
Oulun Punakoivumetsä
Sonnisaaren pysyvä käsite- ja ympäristötaideteos. Teos sisältää punakoivuja, veistosmaisen osion, valaistuksen ja se huipentuu tapahtumaan, jossa istutetaan kymmeniä punakoivuja.
Punakoivu on koivulaji, jonka ainoa luonnossa elävä yksilö löydettiin Ylikiimingistä vuonna 1989. Taideteosten yhteydessä on tarjolla tietoa punakoivusta. Taideteokseen osallistuu myös Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa punakoivua on tutkittu sen löytymisestä lähtien.
Alueelle tulee kylttejä, joissa kerrotaan runomuodossa muun muassa Oulun läänistä 1780-luvulta lähtöisin olevien Muurmannin suomalaisten tarina. Kokonaisuudesta kuvataan myös lyhyt elokuva. Teoksen rakentuminen huipentuu tapahtumaan ja performanssiin.
Näin toteutamme kulttuuri-
ilmastonmuutosta
Teos on kaikille avoin ja lisää paikallishistorian tietämystä puiden ja ihmisten kautta. Teos oikeinkirjoittaa historiaa Oulun läänistä lähtöisin olevien Muurmannin suomalaisten kohtaloista. Puistoalue muuttuu vuodenaikojen mukaan ja se valaistaan erityisellä tavalla. Teos kommentoi osaltaan ilmastokatastrofia.
Koettavissa
Toteuttajat
Taiteilija Kaisa Salmi, Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, Maisema-arkkitehti Sami Kaleva, ylipuutarhuri Tuomas Kauppila