fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Plzeň 2015

29.5.2020 | UUTISET

165 000 asukkaan Plzeň on Tšekin neljänneksi suurin kaupunki. Moni keskustan rakennus tuhoutui tulipaloissa 1500-luvulla, ja italialaisilla korjaajilla ja rakentajilla olikin näin ollen suuri vaikutus kaupungin arkkitehtuurin kehitykseen. Vaikka Plzeň onkin alueen teollinen keskus, on kaupungissa myös elinvoimainen kulttuurikenttä, jonka voi nähdä esimerkiksi JK Tyl -teatterin neljässä eri osa-alueessa: näytelmissä, oopperoissa, baletissa ja dramaturgiassa. Kaupungista löytyy myös panimomuseo; Plzeňin saksankielinen nimi on Pilsen – ja pilsner-olut taas on saanut tästä nimensä! 165 000 asukkaallaan Plzeň on verrattain pieni Euroopan kulttuuripääkaupunki, ja elinvoimaisuudestaan huolimatta myös kulttuurikenttä on suhteellisen pieni.

Plzeňin motivaatio hakea ECoCiksi poikkesi suuresti monista muista kaupungeista; hakemuksessaan Plzeň tähdensi olevansa melko rikas kaupunki, eikä kärsi esim. suuresta työttömyydestä. Plzeň kertoi motivaatiokseen yksinkertaisesti kulttuurikentän monipuolistamisen ja kaupungin muuttamisen ulospäin suuntautuvaksi. On tosin huomattava, että näiden tavoitteiden onnistumista on vaikeaa mitata.

Plzeňin kulttuuriohjelman slogan oli “PILSEN,  OPEN  UP! – Otevři  si  Pilsen!” (Pilsen, avaudu!”). Kansalaisia rohkaistiin tulkitsemaan slogan jokainen omalla tavallaan. Neljästä “virrasta” koostuva ohjelma kattoi loppujen lopuksi yli 600 tapahtumaa. 68% Plzeň2015:n tukemista projekteista olivat uusia hankkeita.

 

Kuva: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synagogue_Plzen_087.JPG

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter