fbpx

Villisti kaupunki

Kuva Varjofestivaalista
Oulu on tienhaarassa. Voimme tyytyä asemaamme reuna-alueen kesynä alueena. Tai voimme ryhtyä villiksi. Oulu2026 valitsee villiyden. 

Haluamme saada kaupungin ja sen lähialueet kukoistamaan. Haluamme tehdä Oulusta elävän ja helposti lähestyttävän. Siellä on paikkoja taiteilijoille, kansalaisille – piipahtaa, tehdä ja viihtyä. Pikisaari, Lammassaari, Hietasaari, Hiukkavaara, Tuira, Höyhtyä, Patela, Martinniemi, Yli-Ii, Siurua,  – you name it! Villisti kaupunki-iskulauseen mukaisesti otamme ympäröivän villin erämaan osaksi kaupunkimme ydintä. Luomme uuden kulttuurisen näkökulman, joka perustuu ainutlaatuiseen pohjoiseen asemaamme.

Oulusta tehdään kaupunki, joka houkuttelee entistä enemmän nuoria ja matkailijoita urbaanilla ja jännittävällä miljööllään, jonne on helppo tulla ja josta ei halua lähteä. Kulttuurilaboratoriona Oulu tähtää villisti Eurooppaan. Lue lisää Hakukirjasta

Tutustu ohjelmalinjoihin

Art Takeover

Vipinää! Tanssi, sirkus, runous ja taide vyöryvät Oulun yli. Taiteeseen voi törmätä mieleenpainuvassa tapahtumassa tai arkisessa piipahduksessa ruokakaupassa. Taide virittää kokijansa luovuuteen työpaikalla ja saa hymyilemään keskellä päivää.

Luovat kylät

Luovat kylät -ohjelmalinja muokkaa kaupunkia ja sen kulttuuri-ilmastoa tuomalla kaupunkitilaan luovuuden paikkoja.

Stream to the future

Aito ja kestävä kulttuuri-ilmastonmuutos alkaa lapsista ja nuorista. Oulun koulut ja kulttuuripalvelut yhdistävät voimansa ja etsivät ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin taiteen, tieteen ja teknologian risteyskohdassa.

Urban Boost

Urban Boost -ohjelmalinjassa nuorille annetaan mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta ja haastaa kalkkeutuneita rakenteita

Lippulaivateos

 

Opera Goes Wild – The Rise of the Tar Kingdom 

Villisti kaupunki-teeman lippulaivateos on uudenlainen ooppera, jonka taiteellisesta johdosta vastaa maailman huippuohjaajiin kuuluva Phelim McDermott (UK). Oulu2026-ohjelmaa varten McDermott tuo oululaisen Mieskuoro Huutajat ja maailmankuulun kontratenorin Antony Roth Costanzon (US) samaan esitystilaan.

The Rise of the Tar Kingdom tulee olemaan rituaalinen ooppera, joka kertoo tarinan Oulusta käyttämällä välineenä nukketeatteria (Scott Wright, AU), koreografiaa (Rosemary Lee, UK), orkesteria (Oulu Sinfonia) – ja huutamista! Lavastesuunnittelija on Kati Lukka (FI) ja tekstin kirjoittaa perinteisestä libretististä poiketen kirjailija Riikka Pulkkinen (FI).

”Haluan viedä katsojat unenomaiselle matkalle. Käyttämäni epälineaarinen menetelmä sopii pelaamiseen ja intensiivisiin ja lyhytkestoisiin visuaalisiin kokemuksiin tottuneille nuorille. Esityksen loputtua yleisö näkee oman kaupunkinsa ja myös oopperan taidemuotona uudella tavalla.”
-P. McDermott

Oopperaan sovelletaan Open Space -menetelmää, jonka avulla paikallinen yhteisö otetaan osaksi luovaa prosessia. Esityksen yhteisöllisyys ja yleisö ovat kiinteästi yhteydessä tuotantoprosessiin, jossa paikkasidonnainen ooppera tuo entiseen teollisuuskiinteistöön villiyttä ja uudistaa sen kulttuurikeskukseksi ja hätkähdyttävän kulttuurielämyksen näyttämöksi. The Rise of the Tar Kingdom on yllättävän ajan rituaaliooppera.

Lue lisää Hakukirjasta

kuvassa nainen tanssii

Ajankohtaista

TAPAHTUMATUUTISETVillisti kaupunkiSuomi
Meri-Toppilan siilo muuntautuu soittimeksi syyskuussa

Meri-Toppilan siilo muuntautuu soittimeksi syyskuussa

Factum Foundation järjestää yhteistyössä Oulu2026:n kanssa ilmaisen ulkoilmatapahtuman Alvar Aallon ikonisessa Toppilan siilossa 24. syyskuuta  Ulkoilmatapahtuma on osa Oulu2026 Villisti Kaupunki-ohjelmateemaa.

"JÄÄHYVÄISET SUPPILOILLE" -musiikkitapahtuma alkaa paikallisten DJ- sekä audiovisuaalisten artistien esityksillä klo 16:00 alkaen AaltoSiilon pihalla. Ilta huipentuu  lyömäsoitinyhtye Transistorin esitykseen siilon sisäpuolella, joka striimataan ulos yleisölle suurelle LED-näytölle. Tapahtumaa voi myös seurata Facebookin livessä klo 16-21.