Läntisessä Kyproksessa sijaitsevan Páfosin historia juontaa jo neoliittiselle kaudelle. Kaupungin kulttuuria värittävää sen läheisyys Libanoniin, Turkkiin, Syyriaan, Egyptiin, Palestiinaan ja Israeliin. Páfosia voikin kuvata sijaitsevan itäisen Välimeren risteyskohdassa, jonka vuoksi Páfos yrittikin ensimmäisenä Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdistää idän ja lännen. Kaupunki oli yksi pienimmistä Euroopan kulttuuripääkaupungeista; kaupungissa oli vain 35 000 asukasta. Tästä johtuen kulttuuriala oli myös alikehittynyt suurimpaan osaan verrattuna. Páfosin voittoa pidettiin epätodennäköisenä, mutta voittohan sieltä rapsahti; Páfosin hanke oli huomattavan koherentti, ja tarjotun ohjelman taso korkea.
Páfosin Euroopan kulttuuripääkaupunki -vuoden motto oli “Linking Continents – Bridging Cultures” (suomeksi Mantereita linkittämässä – Kulttuureja yhdistämässä). Motolla haluttiin yhdistää Páfosin monet eri yhteisöt (asukkaat, turistit, ja maahanmuuttajat), muuttaa pirstaloituneesta kaupungista koko kansan yhteinen tila, ja sovitella kreikkalaisen ja turkkilaisen Kyproksen erimielisyyksiä. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma perustui muinaisiin perinteisiin, aikaan, jolloin kulttuuria tehtiin avoimissa tiloissa. Teattereiden, museoiden, ja gallerioiden puute pakotti kaupungin ottamaan erilaisen lähestymistavan; noin 70% ohjelmasta toteutettiin ulkoilmassa. Páfosin budjetti putosi dramaattisesti hakemuksessa esitetystä 23 miljoonasta eurosta vain 8,5 miljoonaan. Innovatiivisuutensa ansiosta kaupunki kuitenkin selvisi esimerkillisesti.
Paikalliset kyselyt ja arviot näyttävät, että kulttuuripääkaupunkivuosi todella auttoi yleisöjä oppimaan lisää Kyproksen kulttuurista, ja tutustumaan uusiin kulttuureihin ja perinteisiin. Ohjelmaan osallistuneista 43,7% koki vuoden jälkeen yleisen Eurooppalaisen identiteetin; ohjelmaan osallistumattomista vain 24,1% tunsi näin. 59% vastaajista koki, että Euroopan Kulttuuripääkaupunkivuosi auttoi tuomaan esille Páfosin paikallisia perinteitä.
Kuva: VisitCyprus