Oulu on minusta erityinen kaupunki. Tämä liittyy varmaan jotenkin valoon. Kun ensimmäisen kerran kävin Oulussa viime vuoden kesäkuussa, taivas oli kirkkaansininen, aurinko häikäisi ja sen valo heijastui kaikista pinnoista. Seuraavalla vierailullani tämän vuoden helmikuussa taivas oli tummunut, mutta valo oli edelleen voimakas – katuvalot heijastuivat lumesta ja jää hohti siellä, missä joet yleensä virtaavat.
Valo on läsnä myös oululaisissa ihmisissä. Oulussa on energiaa ja aktiivinen asioiden tekemisen kulttuuri. Ihmiset vaikuttavat kekseliäiltä, huomaavaisilta, uteliailta ja eläväisiltä. he pyöräilevät, juoksevat, uivat ja kävelevät reippaasti. He ovat lähellä luontoa mutta silti kaupunkilaisia, ympäristötietoisia, juurtuneita ja digitalisoituneita.
Nämä ominaisuudet muokkaavat Oulun identiteettiä ja kulttuurimaisemaa. Keskeisiä kulttuurin organisaatioita johtavat terävät, käytännölliset ja omistautuneet ihmiset, jotka kantavat yhteistä vastuuta yhteisöjensä hyvinvoinnista. Kaupungin hallinnolla, yliopistolla ja yrityksillä riittää päämääriä, ja kaikki nämä tahot haluavat kaupungin parasta tietoisina siitä, että Oulun menestys vaatii kovasti töitä, jotta kaupunkilaiset voivat antaa oman aktiivisen panoksensa tulevaisuuden hyväksi.
Oulu vaikuttaa verraten tasapainoiselta kaupungilta – sen elinkeinorakenne on monipuolinen, kaupungissa on helppo suunnistaa ja luonto lomittuu mukavasti kaupunkimaisemaan. Oulu myös luo uutta ja tekee asioita hyödyntäen kaupungin leimallista ilmastoa ja sijaintia. Tervasta Nokiaan ja digitaalipeleistä Polar Bear Pitchingiin – Oulu on kaupunki, joka keksii idean ja toteuttaa sen.
Mutta en ole varma, onko Oulu niin osallistava kuin se voisi olla. Kuinka avoin kaupunki on esimerkiksi erilaisille kulttuureille, ajatuksille ja asenteille? Pystyykö Oulu muuttumaan väestönsä mukana? Voisiko Oulu olla myös yhtenäisempi? Niin että keskustan alue toimisi tehokkaammin kaupunkilaisten sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen elämän yhdistäjänä. Ja niin että yliopisto tarjoaisi perustan yhteistyölle halki kaupungin sekä toimisi yhdistävänä tekijänä kaupungin ja muun maailman välillä.
Tähän Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke tarjoaa mahdollisuuden. Se voi auttaa käymään keskustelua ja ajatustenvaihtoa koskien kaupungin identiteettiä, tarkoitusta ja suuntaa. Se voi auttaa luomaan uusia suhteita kaupungin sisällä sekä naapurien kanssa läpi koko Euroopan. Se voi myös auttaa rakentamaan ja kasvattamaan kulttuurin roolia eteenpäin vievänä voimana, joka ruokkii myönteistä muutosta. Jokaisen kaupungin on nimittäin muututtava pysyäkseen ajanmukaisena nykyisille ja tuleville yhteisöilleen.
Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke asettaa ihmiset keskustelun ytimeen. Se vaatii meitä kaikkia käyttämään mielikuvitustamme ja miettimään, kuinka kaupunki voi kasvaa paremmaksi oman kulttuurinsa lähtökohdista. Sen seurauksena alamme nähdä kaupungin ja sen roolin Euroopassa uudessa valossa. Ja se innostaa meitä unelmoimaan, toimimaan yhdessä uusilla tavoilla sekä leikkimään valolla, jonka ansiosta kaupunki on niin erityinen.
Tom Fleming
konsultti, Oulu2026-kriittinen ystävä
Lontoo