fbpx

Climate Clock

Huipputaidetta ja tiedettä yhdistävä julkisen taiteen reitti Oulussa.

Ouluun muodostuu vuonna 2026 pysyvä julkisen taiteen reitti, joka koostuu arvostettujen kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksista. Jokaisen teoksen ainutlaatuinen sijainti tarjoaa hetken pysähtymiseen ja tuo toivoa tulevaisuuteen.

Mistä on kyse?

Climate Clock on yksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden merkittävimmistä tuotannoista, jossa taide kietoutuu ilmastonmuutoksen teemaan, korostaen sen vaikutuksia pohjoisessa Suomessa. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.

Nämä seitsemän teosta käsittelevät paikallista luontoa ja alueellisten ilmastokysymysten tutkimusta. Teokset sijoittuvat luonnonympäristöihin kuten metsiin ja jokien rannoille, tuoden esille paikallista ylpeyttä luonnosta ja ajatuksia luontoyhteyden säilyttämisestä ja vahvistamisesta. Jokainen teos heijastaa taiteellista näkemystä siitä, miten voimme yhdistää luovuutemme ja vastuullisuutemme. Taiteilijat tekevät yhteistyötä tutkijoiden kanssa tuodakseen ympäristön luonnollisen kiertokulun uusilla tavoilla tietoisuuteemme.

Ilmasto muuttuu, mannerjää sulaa, ja opimme uudelleen sen, mitä esi-isämme jo tiesivät – aika ei ole hallittavissamme, vaan luonto elää omaan tahtiinsa. Luonto on keskeinen osa oululaista identiteettiä, ja ilmastonmuutos vaikuttaa siihen keskeisesti.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Osallistu Maailman arvokkaimman kellon valmistamiseen!

Luomme maailman arvokkaimman kellon Oulussa, ja haluamme juuri sinut mukaan sen toteutukseen!

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen kutsuvat oululaiset mukaan luomaan Maailman arvokkainta kelloa. Tämä teos kokoaa yhteen alueen asukkaiden kuusikymmentä minuutin pituista arvokasta arjen tilannetta, kuusikymmentä sekunnin pituista erityishetkeä sekä kaksitoista kallisarvoista luontohetkeä, jotka on valittu yhdessä tutkijoiden kanssa.

Lopullinen ‘elektromekaanis-digitaalinen hybridikello’ toteutetaan yhdessä osallistujien, vapaaehtoisten ja Oulun STEAM-koulujen kanssa vuosina 2024–2025. Kello paljastetaan vuonna 2026 ja se kiertää ylpeänä alueellamme, heijastaen arvokkaita päivittäisiä hetkiämme eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat helsinkiläinen taiteilijaduo. He yhdistävät useita erilaisia taidemuotoja ja lähestymistapoja, kuten elokuvaa, performanssia, pelisuunnittelua, kokeellista koulutusta, fasilitointia ja sosiaalista arkkitehtuuria. Heidät tunnetaan erityisesti osallistavista taideprojekteistaan, kuten Valituskuoroista.

Climate Clockin kuratoi ja tuottaa kansainväliset huippuosaajat

Isobritannialainen Alice Sharp Invisible Dust -organisaatiosta on työskennellyt taiteilijoiden ja tutkijoiden kanssa vuodesta 2009. Hän on kansainvälinen neuvonantaja sekä esiintyjä taiteen ja ilmastonmuutoksen alalla, mukaan lukien puheenvuorot Columbian yliopistossa New Yorkissa vuonna 2023, Davosissa vuonna 2020 ja YK:n kehitysohjelmassa vuonna 2019.

Kansainvälisesti arvostettu tuottaja Claudia Woolgar tuli mukaan Oulu2026-hankkeeseen auttamaan ensimmäisen hakukirjan ohjelman suunnittelussa, ja siitä lähtien hän on kehittänyt ohjelman kansainvälisesti merkittävimpiä projekteja. Hänellä on laaja kansainvälinen kokemus, mukaan lukien moniulotteisen julkisen taideprojektin, 11 Fountains, johtaminen Leeuwarden-Frieslandin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2018.

Claudia Woolgar ja Alice Sharp Oulussa.

Climate Clock - julkisen taiteen reitin teosten sijainnit ja taiteilijat julkaistaan tällä sivulla keväällä 2025.