fbpx

Hybridituottaja 2026 -hanke kehittää kulttuurin elämyksellisyyttä etänä ja digitaalisesti

1.11.2023 | UUTISET

Mieskuoro Huutajien ja flamenco-tanssin mestarin Israel Galvánin esiintyminen AaltoSiilon Screaming Duende -hybriditapahtumassa oli mahdollista kokea paikan päällä Meri-Toppilassa sekä livestriimin kautta verkossa.

Mieskuoro Huutajien ja flamenco-tanssin mestarin Israel Galvánin esiintyminen AaltoSiilon Screaming Duende -hybriditapahtumassa oli mahdollista kokea paikan päällä Meri-Toppilassa sekä livestriimin kautta verkossa. Kuva: Juuso Haarala

Oulu2026 on käynnistänyt hybriditapahtumien kehittämiseen tähtäävän Hybridituottaja 2026 -hankkeen yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. ESR+-rahoitetussa hankkeessa luodaan ja pilotoidaan tapahtuma-alalle entistä kiinnostavampia digitaalisia ratkaisuja, miten livetapahtumia voidaan kokea mukaansatempaavasti ja elämyksellisesti myös kotisohvilta ja kännyköiden kautta.

Kulttuurin digitaalisista välitystavoista suurelle osalle yleisöä tutuimpia ovat striimit, jotka tarjosivat kulttuurin tekijöille etenkin korona-aikana mahdollisuuden tarjota elämyksiä verkon kautta, kun kokoontumiset eivät olleet sallittuja. Tarve kulttuurin digitaalisuuden kehittämiselle ei kuitenkaan ole kadonnut, vaan digitaalisuuden keinoin voidaan esimerkiksi parantaa kulttuurin saavutettavuutta harvaan asutuilla seuduilla. Oulu2026:n tavoitteena on, että valtaosa vuoden 2026 kulttuuriohjelmasta on koettavissa hybridinä.

”40 kunnan muodostama, valtakunnan rajalta toiselle yltävä Oulu2026-alue on maantieteellisesti laaja ja kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa järjestetään ympäri vuoden. Digitaalisuuden avulla voidaan mahdollistaa kulttuurisisältöjen kokeminen saavutettavasti myös silloin, kun paikan päälle tapahtumaan saapuminen ei esimerkiksi pitkän matkan tai terveyssyiden vuoksi ole mahdollista”, Hybridituottaja 2026:n projektikoordinaattori Mirko Siikaluoma kertoo.

Hybriditoteutukset parantavat kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta ja mahdollistavat kulttuurin välittämisen myös esimerkiksi hoivakoteihin ja palveluasumisyksikköihin. Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös etäosallistujien vuorovaikutukseen hybriditapahtumissa sekä kestävään kehitykseen, sillä mahdollisuudella kokea kulttuuria etänä voidaan vähentää matkustamisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.

Tulossa myös hybriditapahtumiin liittyvää koulutusta

Digitaalisuuden hyödyntäminen kulttuurin välittämisessä edellyttää tuottajilta uudenlaista osaamista. Hybridituottaja 2026 -hankkeen tavoitteena onkin päivittää tuottajan työtä tekevien ammattilaisten osaamista vastaamaan nykypäivän vaatimuksia sekä lisätä tuottajien määrää Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Oulun ammattikorkeakoulu toteuttaa opintokokonaisuuden, joka koostuu hybriditapahtumien tuottamiseen liittyvistä teemoista.

Hybridituottaja-opinnot suunnataan etenkin tuottajien tehtävissä toimiville henkilöille, tuottajan ammattiin kouluttautuneille henkilöille sekä työttömille työnhakijoille, joiden tavoitteena on työllistyä tuottajan tehtäviin ja joilla on kokemusta tuottajan työstä. Opintoihin osallistuvat henkilöt voivat osallistua myös Oulu2026:n työharjoittelu- ja/tai työkokeilutoimintaan.

Lisätietoja: Projektikoordinaattori Mirko Siikaluoma, mirko.siikaluoma@oulu2026.eu, p. 040 183 3188

Toteuttajat: Oulun kulttuurisäätiö rs., Oulun ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika: 1.4.2023–30.9.2025

EU-lippu. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

 

 

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter