fbpx

Saunominen on nyt kuumaa

17.5.2024 | UUTISET

Oululaiset osallistuivat Tartossa saunakeskustelutapahtumaan viime viikolla. Saunominen on mukana Oulu2026-kulttuuriohjelmassa. Kesäkuun alussa pyritään tekemään saunomisen maailmanennätys. Saunakulttuuri on nyt kovassa nosteessa meillä ja muualla, joten heitetäänpä lisää löylyä!

Oulun Rantasaunaseuran pop up -saunan edustajalla seuran edustajia ja Oulu2026-väkeä.

Oulu2026 pop up -saunan edustalla Oulu2026:sen Katri Kärkkäinen (vas.) ja Piia Rantala-Korhonen sekä Oulun Rantasaunaseuran Katri Tenetz, Marko Asell, Jussi Pöllä ja Kati Koivunen.

Saunakeskusteluja rauhasta Tartossa

Tallinna on monelle tuttu kaupunki, mutta tänä vuonna kannattaa suunnata Tarttoon, yhteen tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Oulu2026 oli mukana lauteilla viime viikonlopun Alaston totuus -kaksipäiväisessä saunatapahtumassa Tartossa Emajoen rannalla Oulun Rantasaunaseuran pop up -saunassa. Tämä koottava ja peräkärryllä liikkuva sauna oli yksi 15 mobiilisaunasta, jotka pystytettiin uimarannalle tapahtumaa varten. Koleasta säästä huolimatta tapahtuma houkutteli paljon väkeä. Moni halusi kokeilla jokaista saunaa, välillä oli mahdollisuus käydä virkistäytymässä joessa.

Suomen Viron-instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi alkoi ideoida tapahtumaa vierailtuaan Oulussa Kesän saunassa. Saunakeskustelujen konsepti on tuttu jo Oulu2026-hakukirjan Rauhankoneen Kuumista saunakeskusteluista, jotka käynnistyivät jo syksyllä 2021 Pehkolassa. Tavoitteena on oppia keskustelemaan yhdessä rakentavasti ja toisia kuunnellen, olemaan eri mieltä asioista ajautumatta napit vastakkain. Keskusteluissa lainataan Erätaukosäätiön kehittämää Erätauko-metodia, joka on muokattu saunan lauteille sopivaksi. Kovissa löylyissä keskustelut tiivistyvät, lopulta sanatkin loppuvat ja saunan rauhallinen ilmapiiri yhdistää lauteilla hikoilevat ihmiset.

Oululaisten saunassa keskusteltiin rauhasta, joka on nyt ajankohtaisempi aihe kuin Rauhankonetta suunniteltaessa osattiin aavistaa. Rauhankone haluaa yhdistää ihmisiä uudelleen, toimia vihapuheen, nettikiusaamisen ja valeuutisten vastavoimana. Yksi diktaattori voi käynnistää sodan, mutta rauhan ylläpitämiseen tarvitaan meistä jokaista. Kasvottoman somehuutelun aikakaudella on hyvä pysähtyä peilin ääreen miettimään, kuinka itse voisi kohdata keskusteluissa kanssaihmisiä arvostavammin.

Ihmiset saunomassa pop up-saunassa uimapuvuissa

Sauna löylyineen herättää keskustelemaan.

 

Tuiran Saunan koottava Oulu2026 pop up -sauna

Tapahtumaa varten Oulun Rantasaunaseuran aktiivit Marko Asell ja Jussi Pöllä suunnittelivat ja rakensivat koottavan saunan. Saunan materiaalina on koivuvaneri, ja sen löylyihin mahtuu kymmenisen saunojaa kerrallaan. Tartossa saunakeskusteluita vetivät Kati Koivunen ja Katri Tenetz. Heidän mukaansa rauhanteemaiset keskustelut sopivat hyvin lauteille, ja niitä tullaan jatkamaan jossain muodossa myös Oulun saunoissa. Oulu2026 Saunaa pääsee kokeilemaan viimeistään Oulun Päivillä syyskuussa. Kyselyitä on tullut paljon, sauna nähdään mahdollisesti myös ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungissa Saksan Chemnitzissä. Ja tietenkin vuonna 2026 Oulussa!

Tule tekemään saunomisen maailmanennätystä

Haluatko olla mukana tekemässä saunomisen maailmanennätystä? Visit Estonia, Suomen saunaseura, Visit Finland ja Kansainvälinen saunaliitto haastavat kaikki saunan päivänä lauteille. Maailmanennätys syntyy, kun saunapäivänä ennätysmäärä ihmisiä kertoo saunaennätyksen Facebook-sivulla saunoneensa.  Ennätykseen osallistutaan 8. kesäkuuta kello 19–20.00. Linkki osallistumissivulle julkistetaan hyvissä ajoin. Voit ilmoittautua ennätyksen tekoon ennakkoon myös täällä, jolloin saat ennätyslinkin muistutuksineen suoraan myös omaan sähköpostiisi.

Lue lisää Oulun Rantasaunaseurasta täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter