fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Rotterdam 2001

5.2.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Alankomaalainen Rotterdam, joka sijaitsee Etelä-Hollandin maakunnassa ja jossa asuu noin 600 000 asukasta, oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2001 yhdessä portugalilaisen Porton kanssa. Rotterdam on Alankomaiden toiseksi väkirikkain kaupunki Amsterdamin jälkeen. Kaupungin satama on Euroopan suurin, minkä lisäksi Rotterdam on tärkeä teollisuuden ja liike-elämän keskus. Toisen maailmansodan jälkeen Rotterdam kävi läpi pitkän taloudellisen ja kulttuurillisen elämän uudistamisen vaiheen. Kaupungin alueellinen talous kasvoi voimakkaasti sodan jälkeen, mutta liika riippuvaisuus kuljetusalasta ja perinteisestä teollisuudesta 1960-luvulla johtivat talouden taantumiseen. 1980-luvulla palvelualojen kasvu oli huomattavaa ja Rotterdam onnistui houkuttelemaan alueelleen useiden suurten yhtiöiden pääkonttoreita. 1990-luvulla kaupunki kehitti tietoliikennettään, audiovisuaalisia palveluita, muotoilua sekä media-alaa, mikä auttoi suuresti Rotterdamin taide- ja kulttuurisektorin kehittämisessä. Kulttuurillisesta näkökulmasta Rotterdam on aina ollut kilpailijansa Amsterdamin varjossa. Kilpailu Amsterdamin kanssa on motivoinut Rotterdamia kehittämään kulttuurisektoriaan, jotta kaupunki tunnettaisiin paremmin myös kulttuurikaupunkina sen lisäksi, että se tunnetaan teollisena satamakaupunkina. Valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi antoi Rotterdamille täydellisen mahdollisuuden jatkaa valitsemallaan kehityspolulla.

Rotterdamin kulttuuripääkaupunkitapahtuma (R2001) sisälsi 524 projektia ja houkutteli paikalle 2 250 000 kävijää. Kyselytutkimusaineiston perusteella noin puolet R2001 osallistujista oli Rotterdamista ja noin 12% saapui läheiseltä Zuidin alueelta. Loput vierailijoista tulivat muualta Alankomaista sekä ulkomailta. Ulkomaalaisten vierailijoiden osuus oli noin 16%, mikä ylitti järjestäjien odotukset. Ulkomaalaisia vierailijoita houkuttivat pääsääntöisesti merkittävät kansainväliset tapahtumat kuten Hieronymus Bosch-taidenäyttely, johon osallistui noin 220 000 ihmistä, joista 67% oli saapunut Alankomaiden ulkopuolelta. On arvioitu, että R2001-tapahtuman vierailijat kuluttivat Rotterdamissa noin 105 miljoonaa euroa, kulttuuripääkaupunkihankkeen budjetin ollessa 24 miljoonaa euroa.

ATLAS-kyselytutkimukset ovat hyödyllisiä apuvälineitä auttamaan arvioimaan muutoksia eurooppalaisten kaupunkien imagossa. Kyseisiä tutkimuksia on tehty eri puolilla Eurooppaa eri vuosina ja vastaajia on pyydetty arvioimaan eri kaupunkeja kulttuurikohteina. Verrattaessa Rotterdamin ulkopuolella suoritettujen vuosien 1999 ja 2001 ATLAS-kyselytutkimusten tuloksia huomataan, että vierailijoiden määrä, jotka arvioivat Rotterdamin Euroopan viiden merkittävimmän kulttuurikohteen joukkoon kasvoi kolmesta prosentista viiteen prosenttiin. Tämä osoittaa, että kulttuuripääkaupunkihankkeella oli myönteinen vaikutus Rotterdamin imagoon kulttuurikohteena. Lisäksi turismitilastot näyttävät, että vierailijoiden määrä Rotterdamissa kasvoi vuonna 2002, mikä osoittaa, että kulttuuripääkaupunkihankkeen hyödyt jatkuivat myös hankkeen päättymisen jälkeen.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter