fbpx

Ilmakitaran soittaminen kansalliseen wikiluetteloon

14.6.2024 | UUTISET

Ilmakitaran soittaminen on lisätty Elävän perinnön wikiluetteloon Suomessa!

Make Air, Not War!

Ilmakitaran soittaminen on ollut ilmiönä olemassa jo pitkään, mutta sen popularisoi Suomessa Ilmakitaransoiton MM-kisat, joita on järjestetty Oulussa vuodesta 1996. Kisojen taustalla oleva Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry on nyt lisännyt ilmakitaran soittamisen Museoviraston ylläpitämään Elävän perinnön wikiluetteloon.

Winner of the Air Guitar World Championships 2023, Seven Seas from Japan rocking on stage

Nanami “Seven Seas” Nagura, ilmakitaransoiton maailmanmestari 2023. Kuva: Roosa-Maria Kauppila.

Aineeton kulttuuriperintö yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä.

Kansainvälinen sopimus ohjaa elävän kulttuuriperinteen suojelua. Yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003 Unescon yleiskokouksessa. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2013 ja sen toteuttamisesta vastaa Museovirasto.

Yleissopimuksen tavoitteena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön suojelua, taata eri yhteisöjen, ryhmien ja yksilöiden aineettoman kulttuuriperinnön kunnioittaminen sekä lisätä tietoisuutta aineettoman kulttuuriperinnön merkityksestä. Sopimus painottaa perinteen välittämistä ja kulttuurista moninaisuutta sekä ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön.

Suomessa luettelointia tehdään Elävän perinnön wikiluettelon avulla. Se tarjoaa erilaisille yhteisöille mahdollisuuden esitellä omaa aineetonta kulttuuriperintöään sekä saada uutta tietoa elävistä perinteistä Suomessa. Luettelo on elävä asiakirja, jota täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Wikiluettelo on jo kerännyt yli 240 esimerkkiä yli 500 eri taholta seitsemällä eri kielellä.

Ilmakitaransoiton MM-kisojen saavutettavuuden kehittäminen jatkuu aktiivisesti osana Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmaa. Projektin tarkoituksena on tehdä ilmakitaran soittamisesta entistäkin tunnetumpaa sekä saavutettavampaa kaikille!

Ilmakitaran soittaminen wikiluettelossa https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Ilmakitaran_soittaminen

Lisätietoa Unescon sopimuksesta www.aineetonkulttuuriperinto.fi

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter