fbpx

Uuden vuoden lupaus

30.1.2020 | KIRJOITUKSET

Uusi vuosi 2020 lupaa hakijakaupungeille kovaa työtä ja jännittäviä hetkiä matkalla kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkia 2026. Kaikki suomalaiset hakijakaupungit – Oulu, Tampere ja Savonlinna – ovat saaneet ympärilleen laajan alueen kuntien tuen. Oulu2026 on saanut mukaan 32 kuntaa, Oulu2026 kulttuuri-ilmastonmuutos puhaltaa jo idästä länteen, vanhoja tervareittejä pitkin!

Kisasta tekee mielenkiintoisen se, että jokainen kisaa oman kaupunkinsa haasteiden kanssa. Sivulle ei juuri kannata vilkuilla ja matkia muita. Tämä on kuin hiihtokilpailu, jossa jokaisella on oma, yksilöllisesti kulkeva latunsa. Varmaa on, että toukokuun viidenteen päivään mennessä kaupungit toimittavat innostuksella ja parhaalla alueen osaamisella laaditut hakemuskirjansa opetus- ja kulttuuriministeriöön, mistä ne päätyvät 12-jäsenisen raadit arvioitavaksi.

Kesällä Oulu2026-tiimi matkaa Helsinkiin esittelemään raadille työnsä tulokset. Puolessa tunnissa on osattava kertoa kaikki oleellinen 60-sivuisesta hakemuksesta. Miksi haluamme tittelin? Paljonko on rahaa käytössä? Ketkä ovat olleet mukana valmistelussa? Kuinka eurooppalainen yhteistyö näkyy kulttuuriohjelmassa? Mikä on mukana olevien kuntien rooli? Mitä vuoden 2026 jälkeen? Esittelytilaisuuden jälkeen raati pitää valintakokouksensa ja ilmoittaa vielä samana päivänä, mitkä kaupungit pääsevät jatkoon.

Oulu2026 uskoo vakaasti olevansa myös jatkossa mukana. Se tarkoittaa laajemman, 90-sivuisen hakemuskirjan laatimista seuraavien yhdeksän kuukauden aikana. Siinä kuvataan jo yksityiskohtaisemmin vuodelle suunniteltua kulttuuriohjelmaa, eurooppalaista ulottuvuutta, viestintää, vaikuttavuuden arviointia sekä hallinnon ja talouden järjestelyitä.

Sillä ei ole merkitystä, millainen kulttuurikaupunki hakija nyt on. Pelin ratkaisee se, kuinka hyvin kaupunki osoittaa voivansa käyttää nimityksen antamat mahdollisuudet. Niitä on kokemusten mukaan paljon ja siksi kisaan satsataan niin paljon. Vuosi tuo mukanaan matkailijoita ja uudenlaista kulttuuria yllättäviinkin paikkoihin. Se laajentaa käsitystämme eurooppalaisista kulttuureista ja yhteisestä historiastamme. Se antaa koko luovalle alalle mahdollisuuden uuteen nousuun. Onnistuminen vaatii meidän kaikkien panosta, voitto saadaan kotiin vain sitkeydellä ja yhteistyöllä!

 
Piia Rantala-Korhonen
Oulu2026-hankejohtaja
30.1.2020

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter