fbpx

Oulu2026-paja avaa ovensa

23.4.2019 | KIRJOITUKSET

Oulun ja Oulun seudun kisamatka Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 pistää uuden vaihteen päälle, kun torstaina 25.4. klo 15 avataan hankkeen oma kotipesä, Oulu2026-paja. Paja on tutun Oulu10:n yhteydessä, Torikatu kympin alakerrassa, bussipysäkin vieressä.

Pajassa järjestetään toukokuussa torstaisin avoimia työpajoja, joissa voi työstää omia ohjelmaehdotuksiaan kulttuuripääkaupunkivuoden kulttuuriohjelmaan. Mikäli Oulu valitaan, alkaa kulttuuriohjelma toteutua vähitellen heti lopullisen valintapäätöksen jälkeen kesällä 2021. Silloin valitaan yksi suomalainen kaupunki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, se on varmaa. Onko se Oulu, Tampere, Savonlinna vai jokin muu kisaan osallistava kaupunki? Jokainen kaupunki tekee parhaansa, mutta Oulu2026-hakemuksen menestymismahdollisuus on meidän oululaisten ja seudun yhteisöjen ja kuntien, kulttuuritoimijoiden, oppilaitosten ja yritysten käsissä. Kaikille avoin ohjelmahaku on auki toukokuun 2019 loppuun asti.

Voittajan valitsee EU:n nimeämä kansainvälinen asiantijaraati, jota ei voi lobata. Se arvioi hakemusta vain ja ainoastaan EU:n päättämien kuuden kriteerin perusteella. Kulttuuripääkaupunkivuotta laaditun ainutkertaisen kulttuuriohjelman on oltava niin tasokas, että se houkuttelee kävijöitä ympäri Eurooppaa. Ohjelma voi nojata paikalliseen historiaan, mutta sen täytyy suunnata tulevaisuuden Oulun rakentamiseen. Ja ennen kaikkea ohjelma täytyy tehdä yhdessä erilaisten asukkaiden kanssa, luoda yhteyksiä kulttuurin ja talouden, sosiaali- ja terveyspalveluiden ja koulujen välille.

Erityistä huomiota raati kiinnittää ohjelman eurooppalaiseen ulottuvuuteen. Ohjelma teemojen pitää puhutella eurooppalaista niin paikallista kuin eurooppalaista yleisöä ja tuoda esiin Euroopan kulttuurista rikkautta ja kulttuurien yhteisiä piirteitä.

Oulu on ollut kansainvälinen kauppakaupunki satojen vuosien ajan. Oulun terva tunnettiin maailman parhaana, se liittyy merenkulun historiaan kiehtovalla tavalla. Tämän päivän terva on koulutus ja korkean tason osaaminen yhteiskunnan kaikilla aloilla. Miten kulttuuri. taide ja teknologia voivat luoda jotain aivan uutta?

Mitä sinä haluaisit tehdä ja kokea vuosien 2021-2026 aikana? Osallistu ohjelman rakentamiseen, ota mukaan työkaverisi ja naapurisi! Tehdään yhdessä voittajahakemus ja singotaan Oulu loistamaan Euroopan kulttuurin tähtitaivaalle!

Piia Rantala-Korhonen
Oulu2026-hankejohtaja
23.4.2019

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter