fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Matera 2019

9.4.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Matera oli yksi kahdesta Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2019 yhdessä bulgarialaisen Plovdivin kanssa. Kaupunki sijaitsee Basilicatan hallinnollisella alueella Etelä-Italiassa ja sen väkiluku on noin 60 000. Matera on myös Materan provinssin pääkaupunki ja tunnetaan myös nimellä “Cittá Sotteranea” (Maanalainen kaupunki). Nykyään kaupunki tunnetaan historiallisesta keskuksestaan, joka tunnetaan nimellä “I Sassi”. Alueella on muinaisia luolia, joissa on asuttu kivikaudesta alkaen ja nykyään I Sassi on UNESCO:n maailmanperintökohde. Maatalous on ollut Materan pääasiallinen elinkeino vuosisatojen ajan, mutta nykyään sen taloudellinen sektori on monipuolisempi. Turismin, käsitöiden ja tutkimuksen kentät ovat jättämässä 1900-luvun lopulla nousseen paikallisen huonekalualan varjoonsa.

Muinaisena kaupunkina Materassa on useita arkeologisia kaivauksia sekä muinaisia luolien seiniin hakattuja kirkkoja. Kaupungin historiallisessa keskuksessa on myös useita museoita ja teattereita, mukaan lukien kansallinen arkeologinen museo “Domenico Ridola” sekä keskiaikaisen ja modernin taiteen museo. Matera on niittänyt mainetta myös alueella viime vuosina kuvattujen elokuvien ansiosta. Vuodesta 2014 lähtien Materassa on kuvattu noin 30 elokuvaa ja lyhytelokuvaa, muun muassa Ben-Hur (2016), Wonder Woman (2017) sekä 007 No Time to Die (2021), joka on viimeisin, myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä James Bond-elokuva.

Materan kulttuuripääkaupunkihanke tarjosi monipuolisen kattauksen kulttuurillisia, taiteellisesti korkealaatuisia aktiviteetteja. Kulttuuriohjelma sisälsi runsaasti niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin taiteilijoita ja yhteensä yli 1300 tapahtumaa, joista 65% oli ilmainen sisäänpääsy ja loppuihin pystyi osallistumaan Matera 2019 passilla. Kaiken kaikkiaan eri tapahtumat houkuttelivat yhteensä lähes puoli miljoonaa osallistujaa. Selkeä enemmistö kulttuuripääkaupunkisäätiön kyselyn vastaajista oli tyytyväisiä kulttuuriohjelman sisältöön, laatuun sekä omaperäisyyteen (64%) ja kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen (66%). Monipuolinen kulttuurillinen tarjonta ja paikallisen väestön suora osallistuminen ohjelman luomiprosessiin lisäsivät kulttuurilliseen toimintaan osallistuvien ihmisten määrää. Moni oli myös sitä mieltä, että Materasta tuli kulttuurillisesti elinvoimaisempi (78%) ja avoimempi kulttuurillisille eroavaisuuksille ja monimuotoisuudelle yleisellä tasolla (82%).

Turistien määrä Basilicatan hallinnollisella alueella kasvoi 520 000:sta lähes 950 000:een vuosina 2012-2019, enemmän kuin muualla Italiassa. Vuonna 2019 turisteille teetetyn kyselyn perusteella lähes 70% vastaajista vieraili Materassa ainakin osittain sen kulttuuripääkaupunkistatuksen takia. Lisääntynyt turismi kasvatti myös Materan liikevaihtoa. AirBnB listaukset vuosilta 2017-2019 paljastavat 25% kasvun keskimääräisessä päivittäisessä tahdissa yhden yöpymisen majoitusten määrässä.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter