fbpx

Oulu2026- Kulttuuripersoona: Rumon Gamba

5.10.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Rumon Gamba, Oulu Sinfonian ylikapellimestari

Tämän viikon kulttuuripersoonamme on Oulu Sinfonian ylikapellimestari, Rumon Gamba. Aiemmin hän on toiminut Norrlands Operanin pääkapellimestarina, Aalborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, sekä Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana. Hän johtaa säännöllisesti BBC:n orkestereita, ja on esiintynyt useita kertoja BBC Proms -festivaalilla. Hän sanoo nimensä olevan hieman epätavallinen englantilaismiehelle.

–Etunimi on harvinainen Cornishista ja toinen nimi on Italialainen.

Elämän mittainen musiikin soittaminen ja opiskelu ovat johtaneet Rumonin siihen, missä hän nyt on. Nuoresta sellon opiskelijasta Yliopiston musiikkitutkinnon ja orkesterinjohdon tutkinnon jälkeen hän on johtanut lukemattomia orkestereita ympäri maailmaa viimeiset 25 vuotta.

Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?

Matkustan paljon vierailevana johtaja orkestereissa, yleensä viikon kerrallaan. Suurin projektini on kuitenkin tällä hetkellä ylikapellimestarina toimiminen täällä Oulussa. Valvon orkesterin ja muusikoiden taiteellista näkökulmaa ja suunnittelen ja rakennan kiinnostavaa ohjelmaa yleisölle, jotta he tuntisivat vetoa konsertteihimme ja tulisivat osaksi sitä, mitä yritämme tehdä.

Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos sinulle merkitsee?

Ammatissani puhumme aina “esteiden murtamisesta”. Teemme meille tärkeästä työstä merkityksellisestä ja inspiroivaa aivan kaikille.
Sumennetaan ne erotteluviivat, eikä anneta minkään lokeroitua.

Millaisena näet Oulun ja Pohjois-Suomen?

Rakastan Oulun energiaa ja täällä ihmiset sekoittuvat hienosti iästä ja kulttuurista riippumatta keskenään. Ihmiset vaikuttanut erittäin avarakatseisilta ja ovat avoimia kokeilemaan erilaisia asioita. Pidän siitä, kuinka kaupunki tuntuu viihtyvän omassa nahassaan eikä se vilkuile liiaksi etelään.

Miten Oulu näyttäytyy sinulle vuonna 2026?

Se näyttää mahdollisuuksien vuorelta. Toivottavasti laajentuneelta ja korkeammalta versiolta siitä, mitä se nyt on ja vielä enemmän verkostoituneelta. Ei erillisiä saaria, vaan kaikki yhdistyvät keskenään ja ruokkivat toisiaan.

Jos mietit Oulua vierailijan ja turistin näkökulmasta, mitä haluaisit kokea täällä?

Luulen, että haluaisin kokea jotain erinlaista verrattuna siihen mistä tulen. Luonto, maaseudun tyhjyys ja veden läheisyys, paikallinen ruoka ja paikallinen kansankulttuuri ovat asioita, joita haluaisin kokea.

Mitä teet mielelläsi vapaa-alalla Oulussa?

Kävelen ja juoksen luonnon kauniissa paikoissa missä ei ole ketään ympärillä, ja nautin hiljaisuudesta.

Mitä kulttuuri ja musiikki merkitsevät sinulle?

Minut on rakennettu musiikista ja kulttuurista. Se on syvällä DNA:ssani ja se vaikuttaa miten elän elämääni ja kuka minä olen ihmisenä. Mitä kohti menen, mitä tunnen ja mikä vetoaa minuun, se vaikuttaa päätöksiini ja siihen mihin suuntaan menen. Toivon, että kaikki voisivat tuntea yhtä syvää yhteyttä johonkin.

Mitkä on ovat tulevaisuuden suunnitelmasi ja toiveesi?

Etsin aina tapoja, joilla syventää suhdettani musiikkiin ja muusikoihin ja kuinka kommunikoida mahdollisimman monelle ihmiselle ilman sanoja, vain musiikilla.

Kuva: Oulu Sinfonia


Aiemmat kulttuuripersoonat

Oulu Sinfonia

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter