fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Marta ja Kim

21.7.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

 

Tällä viikolla viikon kulttuuripersoonanamme toimii yhden henkilön sijasta  norjalais-hollantilainen taiteilijaduo Marta Alstadsæter ja Kim-Jomi Fischer eli Marta ja Kim. Norjalainen Marta ja hollantilainen Kim ovat sirkus- ja tanssitaiteiljoita, jotka yhteistyössä oululaisen Pirjo Yli-Maunulan ja Flow Productions -tuotantoryhmän kanssa ovat osana Oulu2026:n hakukirjan ohjelmistoa. Martan ja Kimin voi tavata ja nähdä esiintyvän Oulussa jo vuonna 2022 Flow Productionsin uudessa immersiivisessä esityksessä.

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiMiltä nyt tuntuu, Marta ja Kim? 

Voitto on tietysti erittäin hyvä kannustin yhteistyölle sekä Suomessa että kansainvälisesti. Olemme erittäin iloisia siitä, että tiedämme jo, että tulemme Ouluun vuonna 2026 – sen tiedon avulla on helppo panostaa yhteistyöhön Oulun kanssa, kun tiedämme suhteemme olevan pitkäkestoinen.

Marta: Pohjois-Norjassa varttuneena tiedän myös, kuinka tärkeää on helpottaa kansainvälistä kulttuurivaihtoa pohjoisessa. Ajan ja ihmissuhteiden merkitys ovat erityistä siellä, koska yhteisöt ovat pieniä, olemme lähellä luontoa ja omaamme on paljon luovaa energiaa. Kokemukseni mukaan taide ja taiteelliset prosessit kasvavat jakamisen kautta. Niitä varten tarvitaan erilaisia vaikutteita, jotta ne todella kehittyvät

 

Mitä kantava teemammekulttuuri-ilmastonmuutosmerkitsee teille? 

On olemassa sanonta “sinun on muututtava pysyäksesi samana”. Meille kulttuuri-ilmastonmuutos ei muodostu kehittämisen tai innovaatioiden kautta, vaan yksinkertaisesti elämisenä ja etenemisenä. Meidän ei tulisi juuttua järjestelmiin ja ideoihin, jotka estävät meitä elämästä. Pysähtymisen ja jumittumisen voimme estää luomalla ympäristön, jossa huolehdimme toisistamme ja voimme turvallisesti jakaa ideoita ja ajatuksia. Tietysti ilmasto ja monimuotoisuus ovat tämän ajan tärkeitä aiheita, ja tulevaisuudessa saattaa olla myös muita ajankohtaisia tärkeitä aiheita.

 

 Euroopan kulttuuripääkaupunki korostaa Oulu2026-alueen ja muun Euroopan välisen yhteistyön tärkeyttä. Mitä voimme oppia toisiltamme? 

Emme tiedä vielä, mitä tulemme oppimaan. Olemme kuitenkin varmoja, että vahvuus on yhteistyössä – sen myötä opimme. Jokainen kokemus, halusimmepa siitä tai ei, muovaa meitä. Siksi on niin tärkeää astua oman kuplan ulkopuolelle. Kaikki, mistä tiedät ja ja mitä ymmärrät oli jossain vaiheessa uutta. Kun päätät takertua vain siihen, mitä tiedät jo, lopetat elämisen. Meitä yhdistävät kokemukset ovat ratkaisevan tärkeitä.

 

Miltä Oulu näyttää ja tuntuu vuonna 2026?

Elämä ja energia väreilee. Vähän kuin nyt, mutta myös hieman erilaisesti.

 

Lähettäkää terveisenne Ouluun, joka nyt jatkaa matkaansa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. 

Odotamme innolla oululaisten tapaamista sekä miellyttäviä keskusteluita kanssanne! Olemme todella innoissamme työskentelystä yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa tämän tason kulttuuriprojektissa. Tämänkaltaiset suuret kansainväliset sitoumukset houkuttelevat tietysti paljon kaupallista kiinnostusta, mutta se on myös loistava tilaisuus tuottaa todella mielenkiintoisia ja laadukkaita projekteja, jotka pitävät Oulua hengittävänä ja etenevänä alueena vielä pitkään kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumien jälkeen. Tulette muistamaan laadun pidempään kuin hintalapun, joten toivomme, että käytätte tämän tilaisuuden perustaa kestäviä taideprojekteja Ouluun.

 

Kuva: Loes Schakenbos

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter