Oulun kaupunginvaltuusto päätti vuosi sitten yksimielisesti, että Oulu lähtee tavoittelemaan nimitystä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Kulttuuripääkaupunki on EU:n aloite, sen pelisäännöistä vuosille 2020–2033 on päätetty EU:ssa vuonna 2014. Näiden sääntöjen mukaan Oulussa on lähdetty valmistelutyötä tekemään.
Kulttuuripääkaupungin valitsee EU:n nimittämä kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva raati, EU:n päättämien kuuden kriteerin perusteella. Erilaisten asukkaiden, paikallisten taiteilijoiden ja kulttuurilaitosten osallistuminen vuoden kulttuuriohjelman valmisteluun ja toteutukseen on yksi painavimmista kriteereistä. Ennen kaikkea on aktiivisesti otettava mukaan ne kansalaisryhmät, jotka jäävät yleensä kulttuuripalvelujen ulkopuolelle.
Kulttuuripääkaupunki on mittava hanke, paljon muutakin kuin nimitysvuoden aikana toteutettu kulttuuriohjelma. Se on laaja-alaista kaupungin kehittämistä yhdessä seudun toimijoiden kanssa. Tämän näkökulman varmistamiseksi kaupunginhallitus nimitti laajan valtuuskunnan antamaan tukensa kulttuuripääkaupungin valmistelulle. Valtuuskunnan tehtäviin ei kuulu kulttuuriohjelman valmistelu tai toteutus, sen tehtävänä on sitouttaa Oulun seutu hankkeeseen.
Kulttuuriohjelma toteutetaan avoimien ohjelmahakujen kautta. Kun hakemus jätetään vuonna 2020, on siinä oltava näkyvillä kulttuuriohjelman keskeiset teemat ja yhteistyökumppanit. Jotta ohjelma olisi tuore vuonna 2026, ei sitä ole tarkoituksenmukaista suunnitella valmiiksi liian varhain. Teemoja etsitään yhdessä asukkaiden ja kulttuurikentän kanssa peilaten niitä haasteita, joita Oulu haluaa tällä hankkeella ratkaista. Arktisen alueen ilmastonmuutos, teknologian ja luovuuden yhdistäminen, digitaalisuuden haasteet ja mahdollisuudet – mitkä ovat polttavimmat kysymykset, joita taiteen ja kulttuurin keinoin halutaan käsitellä yhdessä eurooppalaisten yhteistyökumppanien kanssa?
Jo viime syksynä rakennettiin hankkeen arvopohjaa: 1200 lasta ja nuorta kertoi unelmistaan tulevaisuuden Oulusta. Vastauksissa korostui leppoisuus ja luonnonläheisyys, toisaalta kaivattiin myös metropolimaisuutta ja toimivaa joukkoliikennettä.
Kulttuuripääkaupungilla tulee olemaan Oulun seudun ilme, sillä se tehdään yhdessä. Valmistelussa tarvitaan monenlaisia työtapoja ja areenoita, valtuuskunta ja virkamiestyöryhmät ovat vain osa tätä kokonaisuutta. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan!
Piia Rantala-Korhonen
Oulu2026 -hankejohtaja