fbpx

Euroopan kulttuuripääkaupungit Italian Paviljongilla Expo 2020 Dubaissa

25.10.2021 | UUTISET

Dialogin vahvistamista Euroopan ja Arabian maiden välillä

Euroopan kulttuuripääkaupungien päivä Expo 2020 Dubai -maailmannäyttelyssä on Matera Basilicata 2019 -säätiön järjestämä tapahtuma yhteistyössä Italian komissaarin kanssa, joka tapahtuu Italian Paviljongilla Expo 2020 Dubaissa 30. lokakuuta 2021. Tämä on säätiön ja komissaarin lokakuussa 2018 allekirjoittaman memorandumin seuraus, joka visioi Euroopan kulttuuripääkaupunkien verkoston osallistumisen (Materan johtamana) keinona vahvistaa dialogia ja yhteistyötä Euroopan ja Arabian maiden välillä. Lokakuussa 2019 lähtölaskenta Italian läsnäoloon Expo 2020 Dubaissa aloitettiin Materan Cava del Solessa, jolloin kaupunki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Pääosallistujia olivat Italian ulkoministeri Luigi Di Maio ja Arabiemiirikuntien ulkoministeri H.H. Sheikh Abdallah Bin Zayed Al Nahyan.

30. lokakuuta 2021 järjestettävä päivä korostaa Euroopan kulttuuripääkaupunkien merkittävimpiä kulttuurikokemuksia ja niiden valtavaa vaikutusta Dubain maailmannäyttelyn teemoihin: siltojen rakentaminen, ketään ei jätetä jälkeen ja tasapainossa eläminen.

Kulttuuripääkaupungit valokeilaan

Kyseinen päivä vuoden tärkeimmän tapahtuman yhteydessä saavuttaa erityistä painoarvoa tänä pitkittyneenä ajanjaksona, jonka muistetaan pandemiasta ja useiden suurtapahtumien pakollisena perumisena. Päivä asettaa Euroopan kulttuuripääkaupungit valokeilaan vuotena, jona ei ole yhtään kulttuuripääkaupunkia sitten vuoden 1985 sekä linkittää Galwayn ja Rijekan huhtikuussa 2021 järjestetyt loppuseremoniat vuoden 2022 avausseremonioihin Eschissä, Kaunasissa ja Novi Sadissa. Tapahtuma korostaa Euroopan kulttuuripääkaupunkien verkostojen moninaisia kokemuksia ja käytäntöjä vaikuttaa kaupunkeihin ja niiden yhteisöihin transformatiivisen ja uudistumiskykyisen kulttuurin kautta.

Foorumeja ja innovatiivisia esityksiä

Ohjelma muodostuu neljästä osasta: kansainvälinen foorumi aiheesta ’Euroopan kulttuuripääkaupungit ja uusi eurooppalainen Bauhaus: kuinka rakentaa kestäviä, inklusiivisia ja kauniita paikkoja’; kansainvälinen foorumi aiheesta ’kaupunkimainen/maalaismainen: ylikansoitettujen ja harvaan asuttujen alueiden suunnittelu uusien kulttuuriyhteyksien kautta’; ECoC-peli: Open Design School suunnittelema interaktiivinen kokemus, joka vie osallistujat mielikuvitusmatkalle läpi Euroopan kulttuuripääkaupunkien historian; Open Sound -esitys: yksi Matera 2019 toteuttamista yhteistuotannoista Multietnica-yhdistyksen kanssa, joka toimii siltana nykyaikaisen elektronisen musiikkituotannon ja tyypillisimpien Lucanian perinteisiin ja rituaaleihin perustuvien ääniharjoituksien välillä. Esityksessä on mukana italialaisia ja arabialaisia muusikkoja ja tuottajia, jotka juhlistavat erilaisten ja samankaltaisten kulttuurien kohtaamista.

Arvovaltaisia vieraita

Kahdeksan Euroopan kulttuuripääkaupunkia osallistuu foorumeiden keskusteluihin: Esch 2022 (Luxemburg), Novi Sad 2022 (Serbia), Kaunas 2022 (Liettua), Veszprém-Balaton 2023 (Unkari), Eleusis 2023 (Kreikka), Nova Gorica/Gorizia 2025 (Slovenia), Oulu 2026 (Suomi) ja Matera 2019 (Italia). Euroopan kulttuuripääkaupungit ja uusi eurooppalainen Bauhaus foorumin tärkeimpiä vieraita ovat arkkitehti ja yksi Italian Paviljongin suunnittelijoista Carlo Ratti ja Euroopan Unionin innovoinnista ja nuorisoasioista vastaava komissaari Mariya Gabriel, joka on mukana videoyhteydellä.

”Se, että Matera 2019 johtaa Euroopan kulttuuripääkaupunkeja Expo 2020 Dubaissa on meille suuri ylpeyden aihe”, kertoo Matera Basilicata 2019 -säätiön varapresidentti Michele Somma.
”Halusimme järjestää tämän yhdessä Italian Paviljongin ja Euroopan kulttuuripääkaupunkien verkoston kanssa, jotta voimme käynnistää uudelleen verkostotoiminnan ja painottaa sen joustavuutta, kykyä uudelleenrakentaa suurtapahtuma ja selviytyä pandemian luomista odottamattomista haasteista. Meille on erityisen tärkeää kertoa maailmalle uudelleen syntymisestä ja avoimuudesta, jonka teemme tuomalla pääkaupungit yhteen harvoista EU:n ulkopuolisista livetapahtumista ja annamme heille mahdollisuuden olla protagonisteja yhdessä. Huomiota kiinnitetään erityisesti Euroopan kulttuuripääkaupunkien vaikutukseen Euroopan komission uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteessa innovatiivisen yhteissuunnittelun kautta, johon Matera 2019 osallistuu Open Design Schoolin kanssa suunnitellakseen kauniimpia, inklusiivisempia ja kestävämpiä paikkoja.”

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter