fbpx
Seinämaalaus kerrostalon päätyseinässä Oulun Tuirassa.

Ovensuussa Tuiran Valtatiellä

Julkiseen taiteeseen keskittyvä Upeart on mukana kulttuuriohjelmassamme Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -hankkeella, jossa toteutetaan seinämaalauksia Oulun alueelle.

Kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Vuoden 2023 äänestyksessä voiton vei Tuira, ja taiteilijaksi valittiin kanadalainen Ilana Pichon. Ovensuussa-niminen Oulu2026-seinämaalaus valmistui syyskuussa osoitteeseen Valtatie 54.

Teos syntyi taiteilijan ja asukkaiden vuorovaikutuksessa. Ilana Pichonin mukaan teoksessa hehkuu lämmin vastaanotto, jonka hän kohtasi Tuirassa työskennellessään. Raikkaat värit ja abstraktit muodot hän poimi Tuiran katukuvasta eri näkövinkkeleistä.

Vuorovaikutuksessa syntynyt teos

Ilana Pichon valittiin teoksen toteuttajaksi portfoliohaussa 530 ammattitaiteilijan joukosta. Sveitsissä syntynyt ja kasvanut, ja nykyään Kanadan Quebecissä asuva ja työskentelevä Ilana Pichon on koulutukseltaan arkkitehti ja kuvataiteilija. Muun muassa seripainatuksen, seinämaalausten, installaatioiden ja taidekirjojen parissa työskentelevän Pichonin taidetta voi nähdä sekä gallerioissa että julkisessa tilassa. Pichonin paikkasidonnaisissa ja tilallisissa teoksissa näkyy hänen taustansa arkkitehtina.

Pichon aloitti kolmiviikkoisen työskentelynsä Oulussa tutustumalla Tuiraan ja alueen ihmisiin. Teosta suunniteltaessa järjestettiin asukastapaaminen Tuirakas-asukastuvalla ja työpaja Kisakentän päiväkodissa. Teoksen valmistumista juhlistettiin kaikille avoimessa tilaisuudessa 22. syyskuuta. Oulun kaupungin yhteisötoiminnan ja Tuirakas-asukastuvan järjestämässä juhlassa on myös musiikkiesityksiä sekä mehu- ja pannaritarjoilu.

Taiteilijavalinnan suoritti julkisen taiteen ammattilaisista koostuva raati: kuvataiteilija Kaija Hinkula, Oulun taidemuseon amanuenssi Katariina Kemppainen, Oulun kulttuurisäätiön tuottaja Inka Hyvönen ja Upeartin taidekoordinaattori Yiorgos Slunga. Lisätietoja valinnasta ja taiteilijasta voit lukea täältä.

Oulu2026-seinämaalausten kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Yleisöäänestykseen osallistuneilla on mahdollisuus kertoa valitsemaansa kaupunginosaan liittyviä muistoja ja tarinoita, joita Ouluun kutsuttava taiteilija voi käyttää teossuunnittelunsa pohjana.

Ensimmäisen Oulu2026-seinämaalauksen voitti viime kesänä Rajakylän kaupunginosa, Tuiran jäädessä tuolloin toiseksi. Vuoden 2024 seinämaalauksen kaupunginosaäänestys avautuu marraskuussa 2023.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 seinämaalaus tullaan tekemään keskustan alueelle. Kaikkien teosten ympärille syntyy silloin myös erilaisia aktiviteetteja, kuten taidekierroksia ja kilpailuja. Teokset siirtyvät valmistumisensa jälkeen Oulun taidemuseon kokoelmiin.

Lisätietoja medialle:

Upeart
+358 50468 6521
press(at)upeart.com

Ovensuussa-teoksen julkistamisjuhlaa vietettiin syyskuussa. Kuva: Ville Honkonen