83 Suomen kuntaa ja sai tilaisuuksiinsa yli 450 osallistujaa. Hankekumppanit antavat edelleen neuvontaa kunnille, joilla ei vielä ole kulttuurikasvatussuunnitelmaa

Tuomaristo painotti: “Hankkeessa luotiin kokonaisvaltainen ja joustava lähestymistapa opetussuunnitelmatyöhön digitaalista työkalua hyödyntäen, joka on toimiva väline myös paikallisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Hankkeen tulokset todistavat, kuinka verkkotyökalulla voi saada aikaan nopeasti laajoja vaikutuksia yhteisöissä”. Tuomaristo totesi, että kulttuurikasvatussuunnitelma koskettaa kaikkia kunnan lapsia heidän taustastaan riippumatta ja että se saavuttaa tehokkaasti myös ne kunnat ja alueet, joissa lapsille ja nuorille suunnattuja kulttuuripalveluja ei ole. Kulttuurikasvatussuunnitelmat varmistavat ympäröivän alueen koulujen ja kulttuurilaitosten välisen yhteistyön ja antavat osallistujille mahdollisuuden tutustua kotikaupunkinsa tai lähialueensa kulttuuriin ja kulttuuriperintöön kannustaen ymmärtämään paikallisen kulttuurin monimuotoisuutta.

“Kulttuurivoltti on korostanut, että taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatuksen sisällyttäminen paikalliseen opetussuunnitelmaan on tärkeää oppilaiden yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta. Tämä luo myös pohjaa vastuulliselle kansalaisuudelle sekä luovuuteen ja innovatiivisuuteen pohjautuvan toiminnan arvostukselle.”

Kulttuurivoltti -hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa ja sen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä lisäksi Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Kulttuurivoltissa kehitetty verkkotyökalu kulttuurikasvatussuunnitelman tekemiseen löytyy täältä:
https://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/

Suomen kulttuurikasvatussuunnitelmat maakunnittain:
https://www.lastenkulttuuri.fi/kulttuurikasvatussuunnitelma/kulttuurikasvatussuunnitelmat-suomessa/ 

 

Yhteystiedot:
Kulttuurivoltti-hankkeesta sekä kulttuurikasvatussuunnitelmista voi haastatella mm. seuraavia asiantuntijoita:
Saara Vesikansa, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto: valtakunnallinen näkökulma / saara.vesikansa@lastenkulttuuri.fi, 050 563 4366
Katri Tenetz, Oulun kaupunki: valtakunnallinen kehittämistyö / katri.tenetz@ouka.fi, 044 703 7544

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter