fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Krakova 2000

19.2.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Krakova oli yksi yhdeksästä Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2000. Etelä-Puolassa sijaitsevan Krakovan väkiluku on noin 800 000, mikä tekee siitä Puolan kolmanneksi suurimman kaupungin. 900-luvulla Krakovasta tuli tärkeä kauppakeskus, ja seuraavalla vuosisadalla Puolan pääkaupunki vuoteen 1609 asti. Kaupunki tuhoutui aikoinaan tataarien hyökkäyksessä ja uudelleenrakennettiin, minkä jälkeen se ei ole kokenut merkittäviä muutoksia. Krakovan tori on ollut kaupungin sydän yli 800 vuotta ja siitä tuli UNESCON maailmanperintökohde vuonna 1978.

Krakova tunnetaan ainoana kaupunkina maailmassa, jossa kaksi kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajaa on asunut pitkäaikaisesti. Kaupunki tunnetaan kuitenkin parhaiten dramaattisesta taiteestaan. Nykyään Krakova on suosittu turistikohde etenkin arkkitehtuurinsa, eloisan kulttuurisektorinsa sekä useiden festivaaliensa vuoksi. Paikallisten kulttuuri-instituutioiden ohjelmien lisäksi kaupunki järjestää vuosittain noin 50 kansainvälistä ja kansallista festivaalia.

Krakova oli poikkeuksellinen kulttuuripääkaupunki vuonna 2000, koska se hyödynsi asemansa järjestämällä asukkailleen viiden vuoden festivaalijakson, joka alkoi vuodesta 1996 ja päättyi tittelivuoden 2000 loppuessa. Vuonna 1996 teemana oli elokuvat ja teatteri, ja festivaalivuosi sisälsi muun muassa viidennen Euroopan teattereiden yhteenliittymän festivaalin. Vuonna 1997 teemana oli runous ja vuonna 1998 musiikki, vuoden 1999 mennessä tittelivuoteen valmistautumiseen.

Tittelivuoden aikana festivaalitoimisto järjesti yli 570 tapahtumaa, mukaan lukien Rozstaje festivaali, Beethoven festivaali sekä Seitsemän perinteen festivaali, joka juhlisti tärkeitä eurooppalaisia kulttuurillisia yhteisöjä. Krakova onnistui järjestämään vaikuttavan kirjon taiteellisia tapahtumia vaatimattomasta budjetistaan huolimatta. Kaupunki sai EU:lta 5,8 miljoonaa euroa ja kunnan varoista 26 miljoonaa Puolan zlotya (nykykurssilla noin 5,8 miljoonaa euroa). Krakovan kulttuuripääkaupunkihankkeella oli myönteisiä pitkäaikaisvaikutuksia kaupungille, kuten sekä puolalaisten että ulkomaalaisten turistien määrän kasvu kuuden vuoden ajan, aina vuoteen 2006 saakka.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter