fbpx

Nuoret ja kokeneet ruoankuluttajat yhteiskehittävät ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi

5.10.2021 | UUTISET

Kasa perunoita sylissä

Oulu2026 (Oulu Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026) ja VTT järjestää yhteistyössä Cross-KIC New European Bauhaus kanssa yhteiskehittämis-tapahtuman, joka tuo yhteen sekä nuoria että kokeneempia kuluttajia. Tapahtumassa osallistujat tutustuvat koko ruokaketjussa tapahtuvaan ruokahävikkiin ja siihen liittyviin haasteisiin, ja luovat uusia ratkaisuja ruoan kierrätykseen ja uudelleen käyttöön. Yhteissuunnittelulla kehitetään elämyksellisiä ratkaisuja, jotka jäävät käyttöön myös tapahtuman jälkeen.
Ota ruma ankanpoikanen omaksi
Kaikki tuntevat Ruman ankanpoikasen. Ruka ankanpoikanen on ruokaa, joka ei ole se lajinsa kaunein yksilö, mutta on vielä syömäkelpoista ja arvokasta ravintoa, mutta joutuu usein roskiin. Nuoret kuluttajat kehittävät neljä digitaalista tarinaa, jossa ruma ruuanpoikanen seikkailee ruokaketjun eri vaiheissa: tuotannossa, kaupassa, ravintolassa ja kotitaloudessa. Tapahtumassa osallistujat tuottavat näille nuorten kehittämille tarinoille ”onnellisia” loppuja, jotka hyödyntävät sekä ympäristöä, kaupunkia ja sen asukkaita sekä ruoan tuottajia.
Ruoka on myös kulttuuria
Kulttuurin ja ruokaketjun asiantuntijat arvioivat tapahtumassa kehitetyt tuotoksen, jotka otetaan myös osaksi Oulu2026 ja Arctic Food Lab toteutusta. Tavoitteena on tuoda esille ruoan kulttuurinen rooli ja arvo ihmisten elämässä, ja tehdä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta ihmisille konkreettinen kokemus, kulttuurinen, ihmiskeskeinen ja positiivinen elämys.

Lisää tietoa toimijoista
Uusi eurooppalainen Bauhaus (New European Bauhaus) elävöittää vihreän kehityksen ohjelmaa kiinnostavalla, innovatiivisella ja ihmiskeskeisellä tavalla. Liike perustuu kestävään kehitykseen, osallistavuuteen ja estetiikkaan, joilla Euroopan vihreän kehityksen ohjelma tuodaan lähemmäs kansalaisia. Kaikkien olisi voitava tuntea, nähdä ja kokea vihreä muutos.
Oulu2026 –Oulu on Europan kulttuuripääkaupunki 2026. Oulun mukana matkalla on 32 pohjoisen Suomen kuntaa. Arctic Food Lab on ohjelmakokonaisuus, joka tuo esiin Oulu2026-alueen pohjoisen taivaan alla kasvaneiden raaka-aineiden ja arktisissa oloissa syntyneen ruokaperinteen ainutlaatuisuutta. Lähiruoka tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteiden toteutumista.
EIT Cross-Knowledge Innovation Community (x-KIC) yhdistää estetiikkaa, kestävyyttä, kiertotaloutta ja osallisuutta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamiseksi. Se edistää uutta, eurooppalaista Bauhaus ohjelmaa vastaamalla urbaanien ruokajärjestelmien haasteisiin innovatiivisen toiminnan ja projektien kautta osallistumalla kansalaisia ratkaisujen kehittämiseen.
VTT Oy luo innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuuden ruokatalouteen. Ruoka 4.0 –aikakausi tarjoaa kestäviä ja terveellisiä ratkaisuja sekä erilaisia vaihtoehtoja eläinperäiselle ruoalle.

Lisätietoja projektista:
Anna Sachinopoulou
VTT Oy
+358 40 8451097
anna.sachinopoulou@vtt.fi

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles