fbpx

Kuvataiteilija Eloise Gillow toteuttaa Oulu2026-kulttuuriohjelman muraalin Oulun Rajakylään

2.8.2022 | TIEDOTTEET, Villisti kaupunki

Kuvataiteilija Eloise Gillow valittiin 530 hakijan joukosta Oulu2026-muraalin taiteilijaksi globaalissa portfoliohaussa. Rajakylään valmistuva teos on tarkoitus julkaista Oulu Päivien aikana syyskuussa.

”Toivomme, että kulttuuri ja taide ovat entistä enemmän osa kaupunkikuvaa. Yhteisöllisesti toteutettu muraali on mielenkiintoinen tapa tuoda taidetta ihmisten lähelle”, kertoo Euroopan kulttuuripääkaupunki, Oulu2026:n yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto.

Oulun Rajakylään toteutetaan Upeartin ja Oulun kulttuurisäätiön yhteistyönä muraali osana Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa elo-syyskuun aikana. Teos valmistuu 9-kerroksisen asuinrakennuksen päätyseinään osoitteeseen Ruiskukkatie 3.

Kuva Rajakylän Ruiskukkatien kerrostalosta

Ruiskukkatien kerrostaloon maalattava muraali paljastetaan syyskuussa. Kuva: Inka Hyvönen

Rajakylään haettiin taiteilijaa ammattitaiteilijoille suunnatun globaalin portfoliohaun kautta, johon saatiin määräaikaan mennessä yhteensä 530 hakemusta 64:stä eri maasta. Portfolioiden määrä oli ilahduttava ja niiden taso korkea. Mietinnän jälkeen valintaraati valitsi isobritannialaisen kuvataiteilija Eloise Gillow’n Rajakylän muraalin taiteilijaksi. Valinnassa painotettiin Gillow’n oivaltavaa yhteiskunnallista kommentointia ja kykyä luoda yhteys taiteen ja yhteisöjen välille.

Gillow saapuu Ouluun elokuun alussa, jolloin hän aloittaa teoksen suunnittelutyön Rajakylässä. Taiteilija tapaa paikallisia asukkaita muraalin ideoinnin merkeissä 5. elokuuta Rajakylän kirjastossa ja 6. elokuuta Talvikkipuiston asukastuvassa. Näitä kohtaamisia sekä oululaisilta aiemmin kerättyjä kertomuksia kaupunginosaan liittyen Gillow hyödyntää teoksensa suunnittelussa. Muraalin suunniteltu julkistamisajankohta on 2. syyskuuta, jolloin kaupungissa juhlitaan Oulun Päiviä.

”Euroopan kulttuuripääkaupungin toiminnassa on kyse eurooppalaisesta yhteistyöstä, joten muraali on siitä hieno esimerkki, kun isobritannialainen taiteilija saapuu Ouluun tekemään taidetta yhdessä paikallisten ihmisten kanssa”, kertoo Metsäpelto.

Klassista maalaustaidetta opiskelleen Eloise Gillow’n taidetta voi nähdä sekä gallerioissa että julkisessa tilassa. Gillow’n realistinen kuvasto keskittyy ihmisiin ja arjen pieniin hetkiin pureutuen samalla yhteiskunnallisesti tärkeisiin kysymyksiin. Taiteilija on kahden viime vuoden aikana toteuttanut useita muraaleja Raskaan, Espanjaan, Italiaan ja Irlantiin.

Ouluun kutsuttu Gillow on tyytyväinenn, että hänen hakemuksensa erottui edukseen mittavan osallistujamäärän joukosta. Rajakylän muraalin toteutustavan hän kokee kiehtovaksi.

”Tämä on kiinnostavasti toteutettu yhteisöllinen projekti ja upea mahdollisuus minulle taiteilijana. Olen erityisen iloinen siitä, että minulla on aikaa tutustua kohteeseen ja sen asukkaisiin samalla kun suunnittelen teostani paikan päällä. Toivon, että vierailuni myötä onnistun toteuttamaan teoksen, josta asukkaat pitävät ja jonka he kokevat merkitykselliseksi,” kertoo Gillow.

Oulu2026-muraalin valintaraadin jäsenet: Oulun kulttuurisäätiön Inka Hyvönen, Oulun taidemuseon Katariina Kemppainen, kuvataiteilija Anni Kinnunen ja Upeartin Jorgos Fanaris.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter