Arctic Food Plus
Arctic Food Plus -hanke yhdistää arktisen ruoan ja matkailun kehittämisen Pohjois-Pohjanmaalla edistäen paikallisten raaka-aineiden käyttöä ja alueen elinvoimaisuutta. Hankkeen tavoitteena on luoda uusia yhteistyömahdollisuuksia ruokatuottajien, matkailuyrittäjien ja muiden sidosryhmien välille.
Ruokamatkailu tarjoaa parhaimmillaan matkailijalle elämyksellisiä ja osallistavia kokemuksia, ja sen kautta voidaan kehittää matkailualueiden vetovoimaisuutta paikallisuus, vastuullisuus ja ympärivuotisuus huomioiden. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi, Oulu2026, ja sen mukanaan tuoma lisääntynyt asiakasmäärä on erinomainen tilaisuus tuoda esiin myös alueen ruokamatkailupotentiaalia. Ruokamatkailun kehittäminen onnistuneesti vaatii kuitenkin asiakasymmärrystä, vahvaa viestintää, tarinoiden merkityksen ymmärtämistä sekä alan toimijoiden osaamisen lisäämistä ja yhteistyötä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on selvittää, millainen asiakas alueelle tuleva ruokamatkailija on, rakentaa yhteinen tarina, jota haluamme hänelle kertoa ja saada yritykset hyödyntämään tarinallisuutta toiminnassaan. Tavoitteena on, että yhteinen Arctic Food Lab -tarina on helposti yritysten hyödynnettävissä eri tavoin, kuten viestinnässä, sosiaalisen median sisällöissä ja tuotepakkauksissa. Hankkeessa pyritään siihen, että yritykset ymmärtävät tarinallistamisen hyödyt ja mahdollisuudet, sekä voivat tehdä yhteisestä tarinasta oman tarinansa. Hankkeen tavoitteena on myös yritysten parempi ymmärrys asiakkaasta ja asiakkaan kulkemasta ostopolusta.
Hankkeen tavoitteena on lisätä ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoitumista ja edesauttaa uusien ruokamatkailukonseptien syntymistä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tavoitteena on, että Arctic Food Lab -verkosto kasvaa (erityisesti Kainuussa) ja on elinvoimainen, sekä sen jäsenet tuntevat oman osallistumisensa mahdollisuudet. Arctic Food Corner -tilaisuuksilla tavoitellaan yritysten osaamisen kasvamista liittyen asiakasymmärrykseen, tarinallistamiseen ja sen viemiseen käytännön tasolle, kuten viestintään tai palvelukonsepteihin. Tavoitteena on, että yritykset tutustuvat erilaisiin työkaluihin ja menetelmiin, joita voidaan hyödyntää myös ruoka- ja matkailutoimijoiden yhteiskehittämisessä.
Mitä käytännössä teemme?
- Laajennamme Arctic Food Lab -verkostoa ja tuemme sen toimintaa erityisesti Kainuussa.
- Kehitämme alueen ruokamatkailutarinaa ja markkinointimateriaaleja tukemaan yrityksiä.
- Järjestämme työpajoja, seminaareja ja Arctic Food Corner -tapahtumia, joissa vahvistetaan yritysten asiakasymmärrystä ja tarinankerrontataitoja.
- Kannustamme opiskelijoita osallistumaan hankkeen kehittämistyöhön ja toteutamme opinnäytetöitä aiheen ympäriltä.
Kenelle hanke on suunnattu?
Hanke palvelee alueen ruokatuottajia, matkailuyrittäjiä ja muita sidosryhmiä, jotka haluavat kehittää arktisen ruoan ja matkailun yhteistyötä.
Rahoitus ja yhteistyö
Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun kulttuurisäätiö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeen osarahoittaa Euroopan maaseuturahasto ja tuen ovat myöntänteet Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Kainuun ELY-keskus.
Ota yhteyttä
Matti Moller
Koordinaattori, Arctic Food Plus -hanke
matti.moller@oulu2026.eu
040 1561724