186 000 asukkaan San Sebastián (baskiksi Donostia) sijaitsee Pohjois-Espanjassa Baskinmaan itsehallintoalueella. Espanjan kuningatar Isabella II:n vuoden 1845 vierailun jälkeen kaupunki on ollut suosittu turismikohde, ja 1900-luvun alussa siitä muotoutui yksi Euroopan tärkeimpiä kohteita. Ensimmäisen maailmansodan aikana kaupunki toimi turvapaikkana rikkaille eurooppalaisille, ja heidän taloudellinen vaikutuksensa näkyy edelleen. Kaupungin kulttuurikenttä oli eurooppalaisessa mittakaavassakin poikkeuksellisen vahva jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta. San Sebastián tunnetaan elokuva- ja jazz-festivaaleistaan sekä rakennuksistaan kuten San Telmo -museosta, joka esittelee baskin kulttuuria.
Yli 50 vuoden ajan San Sebastián ja koko Baskinmaa kärsi pahasti Baskinmaan itsenäisyyttä ajaneen ETA-järjestön terrori-iskuista. ETA oli toiminnassa vuosina 1959-2018; kulttuuripääkaupunkivuonna järjestö oli edelleen olemassa (tosin väkivaltaisuudet lopetettiin jo 2011). Hakuvaiheessa ETAn terroritoiminnan jättämät arvet olivatkin kaupungin suurin ajuri: San Sebastián halusi käyttää kulttuuria parantaakseen ETAn jättämiä arpia ja ongelmia, näyttääkseen että vaikka kaupungin yhteisöillä onkin eronsa, yhteiselo on silti mahdollista.
Näin ollen San Sebastiánin kulttuuriohjelma käsittelikin raskaita ja vaikeita aiheita, joita ei Euroopan kulttuuripääkaupungeissa oltu aiemmin käsitelty. Ohjelma perustui kahteen konseptiin: ”Yhteiselo” ja ”Kaupunki”, sekä kolmeen ”muutoksen majakkaan”: ”Rauhan majakka”, ”Elämän majakka”, ja ”Valon äänet”. Vaikka monet ohjelman osiot olivatkin tavanomaisia Euroopan kulttuuripääkaupungeissa, taustalla olevat teemat olivat hyvin uniikkeja.
Vuonna 2016 San Sebastiánissa oli yli 2000 kulttuuriprojektia enemmän kuin keskimääräisenä vuonna. Ennen kaikkea ohjelma oli kuitenkin aidosti rohkea ja toi alueelle huomattavaa lisäarvoa.
Kuva: Wikipedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:San_Sebastian_Basilica_of_Saint_Mary_of_Coro_001.jpg