fbpx

Pohjoisista tarinoista vetovoimaa

Pohjoisista tarinoista vetovoimaa (2023-2024)

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Hanke kartoittaa Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -toteutusalueen kiehtovia tarinoita ja kehittää uusia tapoja tuoda niitä esiin aidoilla paikoilla ja digitaalisesti. Keskiössä on luoda konsepti, jonka avulla voidaan luoda tulevaisuudessa useita teemoitettuja reittejä helppokäyttöisen teknologian keinoin.

Hankkeen tausta

Oululla ja pohjoisella Suomella on rikas historia täynnä tarinoita, ihmiskohtaloita, merkityksiä ja mullistavia tapahtumia. Alueemme on tunnettu muun muassa tervasta, tiernapojista, presidenteistä ja Oulun Kärpistä.

Pohjoinen historia sisältää paljon muutakin. Vanhat ja jo hävitetyt rakennukset kuhisevat tarinoita, pohjoinen sotahistoria yllättää asukkaatkin. Julinin kuumailmapallo hätkähdytti aikalaisia, rock-kulttuuri ja Ilmakitaransoiton maailmamestaruuskisat ovat rakentaneet omaperäistä populaarikulttuuria. Teknologiaosaaminen loi vahvan identiteetin pohjoisen Piilaaksolle. Tarinalistaa voisi jatkaa loputtomiin.

Tarinoiden tulisi olla koettavissa ja kohdattavissa helposti lähestyttävällä ja elämyksellisellä tavalla Oulun kaupunkitilassa ja pohjoisen kyläkeskuksissa.

Hankeen tavoitteet

Hankkeessa käydään kulttuurihistorian asiantuntijoiden sekä alueen asukkaiden kanssa läpi tarinoita ja ilmiöitä, jotka olisi syytä tuoda esiin. Valituille tarinoille toteutetaan käsikirjoitukset ammattikirjoittajien kanssa. Tarinoiden esiintuomiseen valitaan siihen soveltuva toteutustapa, jossa huomioidaan digitaalisuus ja kieliversiot.

Hankkeessa pilotoidaan konseptia, joka yhdistää hybridimäisesti aitoja paikkoja digitaalisuuteen. Tarkoituksena on luoda helppokäyttöinen toimintamalli, joka voi laajentua hankkeen jälkeen sisällöllisesti ja maantieteellisesti. Ensimmäisen pilotin viitekehykseksi on valikoitunut alueen tervahistoria. Testaamme erilaisia toteutustapoja ja teemme useamman pilotin hankkeen aikana. Keräämme myös tarinallisia viitekehyksiä myöhempää käyttöä varten.

Alueen kulttuuriperinnön esiintuominen ja aineettomien elämyksien tarjoaminen kaikille saavutettavalla tavalla vahvistaa alueen asukkaiden paikallisidentiteettiä arjen ympäristöissä ja luo matkailullista vetovoimaa. Hanke luo matkailu- ja palvelualojen yrityksille työkaluja kulttuurimatkailun kehittämiseen tarinareittien yhteyteen. Hankkeen avulla vahvistetaan vetovoiman lisäksi myös pitovoimaa, asukkaiden tietoisuutta omista juuristaan.

Toteuttaja Oulun kulttuurisäätiö rs.
Hankkeen toteutusaika 1.3.2023-30.4.2024
Hankkeen kustannusarvio 131 610 €, AKKE-tuki 92 127 €

Ota yhteyttä

Anne-Maria Mäkelä
Projektipäällikkö
040 673 5155
anne.makela@oulu2026.eu