,

Arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja esittävän taiteen edustajat yhdistävät voimansa ennen näkemättömässä projektissa, jonka pääosassa ovat Oulun asukkaat, urbaanit maisemat ja inhimillinen perintö

Jaa

Eri puolella Oulun kaupunkia järjestettävät tapahtumat kuljettavat oululaisia ympäri kaupunkia ja houkuttelevat näkemään kaupungin erityislaatuisia piirteitä.

PPCM:n ja Flow Productionsin pop-up-esitys Climbing over Oulu -tapahtumassa Aaltosiilolla kesällä 2024. Kuva: Juha-Matti Korhonen.
PPCM:n ja Flow Productionsin pop-up-esitys Climbing over Oulu -tapahtumassa Aaltosiilolla kesällä 2024. Kuva: Juha-Matti Korhonen.

Touko-kesäkuun vaihteessa Oulussa jatkuu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvä, kolmivuotinen projekti Climbing over Oulu. Sen toteuttaa ranskalainen Le Plus Petit Cirque du Monde yhteistyössä Flow Productionsin kanssa. Tänä keväänä Climbing over Oulu liittyy Aaltosiilo ry:n, Factum Foundationin, Kulttuuritalo Valveen sekä Oulu Urban Culturen Nook-projektin Revitalizing Meri-Toppila -projektiin.

Climbing over Oulu on kansainvälisten arkkitehtien, muusikoiden ja sirkustaiteilijoiden oululaisia osallistava kolme vuotta kestävä yhteistyöprojekti. Taiteilijat kutsuvat kaupunkilaisia toteuttamaan yhdessä kaupunkikävelyjä, työpajoja, paikkasidonnaisia pop-up-tapahtumia ja esityksiä, jotka ovat saaneet inspiraationsa Oulun asukkaista ja kaupunkimaisemista. Climbing over Oulu -projektin inspiraation lähteenä on kaupunki, sen asukkaat, urbaanit maisemat ja kaupungin inhimillinen perintö.

Eri puolella Oulun kaupunkia järjestettävät urbaanit kävelyretket kuljettavat oululaisia ympäri kaupunkia ja houkuttelevat näkemään kaupungin erityislaatuisia piirteitä. Projektin taiteellisen johtajan Eleftérios Kechagiogloun ja arkkitehti Amine Slimanin vetämät Climbing over Oulu -kävelyretket toimivat spontaanisti: osallistujat saavat jakaa kokemuksiaan ja tietojaan kävelyreitin varrella olevista kohteista ja ehdottaa pistoja matkanvarrella mielenkiintoisiin paikkoihin.

Alvar Aalto Heritage Walk -kävelyretkillä tutustutaan Alvar Aallon kädenjälkeen Meri-Toppilan, Typpi Oy:n ja Koskikeskuksen alueilla Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Pia Krogiuksen johdolla. Urbaanit kävelyretket luovat uusia yhteyksiä yleisön ja kaupunkilaisten, arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja esittävän taiteen välille.

Nämä kävelyt toimivat myös pilottina Alvar Aalto -reittikokonaisuuden toteuttamiselle Oulussa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.
Kaupunkilaisille tarkoitettujen Revitalize Meri-Toppila -työpajojen aikana Aaltosiilon viereiselle parkkialueelle rakennetaan pop-up-Kulttuuripuisto. Aaltosiilo ry:n, Factum Foundationin, Kulttuuritalo Valveen, Oulu Urban Culturen Sopukka-projektin, Oulun yliopiston, The Latvian Academy of Artsin sekä Skene Catling de la Pena Studion yhteistyössä järjestämät työpajat ovat avoimia kaikille ja tarjoavat merkityksellistä tekemistä sekä oppimismahdollisuuksia kaikenikäisille ja eri taustoista tuleville osallistujille. Työpajoihin saapuu myös arkkitehtejä ja arkkitehtiopiskelijoita Ranskasta, Latviasta, Isosta-Britanniasta ja Suomesta.

Toiminta on osa New European Bauhaus -aloitetta, jonka virallinen kumppani Aaltosiilo on, ja sen tavoitteena on asettaa kestävyyden, osallisuuden ja esteettisen innovaation tavoitteita rakennetussa ympäristössä.

Osana kestävää toimintatapaa suurin osa rakennusmateriaaleista on peräisin kierrätyskeskus Likkestä sekä Ruskon jätekeskuksesta, joita molempia operoi paikallinen kiertotalousyritys Kiertokaari.

Urbaanien kävelyretkien ja työpajojen kanssa samaan aikaan Oulussa työskentelee 12-henkinen ranskalais- ja suomalaistaiteilijoiden ryhmä. Residenssin aikana ranskalaiset ja suomalaiset sirkustaiteilijat ja muusikot valmistelevat oululaiselle yleisölle pop-up-esitykset Aaltosiilolla ja Kesän Saunalla sekä Climbing over Oulu -näyttämöteoksen Kulttuuritalo Valveella.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ensimmäinen Climbing over Oulu -residenssi järjestettiin kesällä 2024. Projekti huipentuu kesällä 2026.

Lue myös