fbpx

Oulu2026 kokoaa kunnat yhteen

15.12.2019 | KIRJOITUKSET

Euroopan kulttuuripääkaupungit tehdään yhdessä! Kulttuuripääkaupunki ei ole festivaalivuosi, jossa ammattitaiteilijat ja kulttuurilaitokset tarjoavat luovan työnsä tuloksia yleisölle. Vuoden ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä. Haluamme saada erilaiset ihmiset mukaan, astumaan pois mukavuusalueeltaan tekemään yhdessä Pohjoisen mahtavinta kulttuuri-ilmastonmuutosta. Olemme ehkä Euroopan reunalla, mutta olemme täällä rohkeasti!

Kysyimme lähiseudun kunnilta ja kaupungeilta, haluavatko ne olla mukana tässä kehityskertomuksessa. 31 kuntaa ja kaupunkia vastasi myöntävästi! Olemme koko vuoden kulkeneet ympäri Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta, koukanneet Meri-Lapissakin. Olemme kohdanneet valtavan määrän innostuneita ihmisiä, saaneet avoimessa ohjelmahaussa yhteensä 450 ohjelmaehdotusta.

Kun katsoo Oulu2026-hankkeen toteutusalueen karttaa, niin se näyttää kovin paljon samalta miltä näytti historiallinen Pohjois-Pohjanmaan maakunta, joka ulottui Kainuusta ja Peräpohjolasta Pohjanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Aluetta halkovat idästä länteen jääkauden raapaisevat joet, ikiaikaiset vesireitit. Historia on hitsannut seutukuntaamme yhteen ja yhteistyöllä rakennamme myös tulevaisuutta.

Ensimmäisen hakemuksen valmistelu on täydessä vauhdissa. Koska kyseessä on kisa, emme paljasta yksityiskohtia ennen kun 5.5.2026, johon mennessä kaikki kisaan osallistuvat kaupungit jättävät enintään 60-sivuiset hakemuksensa. Ensimmäisessä vaiheessa kulttuuriohjelmaa ja muita aktiviteetteja ei kuvata yksityiskohtaisesti, mutta sitäkin tärkeämpää on kuvata kirkkaasti se visio, miksi olemme kisassa mukana. Lopullisen ratkaisun kansainvälinen asiantuntijaraati tekee kesällä 2021 eli vielä on paljon työtä tehtävänä.

Haluan kiittää kaikkia teitä kaikkia, jotka olette osallistuneet jo tähän mennessä kulttuuripääkaupunkihakemuksen ideointiin ja valmisteluun. Teitä on tuhansia koko tällä laajalla maantieteellisellä alueella, joka kätkee helmoihinsa uskottoman määrän ainutlaatuisia kulttuurin helmiä, pohjoista luovuutta ja periksiantamattomuutta. Kulttuuripääkaupunki on työkalu, jolla koko Oulu2026-alue voi kehittyä parhaaksi itsekseen, tehdä näkyväksi kaikki erinomaisuutensa.

Piia Rantala-Korhonen
Oulu2026-hankejohtaja
15.12.2019

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter