fbpx

TOP3-vinkit nykyisiin Euroopan kulttuuripääkaupunkeihin

6.5.2024 | UUTISET

Kysyimme tämän vuoden kulttuuripääkaupunkien tiimeiltä kohokohtia tulevalle kesälle. Näin meille vastattiin Norjasta, Virosta ja Itävallasta.

Bodø, Norja, TOP3

Juhannuksen taikaa, Breivika-ranta, 22.6.

Bodø2024:n suuri kesäavajaistapahtuma on maisemien, kesän ja meren juhla, jossa yleisön osallistuminen on keskiössä. Emme halua paljastaa liikaa, mutta voimme kuitenkin kertoa, että kun kyseessä on juhannus, on tulta läsnä ainakin kokkojen muodossa. Älä siis missaa tätä brittiläisen Walk the Plank -yhtiön tuottamaa näyttävää tapahtumaa!

Midsummer Midchief. Kuva / Photo: David Engmo, Bodø2024

Kjerringøyn maisemataidebiennaali (KLAB), 6.7. alkaen

Kjerringøyn Land Art Biennale, Euroopan ainoa maisemataidebiennaali, kutsuu joka toinen vuosi eri tyylilajien parissa työskenteleviä taiteilijoita tutkimaan, muuntamaan, pohtimaan ja kommunikoimaan maan, maiseman ja ympäristön kanssa. Taiteilijat työskentelevät 100-prosenttisesti luonnonmukaisilla ja hajoavilla materiaaleilla, jotka löytyvät paikan päältä. Maisemaan integroituneet teokset ovat väliaikaisia, mikä tarkoittaa, että ne vähitellen katoavat. Tämänvuotisen KLAB:in avajaiset pidetään Kjerringøyssä 6.–7. heinäkuuta ja taideteoksia on nähtävillä sekä Kjerringøy-tien varrella että upean Nevelsfjordin rannoilla lyhyen ajomatkan päässä.

Kjerringøy Land Art Biennale 1 Rita Marhaug & Tracy Kelly, Observance (Tilstede) 2015. Kuva/photo: Marie Peyre

Kulttuuria Nordlandsrutan varrella (The Nordland Trekking Trail), 27.7– 17.8.

Nordlandsruta on 650 kilometriä pitkä merkitty vaellusreitti, joka kulkee Norjan ja Ruotsin rajalla. Reitin varrella on Pohjois-Norjan kolme suurinta vuorta, Norjan toiseksi suurin järvi, noin viisikymmentä kalastusjärveä, useita jäätiköitä sekä ainutlaatuisia luonto- ja kulttuurimaisemia. Reitti kulkee kuuden poronhoitopiirin, viiden saamenkielisen alueen, kolmen kansallispuiston ja useiden luonnonsuojelualueiden läpi. Reitin varrella järjestetään kesällä 2024 yhteinen kiertue, jossa järjestetään erilaisia taiteellisia tapahtumia.

Nordlandsruta. Kuva/Photo: Zdeno Dvorak.

 

Lue lisää Bodø2024:n verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

 

Tartto, Viro, TOP3

Konsertti ja yhteissuudelma: Suuteleva Tartto, 18.5.

Euroopan kulttuuripääkaupunki pääsee 18.5. todistamaan historiallista hetkeä, joka kumoaa ennakkoluulot juroista ja jäyhistä virolaisista. Silloin nimittäin juhlistetaan Viron 30-vuotista euroviisutaivalta suurkonsertilla ja joukkosuudelmalla. Ulkoilmakonsertissa kuullaan rakastetuimpia euroviisuja Virosta ja muualta Euroopasta, ja samalla viisut kertovat Tarton, Viron ja Euroopan tarinaa. Raatihuoneen tori, Tartto. Vapaa pääsy.

Kissing Tartu.

Unohdetut kansat -konsertti, Tartto 15.6.

Pariisin filharmonisen orkesterin kuoro esittää suomalais-ugrilaisille kansoille omistetun Unohdetut kansat -teoksen. Arvostetun virolaissäveltäjän Veljo Tormisin kuorosarjateos kuullaan Viron kansallismuseossa, ja siinä lauletaan vatjan ja inkeroisen kielellä sekä inkerinsuomen murteella. Ranskalaiskuoron tulkintaa ryydittää upea valo- ja videoteos, ja kokonaisuus hivelee silmiä ja korvia. Viron kansallismuseo (ERM), Tartto. Liput 17–34 euroa.

Estonian National Museum. Kuva/Photo: Tartu2024.

Peipsijärven ruokareitti 175 km, 17.–18.8.

Peipsijärven rannoille 175 kilometrin matkalle levittäytyy kymmenittäin pop up -ravintoloita, joissa tarjoillaan lähiruokaa seudun metsien ja peltojen ja tietysti Peipsijärven antimista. Tarjolla on myös kulttuuriohjelmaa ja inspiroivia ruuanlaittokursseja. Peipsijärven kunta, vapaa pääsy.

Peipsijärvi. Kuva/Photo: Ahto Sooaru.

Lue lisää Tartto2024:n verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

 

Salzkammergut, Itävalta, TOP3

sudhaus. Taidetta suolasta ja vedestä, 31.10. saakka

Suola, jota on kutsuttu myös ”valkoiseksi kullaksi”, on keskeinen elementti, joka on muovannut koko Salzkammergutin aluetta. sudhaus on taidenäyttely Bad Ischl Salzkammergutin 2024 keskiössä. Tunnettujen kansainvälisten sekä eri alueilta tulevien taiteilijoiden teoksissa suola ja vesi esitetään esineinä, veistoksina, installaatioina, elokuvina, valokuvina ja ääniteoksina.

sudhaus, Motoi Yamamoto. Kuva/Photo: Mitchell Kearney

Salzkammerqueer. Queer-yhteisöt maaseuduilla & Salzkammer Pride 15.6.

Salzkammerqueer tarjoaa samanhenkisille ihmisille tilaa jakaa kokemuksia luoden tukikohdan ja infrastruktuurin aktiiviselle LGBTIQ*-yhteisölle Salzkammergutin alueella, joka jatkuu myös hankekauden jälkeen. Erilaisten verkostoitumistapahtumien lisäksi ensimmäinen Salzkammer Pride järjestetään Bad Ischl:ssä 15. kesäkuuta 2024.

Salzkammerqueer. Kuva/Photo: Karolina Jackowska

New Salt. Äänen tutkiskelun ja digitaalisen taiteen festivaali, 5.–8.9.

NEW SALT on kokeellisen musiikin ja digitaiteen tapahtumasarja, joka toteutetaan moninaisten esitysmuotojen avulla ympäri Salzkammergutin aluetta. NEW SALT:issä kiteytyy tyylilajeja muovaavat musiikilliset ja esteettiset tilat, joiden avulla rakennetaan yhteys nykysävellyksestä avantgarde-henkisen elektronisen musiikin kautta tanssittavaan klubimusiikkiin asti. Samaan aikaan tapahtumasarja avaa tilaa keskustelulle ja uusille näkökulmille. Hanke huipentuu nelipäiväiseen festivaaliin Bad Ischlissa syyskuussa 2024.

New Salt, Rojin Sharafi. Kuva/Photo: David Višnjič

 

Lue lisää Salzkammergut2024:n verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Oma kulttuuripääkaupunkivuotemme starttaa noin puolentoista vuoden kuluttua. Sitä odotellessa kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemminkin tämän vuoden tarjontaan!

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter