Oulu2026 lukuvuoden suunnittelussa

Alta löydät erilaisia Oulu2026-ohjelmakokonaisuuksia, jotka on suunniteltu tukemaan työskentelyä lasten ja nuorten parissa. Painamalla valikon otsikkoa näet listan käytännönläheisistä vinkeistä ja osallistumistavoista. Vinkit on jaoteltu lukuvuoden aikataulun mukaisesti, jotta löydät helposti ajankohtaiset sisällöt eri vuodenaikoihin. Sivun lopusta löytyy valmis Word-suunnittelupohja, jota voit käyttää apuna suunnittelussa. Jaamme tällä sivustolla syksystä 2025 eteenpäin myäs tapahtumavinkkejä Oulu2026-ohjelmasta, jotka soveltuvat lapsille ja koululaisille.

Syksy 2025: Yhteisöllinen valotaideteos

Osallistuminen yhteisöllisen valotaideteoksen tekemiseen syksyllä 2025. Ilmoittautuminen teokseen toteutukseen tapahtuu Oulun kaupungin koulutuskalenterin kautta.

Yhteisällinen valoteos julkaistaan Lumo-valofestivaalilla 21.-23.11.2025 sekä laajempana toteutuksena Oulu2026 Avajaisfestareilla 16.-18.1.2026. Oulu2026 (Oulun kulttuurisäätiö) vastaa Avajaisfestareiden teoksen koostamisesta.

Omat avajaisjuhlat

  • Pohtikaa, voiko joulujuhlan sijaan järjestää kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisjuhlan oppilaille ja huoltajille tammikuussa 2026.
  • Vinkkejä omiin avajaisiin löydätte seuraavan valikon alta!

Oulurauhan julistus

  • Suomessa tunnetaan joulurauhan ja koulurauhan julistus. Vuoden 2026 kunniaksi halutaan julistaa myös kaupungin oma Oulurauha.
  • Kirjoittakaa oma Oulurauhan julistus, jonka esitätte yksikön omassa avajaistapahtumassa. Kokoamme valmiit Oulurauhan julistukset yhteen ja tuomme ne esille avajaisviikonlopun ja mahdollisesti koko vuoden aikana.

Tammikuu 2026: Juhlitaan Avajaisfestareita

Oulu2026 Avajaisfestareita juhlitaan 16.-18.1.2026 Oulussa. Kutsumme kaikki nauttimaan talvisesta kaupunkifestarista. Keskustan alueella on paljon pääsymaksuttomia tapahtumia koko perheelle.

Perjantaina 16. tammikuuta avajaisia juhlitaan myös päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. Ryhmät voivat suunnitella ja toteuttaa avajaiset omalla tyylillään!

Ehdotuksia omien Avajaisfestareiden sisällöiksi:   

  • Vuosi vaihtuu Oulussa -avajaisshow’n katsominen Yle Areenasta.
  • Lastenkulttuurikeskus Kotilon avajaisten seuraaminen striimin kautta.
  • Oulun kouluissa tarjoillaan Euroopan parasta kasvisruokaa perjantaina 16.1.2026. Tehkää ruokailustanne juhlavaa!
  • Oppilaiden oman osaamisen esille nostaminen esimerkiksi harrastuskokeilujen, taidenäyttelyn tai talent show:n muodossa.
  • Euroopan eri kieliin ja kulttuureihin tutustuminen.
  • Pohtikaa ryhmissä ”Mitä on kulttuuri ja mitä se merkitsee minulle” esimerkiksi ajatuskartan tai piirrosten avulla. 
  • Alueellinen yhteistyö esimerkiksi päiväkotien, koulujen, toisen asteen oppilaitosten, nuorisopalveluiden ja palvelukotien kanssa. Mitä yhteistä voisitte toteuttaa alueellanne?
  • Tutustukaa yhdessä viikonlopun ohjelmaan (tarkempi ohjelma julkaistaan marraskuussa 2025 täällä). Lapset ja nuoret voivat innostaa huoltajiaan mukaan ohjelmaan.

Marraskuu 2026: Valon kuukausi

Marraskuussa vietämme Valon kuukautta! Valo ja pimeys toisiinsa yhdistettynä tarjoavat upeita mahdollisuuksia erilaisten elämysten luomiseksi. Pimeään aikaan järjestetyt tapahtumat ja valoteokset saavat ihmiset liikkeelle ja luovat yhteisöllisyyttä.

Voitte toteuttaa valoon liittyviä tapahtumia ja valotaideteoksia omalla tyylillänne tai tutkia ja testailla valon käyttäytymistä.

Vinkkejä Valon kuukauden toteutuksiin koulussa:

  • Järjestäkää oma lyhty- tai valopolku
  • Askarrelkaa erilaisia lyhtyjä
  • Suunnitelkaa koko yksikön yhteinen valotaideteos
  • Osallistukaa Oulu2026-somehaasteeseen (lisätietoa syksyllä 2025)

Päivitämme tälle sivulle lisää Valon kuukauteen 2026 liittyviä mahdollisuuksia syksyllä 2026. 

Koko vuosi: Rauhankone

Tekoälyn tutkija Timo Honkelan (1962–2020) unelma oli kehittää tekoälyyn perustuva kone, jonka avulla voitaisiin ratkaista konflikteja ja edistää maailmanrauhaa. Teeman ympärille rakentuu yksi vuoden 2026 kohokohdista: Ekho Collectiven Rauhankoneen kerroksia-teos, joka pohjaa Honkelan Rauhankone-kirjaan. Tammikuussa 2026 Oulun kaupungintalolla avautuva näyttely on taidetta ja teknologiaa yhdistävä kokonaisvaltainen taideteos, joka täydentyy vuorovaikutuksesta yleisön kanssa – kokijoista tulee myös tekijöitä.

Alta löydät kolme kokonaisuutta rauhan teeman käsittelyyn oppilaitoksissa. Vaihtoehdoissa 1-2 tutkitaan rauhaa luovuuden ja ryhmäkeskusteluiden kautta. Kolmantena vaihtoehtona on tutustua Rauhankoneen kerroksia -teokseen Oulun kaupungintalolla tai virtuaalisesti luokkahuoneessa tammikuusta 2026 alkaen. 

1. Luodaan Rauhankoneen prototyyppejä

Rauhankoneen prototyyppi on luova tehtävä ja ajatusleikki, jossa lapset ja nuoret pääsevät toteuttamaan oman rauhankoneensa. Tehtävää voi pohjustaa haluamallaan tavalla (esim. kohdan kaksi kysymyksillä) tai teema voi avautua myös tehtävän ja sen edetessä käytävän keskustelun kautta. 

Voit toteuttaa prototyyppejä lasten ja nuorten kanssa monella tapaa. Tuunaa ohjeista sinun ryhmällesi sopiva kokonaisuus. Isompien oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa prototyypin ideaa voi työstää eteenpäin myös tekoälyn potentiaalia pohtien tai hyödyntäen. 

  • Voit kirjoittaa kuvaan tai sen takapuolelle, kuinka kone toimii. Kuvan voi piirtää tai sen voi koota liimaamalla paperille leikkeitä lehtikuvista tai värillisestä paperista tai kankaasta.  
  • Käytä mielikuvitusta, koneessa voi olla salaisia supervoimia, joista muut eivät ole kuulleetkaan.   
  • Rauhankone voi olla suuri tai pieni, sen voi valmistaa monenlaisista materiaaleista.   
  • Millaisia ääniä koneesta kuuluu?   
  • Millä tavalla Rauhankoneesi auttaa ratkomaan riitoja?   
  • Millaista polttoainetta Rauhankone tarvitsee? 
  • Mitä tietoja tekoäly voisi hyödyntää rauhankoneeseen? 

Lue lisää:

Lasten Rauhankoneet käyvät muovijätteellä ja ratkovat riitoja – Oulu2026 (11.4.2022)

2. Tutkitaan rauhaa

Pohtikaa rauhan käsitettä ryhmässä. Nämä kysymykset sopivat hyvin myös pienemmille rauhan teeman avaamiseen tai esimerkiksi rauhankoneen prototyypin tueksi. 

  • Mitä sana ”rauha” tarkoittaa sinulle? 
  • Missä tilanteissa tunnet olosi rauhalliseksi? 
  • Miksi rauha on tärkeää maailmassa? 
  • Miten ihmiset voivat edistää rauhaa arjessaan? 
  • Miltä rauhallinen paikka näyttää tai kuulostaa? 

TAI

Jakautukaa pareittain tai pieniin ryhmiin. Keskustelkaa yhdestä tai useammasta lainauksesta, jotka on listattu alle. Voitte etsiä itse lisää lainauksia tai muodostaa lopuksi oman ajatuksenne rauhasta. 

”Ei ole tietä rauhaan, rauha on tie.” 
– Mahatma Gandhi 

”Rauha ei ole vain sodan puuttumista, vaan oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja turvallisuuden olemassaoloa.” 
– Barack Obama 

”Kun olet rauhassa itsesi kanssa, olet rauhassa maailman kanssa.” 
– Mahatma Gandhi 

”Rauha alkaa hymystä.” 
– Äiti Teresa 

”Jos haluat rauhaa, älä puhu vihollistasi, vaan keskustele ihmisen kanssa.” 
– Desmond Tutu 

”Ei ole olemassa pysyvää rauhaa ilman luottamusta.” 
– Albert Einstein 

”Rauha on enemmän kuin vain konfliktin puuttumista; se on yhteisymmärryksen luomista.” 
– Dalai Lama 

”Vapaus ja rauha eivät ole toistensa vastakohtia – toinen ei voi olla ilman toista.” 
– Malcolm X 

”Rauha ei ole passiivista olemista – se on aktiivista tekemistä.” 
– Eleanor Roosevelt 

”Koska sodat syntyvät ihmismielissä, myös rauhan puolustus on rakennettava ihmismieliin.” 
– UNESCO:n perussääntö

3. Rauhankoneen kerroksia-näyttely ja oppimateriaalit

Oulun kaupungintalolla on vuoden ajan koettavissa Rauhankoneen kerroksia -taideteos, jossa taide ja teknologia yhdistyvät esteettiseksi kokemukseksi. Teos on Ekho Collectiven käsialaa ja se on vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa tekoälyä hyödyntäen. Oppilaat ja opiskelijat voivat osallistua teokseen jo etukäteen käymällä keskusteluja rauhasta tekoälyn kanssa.    

Teoksen kokeminen Oulun kaupungintalolla on maksutonta, mutta ryhmien tulee varata käyntinsä etukäteen oulu2026.eu-sivuston verkkokaupan kautta syksystä 2025 eteenpäin. Vierailukohdetta suositellaan toteutettavaksi 6.-luokkalaisille osana Oppilaan kulttuuripolkuun liittyvää vierailua Oulun Taidemuseolla. Teos sopii parhaiten 5.-6.-luokkalaisille ja yläkoulun oppilaille sekä toisen asteen opiskelijoille.

Tiedot näyttelyn kellonajoista, lippujen varaamisesta ja päivämääristä julkaistaan syksyllä 2025.

Ekho Collectiven materiaali 5. ja 6. luokkalaisille (linkki päivittyy toukokuussa 2025):

  1. Pohjustus
  1. Osallistuminen teokseen
  1. Reflektio

Materiaalia voi hyödyntää myös eri luokka-asteilla.

Koko vuosi: Arctic Food Lab, pohjoista ruokakulttuuria

Arctic Food Lab –ohjelma tuo esiin pohjoisia makuja ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan valmistettuja ruokatuotteita, sekä elämyksiä ruuan ympärille. Suomalainen kouluruoka kiinnostaa kansainvälisesti ja haluamme korostaa tätä arvokasta kulttuuriperintöämme vieraille kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Kesäillan kattaus elokuussa 2026 kutsuu ihmiset ruokailemaan kauniisti katetun pitkän pöydän äärelle koko Hallituskadun matkalla. Yhteisöllisen ruokailun ympärille kietoutuu erilaisia aisteja hiveleviä elämyksiä laajasti Oulu2026-alueelta.  

1. Euroopan paras kasvisruoka

Oulun ja Kajaanin koulut yhteistyössä tuotantokeittiöiden kanssa toteuttavat ruokakulttuurivaihtoa osallistaen lapsia ja nuoria yhteiseen tekemiseen. Kehitteillä on reseptejä Euroopan parhaimmaksi kasvisruoaksi. Oulun kouluissa maistellaan ruokaa avajaisfestarin yhteydessä perjantaina 16. tammikuuta 2026 ja Kajaanin kouluissa Eurooppa-päivän juhlan yhteydessä perjantaina 8.5.2026.

2. Kouluruokailun Arctic Food Lab -teemaviikko, -teemapäivä tai -teema-annos

Yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa on kehitetty reseptejä koulujen ja päiväkotien ruokailuihin. Valmis Arctic Food Lab -teemaviikko julkaistaan elokuussa 2025, ja se sisältää lounas- ja välipalavaihtoehtoja resepteineen.

Teemaviikon annoksia voi hyödyntää yksittäisinä, päivän menu-kokonaisuuksina tai kokonaisena teemaviikkona kouluruokailussa ja päiväkodeissa. Reseptiikka ja valmiit markkinointimateriaalit ovat vapaasti sovellettavissa osaksi omaa toimintaa – oli kyseessä sitten teemaviikko, teemapäivä tai yksittäinen annos.

3. Kesäillan kattaus elokuussa 2026

Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset voivat juhlistaa alueen ruokakulttuuria järjestämällä oman kattauksen perjantaina 21. elokuuta 2026 tai muulloin elokuun aikana. Alla muutamia ehdotuksia toteutuksen tueksi:

  • Pöytä voidaan kattaa esimerkiksi koulun pihalle tai piknikvilttien avulla luontoon.
  • Pöytäkoristeiden valmistus voi olla käsityön ja kuvaamataidon tuntien sisältöinä.
  • Toteutusta voi miettiä osana luontokasvatusta tai kotitalousopetusta.
  • Tapahtuma voidaan järjestää koululounaan sijaan tai yhteistyössä koulun tai päiväkodin keittiön kanssa.
  • Satokausi-ajattelua voidaan hyödyntää edullisten ja herkullisten raaka-aineiden hyödyntämiseksi.
  • Tapahtumaan voi yhdistää lasten ja nuorten itse toteuttamaa ohjelmaa ruokailun ääressä mm. musiikki, tanssi, teatteri jne.

Koko vuosi: Lasten ja nuorten ehdottamia ideoita

Olemme keränneet 4. ja 9. -luokkalaisten oppilaiden ideoita siitä, minkälaista ohjelmaa tai tapahtumia he voisivat toteuttaa osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Ideoita saa vapaasti käyttää ja muunnella omaan toimintaan sopivaksi. Yhdenvertainen Oulu2026-hankkeen järjestämiin ideointityöpajoihin osallistui koululaisia Merikosken, Talvikankaan, Myllytullin ja Rajakylän kouluista.

1. Taide ja kulttuuri

Kulttuurien näytös

Kenelle: Kaikille. Yläkoululaisten, opettajien ja teatterin ammattilaisten toteuttamana.
Sisältö: Teatteriesitys eri maiden kulttuureista ja niiden kohtaamisesta. 

Tutustu taiteeseen 

Kenelle: Oppilaille
Sisältö: Taidepajoja, joissa kokeillaan erilaisia taidemuotoja, kuten spraymaalausta, katuliitumandalan teko, lyijykynäpiirtäminen ja valokuvausta. 
Ajankohta: Loppukevät tai alkusyksy koulupäivän aikana 2026
Paikka: Koulu ja sen piha-alue

Keväinen taidenäyttely 

Kenelle: Perheille
Sisältö: Taidenäyttely ja askartelupajoja
Ajankohta: Kevät 2026
Paikka: Koulun piha. 

Toimintapisteet, taidenäyttely ja myyjäiset 

Kenelle: Alakoulun oppilaille ja perheille
Sisältö: Onnenpyörä, kasvomaalausta, kauhurata, rullauspeli, arvonta ja bingo. Taidenäyttely 2026. Myyjäiset, joissa myydään oppilaiden ja vanhempien valmistamia leivonnaisia. 
Ajankohta: Kevät 2026. 
Paikka: Koulu. 

Kulttuuritietokilpailu ja koulun kulttuuritapahtuma 

Kenelle: Oppilaille ja perheille
Sisältö: Tietokilpailu kulttuuriin liittyvistä kysymyksistä, taidenäyttely sekä makkaran ja karkkien myyntiä
Ajankohta: Ei määritelty. 

2. Koulun ulkopuolella

Äänet 

Kenelle: Kaikille ikäryhmille, erityisesti koululaisille ja ikäihmisille
Sisältö: Ihmisten kirjoittamat tarinat ja runot muutetaan oppilaiden taideteoksiksi, jotka asetetaan alkuperäisen tarinan/runon kanssa esille Ainolan puistoon. Tapahtuman päätyttyä syksyllä tarinoiden kirjoittajat saisivat käydä hakemassa teokset itselleen. Jos kirjoittajat eivät haluaisi tai pystyisi hakea teostaan tai teoksiaan, ne tuotaisiin takaisin koululle tekijöilleen. 
Ajankohta: Kevät-kesä 2026. 

Luminäyttely 

Kenelle: Yhteisölle
Sisältö: Alakoululaisten tekemiä taideteoksia lumesta. Näyttelyyn voivat ohikulkijat lisätä oman teoksensa. Tapahtumassa on tarjolla myös oppilaiden leipomia pipareita ja mehua
Ajankohta: Talvi 2026
Paikka: Ulkoalue, jossa on paljon lunta. 

Talvinen elämyspolku 

Kenelle: Kaikille alakoululaisten toteuttamana
Sisältö: Värjätyistä jäälyhdyistä rakennettu esteetön polku. Tiettyinä ajankohtina pipareiden ja glögin myyntiä.
Ajankohta: Talvi 2026
Paikka: Metsäpolut tai muut sopivat ulkoalueet. 

Joululuistelu 

Kenelle: Yläkoululaisille
Sisältö: Joululauluja, luistelua, lämmintä mehua ja pipareita sekä leikkimielisiä kilpailuja opettajat vs. oppilaat. Lopuksi kaikkien yhteinen letkajenkka
Ajankohta: Joulukuu 2026
Paikka: Tekojää tai huonon sään salliessa jäähallissa.  

Elokuvatapahtuma tai -festivaali 

Kenelle: Kaikenikäisille, erityisesti lapsiperheille ja nuorille aikuisille
Sisältö: Lyhytelokuvia, elokuvien esittelyä ja paikallisten tuotantojen esiin tuontia
Ajankohta: Loppukevät 2026
Paikka: Ainolanpuiston kesäteatteri 

3. Ruokakulttuuri

Oulun kokkaus ”tournament” 

Kenelle: Yli 12-vuotiaille sekaryhmissä
Sisältö: Aikuiset ja nuoret kokkaavat teemana keitot. Ruokia esitellään, haistellaan, maistellaan ja arvioidaan. 
Ajankohta: Kesä 2026
Paikka: Koulu. 

Kulttuurit lautaselle / Syödään ja iloitaan 

Kenelle: Oppilaille ja heidän perheilleen esimerkiksi 9.-luokkalaisten toteuttamana
Sisältö: Eri kulttuurien ruokia valmistetaan ja maistellaan yhdessä. Jaetaan perhereseptejä tai oman kulttuurin reseptejä ja makuja.  
Ajankohta: Vuodenajasta riippumaton, viikonlopun aikana. 
Paikka: Kotitalousluokat tai muu sopiva tila. 

Ruisleivän leivontatapahtuma 

Kenelle: Koululaisille ja isovanhemmille
Sisältö: Ruisleivän leivontaa, myös uusien makuyhdistelmien (esim. mansikkaruisleipä) kokeilu
Ajankohta: Kevät 2026. 
Paikka: Koulu. 

Piparia paperia -talvitapahtuma 

Sisältö: Aamupäivällä pulkkamäki alakoululaisille ja piparkakkutalojen leipomista yläkoululaisille. Iltapäivällä joulukorttien ja lumihiutaleiden askartelupajoja. 
Ajankohta: Marras-joulukuu 2026. 

4. Harrastuskulttuuri

Nuorille harrastukset 

Kenelle: 1.–6.-luokkalaisille. Yläkoululaisten toteuttamana. 
Sisältö: Pisteitä, joissa esitellään harrastuksia videoiden, kuvien ja esitteiden avulla. 
Ajankohta: Syyslukukauden alku 2026. 
Paikka: Koulun liikuntasali. 

Pomppufiilis 

Kenelle: Kaikille. 
Sisältö: Harrastusten esittelypisteitä Ouluhallissa ja pesisstadionilla, mahdollisuus kokeilla uusia lajeja. 
Ajankohta: Viikonloppu 2026. Perjantaina opettajat vievät luokkia vierailulle. Kaikille avoin lauantaina ja sunnuntaina.   

Urheilupäivä 

Kenelle: Kaikille.
Sisältö: Sählyn rangaistuslaukauksia, koripallon vapaaheittoa, suunnistusta ja lapset vs. aikuiset -jalkapallo-ottelu. 
Ajankohta ja paikka: Ei määritelty.  



Oppiaiden huomioita tapahtumien suunnitteluun

Saavutettavuus 

Polut, kuten talvinen elämyspolku, suunnitellaan esteettömiksi. 
Tapahtumapaikat valitaan helposti saavutettaviksi perheille ja eri ryhmille. 

Viestintä ja markkinointi 

Tärkeimpiä kanavia ovat Wilma, Instagram, julisteet ja paikalliset ilmoitustaulut.
Oppilaat voivat suunnitella visuaalisia materiaaleja ja osallistua tiedottamiseen. 

Varainkeruu 

Myyjäiset ja kioskit tapahtumien yhteydessä. 
Varat voidaan käyttää esimerkiksi luokkaretkiin. 

Suunnittelu ja toteutus 

Oppilaiden vastuuta lisätään tapahtumien järjestelyssä. 
Materiaalien hankinta ja turvallisuus huomioidaan tarkasti. 
Paikallisten yritysten kanssa tehtävä yhteistyö voi helpottaa kustannuksia.

Tutustu myös näihin

Salli statistics, marketing evästeet katsoaksesi videot.
Ota yhteyttä

Heli Metsäpelto

Yhteisäpäällikkö

heli.metsapelto@oulu2026.eu

044 703 7554

Liisa Lauri

Osallisuuskoordinaattori

liisa.lauri@oulu2026.eu

040 357 9879