fbpx

Aika tehdä muutos Euroopassa – kaupungeilla on kykyä osallistaa, inspiroida ja vaikuttaa

8.5.2018 | UUTISET

Yli 80 Euroopan suurta kaupunkia, Oulu mukaan luettuna, käynnisti 7.5.2018 yhteisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää demokratian uusia muotoja.

Eurooppalaisen kaupunkiverkoston EUROCITIESin johtama ‘Cities4Europe – Europe for citizens’ – kampanjan  tavoitteena on osallistaa kansalaisia yhteiseen tulevaisuuskeskusteluun, inspiroida eri hallinnon tasoja kansalaislähtöisyyteen ja vaikuttaa yhdessä eurooppalaiseen päätöksentekoon.

”On aika muuttaa politiikan teon tapoja Euroopassa. EUn tulee kuunnella ja osallistaa enemmän kansalaisia. Kaupunginjohtajina ja EUROCITIES – verkoston jäseninä olemme sitoutuneita käymään tulevaisuuskeskustelua kansalaistemme kanssa.”, toteaa EUROCITIESin puheenjohtaja, Ghentin pormestari Daniël Termont.

Tässä kuussa Cities4Europe nostaa esiin hyviä paikallisia esimerkkejä eurooppalaisten kaupunkien osallisuustoiminnasta. Tulevat tapahtumat eri kaupungeissa Euroopassa kannustaa kansalaisia elämän eri osa-alueilta tuomaan esiin näkemyksensä ja ideansa.

“Nykyään kansalaiset ovat yhä valmiimpia ryhtymään yhteisiin aktiivisiin toimiin tuodakseen esiin ja hakeakseen ratkaisua paikallisiin ongelmakysymyksiin. Paikallishallintoina meillä on kokemusta päätöksenteosta yhdessä kansalaisten kanssa.  Voimme jakaa tätä kokemusta myös muille päätöksenteon tasoille.”, toteaa Ada Colau, Barcelonan kaupunginjohtaja.

Kaupungit ovat avainasemassa rajapintana kansalaisiin aikana, jolloin Euroopan legitimiteettiä ja mielekkyyttä haastaa euroskeptisyys ja pettymys.

”Kaupungeilla on kokemusta, kuinka asioista voidaan tehdä toisin. Työstämällä julkishallintoa yhdessä kansalaistemme kanssa saamme käyttöön myös innovatiivista potentiaalia, jonka kautta usein löytyy ratkaisuja kaupunkien ja Euroopankin tarpeisiin.” toteaa Philippe Close, Brysselin kaupunginjohtaja.

”Oulun tahtotila on olla avoin ja osallistava. Käytännössä tämä tarkoittaa tasa-arvoisia osallistumisen mahdollisuuksia, selkeää ja ymmärrettävää hallinnon kieltä sekä päätöksenteon läpinäkyvyyttä.  Meidän tulee kiinnittää erityistä huomiota osallisuuden erilaisiin muotoihin ja saavutettavuuteen. Osallisuus toimii vain jos kansalaiset löytävät itselleen sopivan keinon osallistumiseen”, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Cities4Europe kokoaa kaikki kampanjan ideat yhteen Edinburghissa marraskuussa 2018 EUROCITIESin vuosikokoukseen.  Eurooppalaisten kaupunkien kokemuspohjaiset kokoamat suositukset julkaistaan kaupunginjohtajien huippukokouksessa maaliskuussa 2019, juuri Euroopan parlamentin vaalien alla.

Philippe Van Parijs, filosofisti ja ekonomisti totesi kampanjan avauksessa seuraavaa: “ Kaupunkimme tarvitsevat yhtä paljon nautittavaa kuin kestävää liikkumista. Julkiset tilat pitää uudelleen valloittaa kohtaamisten ja ajanvieton paikoiksi. Tarvitaan rohkeutta tehdä muutoksia. Euroopan kansalaisten tulee auttaa hallintoaan löytämään riittävästi rohkeutta muutokseen.”

 

7.5.2018 käynnistynyt ‘Cities4Europe – Europe for citizens’ kampanja kestää vuoden.

 

Lisätiedot Oulussa:
kansainvälisten asioiden yhteyspäällikkö Anne Rännäli-Kontturi, Oulun kaupunki, puh. 044 703 1316

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter