fbpx

Kymmenen + 1 kysymystä Oulu2026:sta

1. Mikä on kulttuuripääkaupunki-kilpailu ja mistä ja milloin se sai alkunsa?

Euroopan kulttuuripääkaupunki -hanke on Euroopan unionin vuodesta 1985 lähtien toteuttama ohjelma, jossa hakuprosessin avulla valitaan vuosittain yksi tai useampi kaupunki, joka voittaa kulttuuripääkaupungin tittelin. Se on yksi Euroopan näkyvimpiä vuosittaisia kulttuurihankkeita.

2. Mikä kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoite on?

Kulttuuripääkaupunki -tapahtumalla halutaan korostaa Euroopan kulttuurien rikkautta ja moninaisuutta sekä kansalaisten tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Tämän lisäksi tapahtuma vahvistaa kulttuurin merkitystä voittajakaupungin kehittämisessä. Kulttuuripääkaupunki -hanke tuo ihmisiä yhteen ja vahvistaa eurooppalaista identiteettiä.

3. Mitkä kaupungit ovat ehdolla vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi?

Vuoden 2026 ehdokkaita olivat Oulu, Tampere ja Savonlinna. Lisäksi Slovakiasta valitaan toinen kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026. Oulun kanssa hankkeeseen on sitoutunut lisäksi 32 pohjoisen kaupunkia ja kuntaa.

4. Miksi Oulun teeman nimi on kulttuuri-ilmastonmuutos?

Euroopassa tapahtuu näinä aikoina paljon huolestuttavia asioita – ympäristöllinen ilmastonmuutos, sananvapauden vaarantuminen, demokratian horjuminen, virukset… Näinä vaikeina aikoina haluamme tuoda ihmiset jälleen yhteen, voimavaroiksi toisilleen. Kulttuurin ja taiteen keinoin saamme parannettua henkistä ilmapiiriä samalla kun vahvistamme eurooppalaista identiteettiämme. Tämä tapahtuu kulttuuri-ilmastonmuutoksen voimalla. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Euroopan kohtaamat ongelmat yhdistävät meitä erottamisen sijaan.

Kulttuuri-ilmastonmuutos jaetaan kolmen kantavan teeman alle: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki. Nämä kolme alateemaa kertovat kukin meistä oululaisina, ja ajavat kaikki hieman erilaisia, mutta toisaalta yhdistäviä tavoitteita.

5. Miten Oulu2026 vaikuttaa oululaisten elämään käytännössä?

Kulttuuripääkaupunkikokonaisuus koskettaa oululaisia satojen projektien kautta, joihin asukkaat pääsevät mukaan.

Kokonaisuuden kehittämisessä ja toteuttamisessa on ollut aivan alusta alkaen mukana monenlaista asiantuntijaa, järjestöä ja toimijaa – jo valmisteluvaiheen aikana on tavattu yli 200 järjestöä ja muuta toimijaa sekä pitkä liuta oululaisia ja naapurikuntalaisia. Jo nyt, kaiken valmistelun ja työn touhun keskellä, ovat oululaiset saaneet nauttia erilaisista työpajoista ja kulttuurielämyksistä Oulu2026-projektiin liittyen.

Kilpailun voittamisen myötä Oulu saa mittavan mahdollisuuden kehittyä kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Asukkaat hyötyvät monipuolisemmasta, eläväisemmästä Oulusta, joka painottaa pehmeitä ja ihmisläheisiä arvoja ja vetää puoleensa etenkin nuoria ja matkailijoita.

6. Millä perusteella voittaja valittiin ja kuka teki valinnan?

Voittaja valitaan hakemuksen eli hakukirjan perusteella, kansainvälisen asiantuntijaraadin vierailun ja hakukirjan esittelytilaisuuden perusteella. Hakukirjassa vastataan mahdollisimman kattavasti esitettyihin kysymyksiin ja esitellään kulttuurisuunnitelma. Voittajan valitsee eurooppalainen, asiantuntijoista koostuva raati.

Hakuprosessissa on kaksi vaihetta: esivalinta ja varsinainen haku. Ehdokaskaupungit lähettävät raadin arvioitavaksi esihakemuksen, jonka jälkeen raati valitsee kaupungit, jotka jatkavat kisassa ja etenevät toiseen vaiheeseen. Jatkavat kaupungit saavat 7-8 kuukautta aikaa parannella hakemuksiaan, jonka jälkeen raati arvioi hakukirjat uudelleen ja vierailee mahdollisesti paikan päällä hakukaupungeissa. Prosessi päättyy voittajan valitsemiseen.

7. Mitä kaupunki voittaa kilpailusta käytännössä?

Virallisen kulttuuripääkaupungiksi nimeämisen lisäksi voittajakaupunki saa Euroopan komission myöntämän Melina Mercouri-palkinnon, jonka arvo on 1,5 miljoonaa euroa.

8. Miksi juuri Oulu on vahvoilla kilpailussa?

Kun maailmalla tapahtuu ja perinteitä uudistetaan, muutokset näkyvät tyypillisesti juurikin Oulun kaltaisissa keskisuurissa kaupungeissa. Oulu on ikään kuin pienoismalli Euroopan muutoksista, ja siksi myös kulttuuri-ilmastonmuutoksen on luontevaa alkaa Oulusta.

Oulu on hyvä esimerkki pohjoisen kulttuuriperinteestä. Meillä on maailmanluokan taidetta ja teknologista edelläkävijyyttä. Olemme sitkeitä, rohkeita ja taitavia – ja yhdessä entistäkin ehompi, kukoistava tulevaisuuden kulttuurikaupunki.

9. Minkälainen on tehotiimi kilpailun taustalla?

Varsinainen hanketta valmisteleva Oulu2026-tiimi koostuu asiantuntijoista, joilla kaikilla on oma erityisosaamisensa. Tämän lisäksi mukana on kuitenkin useita muitakin tekijöitä, kuten esimerkiksi lisätyöläisiä, asiantuntijoita ja luovia neuvonantajia.

10. Minkälainen kaupunki Oulu on 10 vuoden päästä?

10 vuoden päästä Oulu on luovuutta huokuva, elinvoimainen kaupunki, joka houkuttelee vierailijoita, uusia asukkaita ja pitää huolta nykyisistään. Oulu on sielukas kaupunki, jonka asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista. Kansainvälisyys on osa kaupunkia ja yhteistyötä tehdään vaikuttavien kansainvälisten tahojen kanssa.

 

+1: Onko kyseessä yhden vuoden juhla?

Vuosi 2026 on vilkas tapahtumavuosi, mutta suurin osa projekteista ovat usean vuoden mittaisia. Kulttuuripääkaupunkikokonaisuus näkyy siis vuosien varrella monipuolisina tapahtumina jo ennen vuotta 2026. Kulttuurikokonaisuus on niin monipuolinen, että se koskettaisi toteutuessaan jokaista oululaista ja pohjoissuomalaista.