fbpx

Alaston totuus -festareille Tarttoon Oulu2026-sauna

8.5.2024 | UUTISET

Viron Tartossa järjestetään suomalaisten ja virolaisten yhteistyönä Alaston totuus -saunafestivaali tämän viikon perjantaina ja lauantaina. Saunomisen ja keskustelut yhdistävä tapahtuma on osa Tartto 2024 -kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa.

Festivaalialueella on 12 erilaista saunaa, mm. Ukrainaan hyväntekeväisyytenä lähtevä sotilaiden rintamasauna. Oulun Rantasaunaseura ry rakentaa Emajoen rantaan Oulu2026-saunan koivuvanerista. Saunan ovat suunnitelleet Jussi Pöllä ja Marko Asell Viron Suomi-instituutin innostamana. Seuran väkeä on löylymestareina eli keskustelujen vetäjinä. Lisää löylyä heittävät Oulu2026-tiimin Piia Rantala-Korhonen ja Katri Kärkkäinen.

Festivaalilla keskustellaan saunojen lauteilla eri teemoista: ympäristöstä, perinteistä ja rauhasta. Keskusteluringit alkavat tasatunnein, ja niihin osallistutaan saunan periaattein: ilman titteleitä. Jokainen on lauteilla tasaveroinen osallistuja. Välillä heitetään kovempia löylyjä, ja virkistäytyä voi Emajoessa.

Oulun rantasaunaseuran väki valmistelee pop-up-saunaa Emajoen rannalle.

”Saunassa on vastaus yhteiskuntaa vaivaavaan vastakkainasetteluun. Löyly muuttaa meidät paremmiksi versioiksi itsestämme, muutumme sovinnollisiksi ja ystävällisiksi. Sauna on meille niin itsestään selvä, ettemme ole tottuneet pitämään sitä laajemmin dialogin ja keskustelukulttuurin esikuvana”, sanoo tapahtuman vastaava tuottaja, Suomen Viron-instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi.

Oululaisten lisäksi löylymestareina toimivat muun muassa ”saunaministeri” Rein Sikk, Ukrainaan rintamasaunoja organisoiva Ilmar Raag, Savusauna sisaret -elokuvan tuottaja Marianne Ostrat, kirjailija Mika Keränen, Tampereen Rajaportin saunan lämmittäjä Alexander Lembke ja Tarton yliopiston Maailmaülikoolin projektipäällikko Triinu Laan. 

Saunotaan maailma paremmaksi!

Lisätietoja voit lukea Tartto2024:n sivuilta (avautuu uuteen välilehteen) ja Iltalehden jutusta (avautuu uuteen väliehteen).

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter