fbpx

Tapahtumien innovaatiotestaukseen ehtii vielä!

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke etsii ympäristöinnovaatioita pohjoispohjalaisiin kesätapahtumiin heinä–elokuulle. Testausten avulla pyritään vähentämään tapahtumien ympäristökuormaa.

Tapahtumien ympäristöhanke on päättymässä marraskuun lopussa, ja jäljellä olevilla pilottirahoilla ehditään tehdä innovaatiotestauksia vielä 1–2 tapahtumassa tänä kesänä. Haun viimeinen jättöpäivä on 2. heinäkuuta.

Mistä on kyse?
Suomessa toimiva innovaattori voi valita testausalustakseen tapahtuman tai festivaalin Pohjois-Pohjanmaan alueelta ja ehdottaa, miten tapahtuman hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää. Innovatiivisilla ratkaisuilla toivotaan taklattavan esimerkiksi festivaalien tapahtumaliikenteeseen, jätehuoltoon, energiankulutukseen tai hankintoihin liittyviä haasteita. Hankkeelta voi hakea rahoitusta innovaation testaamiseen 1 000–10 000 euroa.

Tälle kesälle on jo valittu muutama innovaatiotestaus: Kesäkuun puolivälissä Varjo-festivaalilla testataan, miten onnistuu tapahtumarakenteiden valmistaminen rakennusjätteestä. Heinäkuussa punkfestivaali Hässäkkäpäivillä testataan uutta ratkaisua tupakantumppien keräämiseen, jotta saataisiin kuriin kemikaalien ja muovien päätyminen luontoon. Hailuodon Bättre Folk -festivaalilla kokeillaan yleisöä kannustavaa jätehuoltoratkaisua, joka ulottuu leirintäalueelle ja pitää ympäröivän luonnon mahdollisimman roskattomana.

Yhteensä pilottirahoitusta on hankkeessa myönnetty 11 innovaatiotestauksen toteuttamiseen tapahtumissa. Frozen People -festivaalilla Nallikarissa on testattu hybridivoimalaa, jossa taideteoksia valaistiin aurinko- ja tuulivoiman ohella kuntopyöriä polkemalla. Rukalla juhannuksena järjestetyn Solstice-festivaalin muovijätteestä on valmistettu uusia tuotteita ja rakenteita festivaalikäyttöön. Kuusamon NUTS-polkujuoksutapahtumassa ja Haapavesi Folkissa testattiin kimppakyytipalvelua yksityisautoilun vähentämiseksi.

“Kaikki testaukset eivät onnistu, mutta sehän on koko testauksen idea. Parhaimmillaan innovaatio-organisaatio pystyy testauksen avulla kehittämään palvelustaan toimivamman ja ajan myötä kenties ratkomaan isompiakin kestävyysongelmia,” toteaa hankkeen projektipäällikkö Taina Ronkainen.

Hakulomakkeeseen pääset tästä linkistä.
Lue lisää Euroopan kestävimmästä kulttuuripääkaupungista: https://futurevents.oulu.com/

Lisätietoja
Projektikoordinaattori Antti Takalo, antti.takalo@ouka.fi, 040 594 2771
Projektipäällikkö Taina Ronkainen, taina.ronkainen@ouka.fi, 040 621 1249

 

Avoimesta hausta 62 uutta ohjelmaprojektia Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuriohjelmaa 39 kunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Laaja-alaista ohjelmaa täydentämään on nyt valittu avoimen haun kautta uusia, monipuolisia projekteja.

Banneri kuvituskuva Oulu2026

Viime syksynä järjestetyllä avoimella haulla haettiin kumppaneita, jotka toteuttavat laajoja, pidemmän valmistelu- ja toteutusajan vaativia projekteja. Projektiehdotuksia vastaanotettiin lähes 300. Noin 90 prosenttia ehdotuksista tuli Suomesta, ja niistä 65 prosenttia Oulu2026-alueelta. Ehdotuksista 62 on nyt valittu mukaan täydentämään kulttuuriohjelmaa. Oulu2026 osarahoittaa valittuja projekteja, ja seuraavaksi kumppaneiden kanssa edetään sopimus- ja tuotantovaiheisiin.

Nyt valittujen projektien lisäksi Oulu2026-kulttuuriohjelmaan kuuluu noin 50 kulttuuripääkaupunkivuoden hakuvaiheesta saakka mukana ollutta projektia, ja ohjelma laajenee entisestään vuosina 2024–2025 toteutettavan haun myötä. Satojen tapahtumien ja projektien kulttuuriohjelma jakautuu kolmeen teemaan: Rohkeasti reunalla, Villisti kaupunki ja Vastakohtien voima.  Kulttuuriohjelma toteuttaa kulttuuri-ilmastonmuutosta: kestävää, eurooppalaista ja inspiroivaa tulevaisuutta pohjoiseen.

Kalliotaidetta, purjeveneitä, neuleita rajamailta ja Euroopan parhaita löylyjä

Ohjelmahaun ehdotuksia tarkasteltiin kevään aikana hakukriteereiden näkökulmasta ja neuvotteluja kumppanuudesta käytiin kymmenien toimijoiden kanssa. Mukana on monipuolinen tekijäjoukko Oulusta, muualta Suomesta ja Euroopasta. Tiedot valituista projekteista löytyvät tästä artikkelista.

Oulu2026:n ohjelmajohtaja Samu Forsblomin mukaan ohjelmahaku kartutti loistavasti jo mukaan valittua kulttuuriohjelmaa.

”Hakemusten laadusta kertoo se, että lähes neljännes hakijoista valittiin mukaan. Tietysti suurelle joukolle tulos on myös pettymys. Kehotamme kuitenkin seuraamaan tulevia ohjelmahakuja ja muita tapoja toteuttaa projektit. Mahdollisuuksia osallistua kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttamiseen tulee vielä lisää”, sanoo Forsblom.

Koko kulttuuriohjelma julkaistaan vuonna 2025

Kumppanit tuottavat Oulu2026-kulttuuriohjelmasta suurimman osan, Oulun kulttuurisäätiö puolestaan vastaa esimerkiksi avajaisten tuotannosta. Tänä vuonna työskentelyn pääpaino on ohjelmatuotantojen ja muiden yhteistyökumppanuuksien suunnittelussa. Ensimmäinen ohjelmahaku järjestettiin jo kulttuuripääkaupunkikisan hakuvaiheessa vuonna 2019. Seuraava, yhteisöllisille tapahtumille ja yksittäisille projekteille suunnattu Me olemme kulttuuria -haku tullaan toteuttamaan vuosina 2024–2025.

Kulttuuriohjelman rakentamista jatketaan ja koko ohjelma julkistetaan vuonna 2025.

 

Vuoden 2022 ohjelmahaun projektit

Rohkeasti reunalla kertoo pohjoisen luonnon ja taiteen yhdistymisestä ja elämästä Euroopan reunalla

Oulu2026-ohjelman pohjoinen toteutusalue on täynnä upeita luontokohteita ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä, jotka eivät vielä ole kaikkien tiedossa. Rohkeasti Reunalla kertoo, millaista on elää pohjoisessa, Euroopan reunalla ja miten täältä kumpuaa erityistä taidetta ja kulttuuria. Kumppanimme luovat uutta, ainutlaatuista koettavaa yhdistämällä taidetta ja luontoa.

Taidetta luonnossa! Oulun lähiluontokohteissa tapahtuu ja luontoreitit ohjaavat kulkuamme luonnon helmassa kohti taidetta. Sanginsuun alueelle valmistuu luontoreitistö, jonka varrella vierailija pääsee kokemaan paikkasidonnaista taidetta, elämyksellisyyttä ja puhdasta luontoa. (Kulttuurimatkailureitti Sanginsuu–Lapinkangas–Sanginjoki: Maaseudun Sivistysliitto ry, Helsinki/Oulu)

Hupisaaret ja Ainolan puisto ovat Oulun ydinkeskustan viherparatiisi, joka kirjaimellisesti puhkeaa kukkaan vuonna 2026. Alueelle valmistuu useita upeita kukista koostuvia ympäristötaideteoksia. (The Fleeting Garden – Hetkiä ohikiitävästä kauneudesta, Kivilompolo Kukkakollektiivi (työryhmä) Oulu)

Taideprojektissa ”Walking within the Frame” pohjoismainen tiimi tutkii, voisiko teknologia, vastoin yleistä käsitystä, syventää ihmisen luontokokemusta. Myös Norjassa toteutuva projekti huipentuu yhteisölliseen teknologiaa ja luontokokemusta yhdistävään teokseen Sanginjoella vuonna 2026. (Walking within the Frame: Todellisuuden tutkimuskeskus ry, Helsinki)

Oulun keskusta-alueen ykkösvierailukohteet ovat valokeilassa myös vuonna 2026 – vuodenajasta riippumatta. Meren äärelle Nallikariin kutsuvat kansainvälinen lumenveistotapahtuma Snow Fest ja Arktinen Areena. Lumitaiteen ja hauskuuden lisäksi tapahtumat herättävät huomaamaan, miten ainutlaatuista ja samalla myös haavoittuvaa pohjoisuutemme on. (Snowfest ja Arktinen Areena: Oulu Safaris Oy, Oulu)

Oulun kaupunkia halkovan Merikosken voi ylittää monella tapaa, myös vaijerilla taiteillen. Vuonna 2026 näemme päätähuimaavaa akrobatiaa, kun sirkustaiteilija Hanna Moisala toisen kotimaisen taiteilijan kanssa nuorallakävelee yli kosken. (YLITYS: Sirkus- ja teatteriyhdistys Lumous (Lumo Company), Ii)

Hailuotoon toteutetaan ArtAR-konseptimuseo, joka ylläpitää kansainvälisesti merkittävän, hailuotolaisen luontotaiteilijan Anni Rapinojan elämäntyötä. (ArtAR-luonnontaiteenkeskus: ArtAr-luonnontaiteenkeskus (työryhmä))

Hailuodossa sijaitsevan akustisen Organum-veistoksen ympärille tuodaan tapahtumia ja esityksiä sekä luodaan sen vierailijoille pysyvät ohjeet teoksen kokemisesta ja soittamisesta. (‘scores for visitors’ – Hailuoto Organum 2026 – remote resonance, rural & ancient acoustic technologies: Antye Greie)

Oulu2026-alueella sijaitsevat vesivoimalaitokset kokevat uutta, kun kokeellinen ja monitaiteellinen oopperasarja käynnistyy laitoksilla. (Vesivoimalaitokset: Pohjoinen oopperakomppania ry, Muhos)

Iin Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssiverkostoprojekti tuo kansainvälisiä taiteilijoita toteuttamaan teoksia kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyen. Tavoitteena on kulttuuri-ilmasto, jossa nähdään ihmisen vaikutukset ympäristöönsä, mutta myös mahdollisuudet rauhanomaiseen eloon rinnakkain. (Oulu2026-residenssihaku: Taidekeskus KulttuuriKauppila (Iin kunta), Ii)

Taiteilijoiden ja tutkijoiden ryhmittymä Mustarinda-seura suunnittelee maailman ensimmäistä taidekansallispuistoa Kainuun vaarajaksolle. Projekti huipentuu taiteen ja luonnonsuojelun yhteen tuovaan teemavuoteen. (Vaara-Kainuun taidekansallispuiston valmisteluhanke: Mustarinda-seura ry, Hyrynsalmi)

Kainuun upealle Ärjänsaarelle suunnitellaan taidefestivaalia, joka on ekologisine lähestymistapoineen ehdotus toisenlaiseksi festivaaliksi, retkeileväksi ja luontoa ennallistavaksi tapahtumaksi. (Oulujärvi esittävän taiteen näyttämönä: Ärjän taidefestivaali ja Oulujärven höyrylaivateatteri: Kulttuuriosuuskunta G-voima / Vaara-kollektiivi, Kajaani)

Kempeleen kunta järjestää kansainvälisen taidesymposiumin, jonka ytimenä on kalliotaiteen toteuttaminen Zeniitin Aurinkojärven kallioseinämiin. (Art Linnakallio 2026 symposium: Kempeleen kunta)

Muusikko Anne-Mari Kivimäki ja valokuvaaja Hanna Koikkalainen toteuttavat Oulu2026-alueelta kerätystä materiaalista audiovisuaalisen esityskokonaisuuden, jonka teemana on kodin jättäminen Euroopan historiassa, nykypäivänä ja reuna-alueilla. (Lakkautettu kylä – kodin jättäminen Suomen historiassa ja nykypäivän Euroopassa 2026: Folk Extreme Oy, Tampere)

Oulun kirjallisuuden taloa kehitetään kaupungin kulttuuritarjontaa elävöittäväksi tapahtumapaikaksi. Sanan ja runon maljassa kirjailijat kirjoittavat Oulun vesireitteihin liittyviä tekstejä, jotka nostavat esiin alueelta kumpuavat tarinat ja vahvistavat niillä identiteettiämme. (Kirjallisuushanke Sanan ja runon malja & Oulun kirjallisuuden talon kehittäminen: Oulun kirjailijaseura ry)

Oulu2026 Behind-the-scenes -projektissa kurkistetaan Oulu2026:n kulissien taakse dokumentin kautta. (Oulu2026 Behind-the-scenes: Erika Benke)

Euroopan pöllöintoilijat Liminkaan! Festivaalikokonaisuus kutsuu keskustelemaan, kokemaan ja vahvistamaan luontosuhdetta pöllöjen elämän kautta. Projektissa tehdään luonnonsuojelutyötä näkyväksi ja haetaan ratkaisuja tulevaisuuteen tieteen, taiteen ja yhdessä tekemisen kautta. (European Owl Festival: Limingan kunta)

Pohjoisen musta kulta, terva, on keskeinen tekijä Oulun historiassa: se teki kaupungista 1800-luvun lopulla maailman tärkeimmän tervanvientisataman. Kaksi perinteistä tanskalaista purjelaivaa purjehtii Tanskasta Ouluun vuonna 2026, palaten tervarahdin kanssa ja herättäen henkiin vuosisatoja vanhan kaupankäynnin Suomen ja Euroopan välillä. Laivoissa järjestetään terva- ja puukaupankäyntiä esittelevä näyttely ja tapahtumia. (Reinventing a Forgotten Trade: Sustainable Tar-trade on Traditional Danish Sailingships. The Danish National Museum / Ships department, Holbæk,Tanska)

Oulun Työväen Pursiseura kunnostaa Turun veneveistämöllä vuonna 1934 valmistuneen oululaisittain historiallisen purjeveneen ja laskee sen vesille kesällä 2026. Venettä tullaan käyttämään muun muassa nuorten purjehduskoulutukseen. (Pata-Ässä 1934 – Tuulta purjeisiin 2026: Oulun Työväen Pursiseura ry)

Taidetta ei tervaa! -hanke luo nuorille teatterintekijöille tilaa ajatella itseään kasvukeskusten ulkopuolella toimivina taiteilijoina osana käynnissä olevaa rakennemuutosta kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Projektissa tutkitaan esittävän taiteen tekemistä ekologisena jälleenrakentajana sekä toteutetaan Oulu2026-alueella kiertävä Tervan tie -esitys. (Taidetta ei tervaa! Alueellinen esittävä taide ekologisena jälleenrakentajana: Kajaanin kaupunginteatteri)

Ruokakulttuurimme on täynnä ainutlaatuisia pohjoisia makuja ja elämyksiä

Pohjoinen ruokakulttuurimme on monipuolinen ja osin odottaa vielä löytäjäänsä. Luontomme tarjoilee herkkuja, joista monet voivat vain unelmoida. Juhlistakaamme siis ruokakulttuuriamme!

Chaîne des Rôtisseurs Oulu kerää Oulu2026-alueelta perinneruokareseptejä, joista osasta kehitetään gastronomiset versiot. Tulokset esitellään suurelle yleisölle ja kansainväliselle jäsenistölle vuoden 2026 suurtapahtumassa. (Chaîne des Rötisseurs Oulu – Alueen ruokakulttuurin perinteistä gastronomiaksi: Chaîne des Rôtisseurs Oulu ry)

Makiat Kirjamessut yhdistää käsityönä valmistetut, laadukkaat artesaaniherkut ja kirjallisuuden tapahtumaksi. (Makiat Kirjamessut: Pohjois-Suomen Messut ry, Oulu)

Hailuodossa kävellään meditatiivista, aisteja avaavaa polkua ja saavutaan metsään katettuun ruokapöytään nauttimaan paikallisista raaka-aineista tehdystä illallisesta. (Forest Impression (working title): Eija Ranta (työryhmä), Hailuoto)

Tyrnävällä juhlitaan perunaa! Uuden Perunan Juhla & BBQ -festivaali nostaa Tyrnävän high grade -alueen perunan ja perunaruokien arvoa ja jakaa tietoa perunan monipuolisuudesta ravintona. (Uuden Perunan Juhla & BBQ -festivaali: Foodium Oy)

Pöhönä 2026 -tapahtuma Lumijoen Varjakassa rikastaa uusilla näkökulmillaan Perämeren rannikon kyläkulttuurin omaleimaisuutta ja siitä nauttimista. (Pöhönä 2026: Varjakan kyläyhdistys ry, Lumijoki)

Villisti kaupunki – taide ja kulttuuri kuuluvat kaikkialle

Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikkialle ja kaikille. Kulttuuri saa kaupungin ja kylät kukoistamaan ja tekee alueesta elävän ja helposti lähestyttävän – ja myös villin. Tuomme ainutlaatuisia kokemuksia uusissa, jopa yllättävissä paikoissa ja luomme uusia kulttuurikeskittymiä kohtaamisille.

Wanha Raahe huokuu kulttuuria. Alueella sijaitseva lähes satavuotias elokuvateatterirakennus otetaan takaisin kulttuurin ja taiteen käyttöön. Vuonna 2026 juhlitaan Bio Huvimyllyn avajaisia ja käynnistetään monitaiteinen kulttuuriohjelmatuotanto. (Raahen Bio Huvimylly – elokuvateatterin raunioilta uuteen loistoon: Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly (työryhmä))

Limingassa järjestetään ympäristö- ja yhteisötaidetta hyödyntävä korkeatasoinen taidesymposium, joka kutsuu paikallisia ammattitaiteilijoista harrastajiin. (Limingan Taidekoulun kulttuuri- ilmastonmuutos: Limingan kansanopiston kannattajayhdistys ry)

Akolan kartano Iissä kokoaa tapahtumissaan Oulun ja Euroopan kiinnostavimmat ajattelijat keskustelemaan kulttuuri-ilmastonmuutoksen teemoista ja kestävästä muutoksesta. (Akola Forum: Akola Friends (työryhmä), Ii)

Vuonna 2026 juhlitaan kaikkien syntymäpäiviä, kun Tornio–Haaparannalla käynnistyy tapahtumien sarja osana kulttuuripääkaupunkivuotta ja Aineen taidemuseon 40-vuotisjuhlavuotta. Projekti elävöittää seutukuntaa kansainvälisellä, monipuolisella ja monitaiteellisella ohjelmistolla. (Kaikkien Syntymäpäivät: Aineen taidemuseo / Tornion kaupunki)

Vuonna 2022 toteutettu ja osallistavaa menetelmää pilotoinut Rajakylän muraali saa jatkoa, kun vielä neljä muraalimaalausta valmistuu Ouluun. (Kaupunkitaiteesta iloa arkeen: Perfect Circle Oy, Helsinki)

Suomalais-virolainen projekti luo kolmen vapaan ammattiteatterin voimin unohdettuihin kaupunkitiloihin teatteriesityksiä Oulussa vuonna 2026, Tampereella vuonna 2025 ja Tartossa vuonna 2024. (Other City: Forgotten spaces: Teatteri Telakka ry, Tampere)

Oululaiset asukkaat ja kaupunkitilat inspiroivat myös projektissa, joka tuo yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä arkkitehtejä, muusikoita, sirkustaiteilijoita ja tanssijoita toteuttamaan paikkasidonnaisia tapahtumia. (Climbing Oulu – Revisiting the wild city: Le Plus Petit Cirque du Monde (PPCM), Bagneux, Ranska)

Euroopan laidat yhdistävä näyttely- ja residenssihanke lähentää suomalaisia ja espanjalaisia toimijoita sekä taiteilijoita. Vuorovaikutuksellisen ja uutta luovan yhteisöllisen hankkeen tulokset esitellään Oulussa vuonna 2026. (Euroopan laidat yhdistävä näyttely- ja residenssihanke 2024–2027: Suomen Madridin-instituutti, Madrid, Espanja)

Kansainvälistä näyttelytoimintaa ja oululaista taiteilijavientiä kehitetään Galleria International -projektissa. Projekti huipentuu laajaan kattaukseen näyttelyitä Galleria MABD:ssä ja vastavuoroisesti Galleria International -yhteisön gallerioissa sekä erilaisissa julkisissa tiloissa. (Galleria International: MABD Oy, Oulu)

Euroopan parhaita löylyjä heitetään Oulun Tuirassa, kun saunatapahtumien ja -kulttuurin ohjelma huipentuu uudessa yleisessä saunassa vuonna 2026. Tapahtumat luovat sekä perinteistä että uutta eurooppalaista saunakulttuuria. (Tuiran Sauna 26 – Euroopan parhaat löylyt: Oulun Rantasaunaseura ry, Oulu)

Oulun entiselle kasarmialueelle Hiukkavaaraan saadaan lisää taidetta, kun Taiteilijatalo K2 toteuttaa yleisölle taide-elämyksiä sekä taiteilijoille mahdollisuuksia työskentelyyn. Projekti huipentuu käytävägallerian juhlanäyttelyyn ja julkisivugallerian avautumiseen. (K2 Taiteilijatalon toiminnan kehittämiseen: K2 Taiteilijatalo Ry, Oulu)

Tanssitaide tulee lähemmäksi ihmisten arkea ja yllättää Kajaanissa, kun tanssitekojen ja -teosten sarja tuo yhteen tanssintekijät ja tanssilajit ympäri kaupunkia ympäri vuoden. (Villit – Kajaani tanssin kaupunkina: Routa – Kajaanin tanssin edistämisyhdistys ry)

Oulussa sijaitsevassa Yrityskylässä vierailee vuosittain noin 6 000 kuudesluokkalaista. Kylään avataan kulttuurialan pienoisyritys, jossa voi tutustua kulttuurialan ammatteihin. (TAT Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa, kulttuurialan yritys: Talous ja Nuoret TAT ry, Helsinki)

Pohjoiset tarinat lämmittävät, kun Neuleita rajamailta -projektissa luodaan neulemallisto, joka saa inspiraationsa pohjoisen tarinoista. Tarinoita haetaan yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa kokoontumalla käsityön äärelle keskustelemaan ja ideoimaan. (Neuleita rajamailta: Taito Pohjois-Pohjanmaa ry, Oulu)

Berliiniläisen Rimini Protokoll -nykyteatteriryhmän 100 % Oulu -teoksessa sata tilastollisesti valittua Oulun alueen asukasta ja ei-ammattimaista esiintyjää kokoontuu Oulun teatterin Suurelle näyttämölle luomaan kaleidoskooppimaista kuvaa Oulusta kaupunkina ja sen yhteiskunnallisesta rakenteesta. (100 % Oulu: Oulun teatteri) 

Liikkuva kaupunkiradio raportoi Oulu2026-kulttuuritapahtumista, välittää suurelle yleisölle tunnelmaa ja tutustuu mielenkiintoisimpiin ilmiöihin kaupungeissa ja kunnissa vuoden 2026 aikana. (Liikkuva Kaupunkiradio: Kulttuuriradio Oulu ry)

MARAKNI-romanikulttuurin markkinat -projekti tutkii ja tuo taiteen kautta näkyväksi romanikulttuuria sekä romanien ja valtaväestön vuorovaikutuksen historiaa. Projekti huipentuu 2026 MARAKNI-festivaaliin ja siihen kytkeytyviin tapahtumiin. (MARAKNI-romanikulttuurin markkinat: Romanikulttuurin museon tukiyhdistys ry, Helsinki)

Pikisaari, luova kylä keskellä Oulua, on jo nyt erityisasemassa kaupunkimme historiassa. Pikisaaren Villatehtaiden pihapiiriin luodaan kulttuurikeskittymä, jota tullaan avaamaan yleisölle tutummaksi yhteisten vuosittaisten tapahtumien, verkostoitumisen ja yhteismarkkinoinnin kautta. (Pikisaaren Villatehtaiden pihapiirin kulttuurikeskittymän kehittäminen: Pikisaaren Villatehtaat ry, Oulu)

Pikisaaren kulttuurin hiukkaskiihdytin -projekti kehittää saarta pohjoisen alueen kulttuuri- ja tapahtumakeskukseksi, joka kunnioittaa Pikisaaren kulttuuri- ja käsityöperinnettä. (Pikisaaren kulttuurin hiukkaskiihdytin: Kulttuurikiihdyttämö ry, Oulu)

Muotoilukeskuksesta luodaan kansainvälisesti tunnettu toimija ja tuodaan vuosittainen, kansainvälinen arktisen muotoilun ammattilaistapahtuma alueelle. (Muotoilukeskus 2.0 – Kansainvälinen muotoilukeskus Oulun Pikisaaressa: PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry, Oulu)

Ympäristötaidetapahtuma Pikinen Poloku monipuolistaa ja laajentaa tarjontaansa. Tapahtuma tuo taiteen kaupunkilaisten ja matkailijoiden arkeen ja on esteetön, kaikille avoin ja maksuton. (Pikinen Poloku: Vanha Villatehdas ry, Oulu)

Alueemme omaperäiset kulttuurifestivaalit nostetaan Euroopan valokeilaan

Oululainen Varjo-festivaali kehittää ohjelmistoaan entistä kansainvälisemmäksi ja monitaiteellisemmaksi kohti vuotta 2026. (Varjo-festivaalin kansainvälistyminen ohjelman ja digitaalisen kehittämisen avulla: Pro Piknik Festivals Oy, Oulu)

OstariFestari järjestää kaupunkitilaa elävöittäviä yhteisöllisiä festivaaleja, joiden sisältö koostuu yleisöä osallistavasta monitaiteellisesta ohjelmasta. Vuonna 2026 festivaali järjestetään Höyhtyän lisäksi toisessa kohteessa, ja tapahtumat kansainvälistyvät. (OstariFestari-kiertue: Höyhtyän Kulttuuriyhdistys ry, Oulu)

The Irish Festival of Oulu -tapahtuma laajenee kahden päivän katufestivaaliosuudella vuonna 2026. Festivaaleille tuodaan mielenkiintoisia kansainvälisiä artisteja ja ohjelmaa kuten musiikkia, tanssia, teatteria, tarinankerrontaa, ruokakulttuuria ja katutaiteilijoita. (Cultural Kaleidoscopes: The Irish Festival of Oulu)

Concreate Urban Art Festival on urbaanin taiteen yhteisöllinen tapahtuma, jossa kotimaiset ja kansainväliset taiteilijat luovat kaupungin ulko- tai sisätiloihin uniikin inspiroivan taidekokonaisuuden. Kokonaisuus avataan katujuhlassa. (Concreate Urban Art Festival – Oulu 2026: Helsinki Urban Art ry, Helsinki)

Maailman vanhin musiikkivideofestivaali OMVF laajentaa musiikkivideokilpailuaan kansainväliseksi: vuonna 2025 järjestetään pohjoismainen ja vuonna 2026 eurooppalainen musiikkivideokilpailu. (Oulun Musiikkivideofestivaalien kansainvälinen musiikkivideokilpailu: Oulun musiikkivideofestivaalit ry)

JoJo tuo kansainvälisen kehittämistapahtuman Ouluun vuoden 2026 OuDancen aikana. Luvassa on ohjelmaa niin tanssin ammattitoimijoille kuin yleisölle; avoimia työpajoja, tanssiesityksiä ja -elokuvia sekä iltaklubeja. (Kansainvälinen tanssin foorumi (työnimi) JoJo – Oulun Tanssin Keskus -yhdistys ry)

Juhannusyön taikaa koetaan Rukan huipulla kansainvälisesti merkittävällä Solstice-festivaalilla, jota kehitetään ja laajennetaan kohti vuotta 2026. (Solstice Festival: four-one-seven oy, Helsinki)

Valentin Vaala -elokuvafestivaalin eurooppalaista ulottuvuutta kehitetään uusien kumppaneiden ja sisältöjen kautta. (Valentin Vaala -elokuvafestivaalin kehittäminen vuosina 2023–2026 osaksi Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden kokonaisuutta: Brandstein/Ilmestys Oy, Oulu)

Puolangan pessimistit kokoaa valtakunnan ja Euroopan pessimistit Puolangalle. Vuonna 2026 monitaiteinen kokonaisuus huipentuu alkuperäisistä Pessimismi-illoista inspiroituneeseen musiikin ja esittävän taiteen spektaakkeliin. (Puolanka Pessimism Festival: Puolangan pessimistit ry)

Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaalia viedään entistä enemmän sinne missä itse luontokuvaus tapahtuu eli luonnon äärelle. Festivaalista kehitetään kansainvälisempää ja vuorovaikutteisempaa. (Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaali VOL 2: Kuusamon kaupunki)

Vastakohtien kohtaamisessa on voimaa

Vastakohdat voivat yhdistää tai erottaa, ja niillä on myös kyky luoda jotain uutta. Vastakohtien voima kytkee toisiinsa pohjoisen Suomen elämää hallitsevat vastakohdat, kuten läheisyyden ja erillisyyden sekä valon ja pimeyden. Oulun teknologiaosaaminen on tunnettu maailmanlaajuisesti, joten jos taide lyöttäytyy yhteen tämän tietotaidon kanssa, voi syntyä uusia poikkeuksellisia kansainvälisiä menestystarinoita.

Art & Tech Goes Underground on tanssi-, valo-, video- ja äänitaidetta ja -teknologiaa sisältävä suurteos, joka toteutetaan Pyhäsalmen kaivoksessa 1,5 kilometrin syvyydessä. (Art & Tech Goes Underground: Pyhäsalmen Tanssi ry, Pyhäjärvi)

Timo Honkelan Rauhankoneesta inspiroituneena kouluille rakennetaan Koulurauhankone, jonka avulla oppilaat saavat uudenlaista tukea arjen vuorovaikutukseen ja riitatilanteiden ratkaisemiseen. (Koulurauhankone: Rauhankone ry, Helsinki)

Oulun ammattikorkeakoulu luo uudenlaista keskusta esittävän taiteen innovaatioille AVARA-kokonaisuudellaan. Festivaalisisältöinä syntyy kokeellisia taideinstallaatioita ja uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia opiskelijoille ja taiteilijoille. Projektissa luodaan myös pysyvämpi työtila Art&Tech-teosten pilotoimiseen, työpajojen järjestämiseen ja poikkitieteellisten taiteilijaryhmien residensseille sekä kansainvälisille konferensseille. (AVARA Testbeds / Art & Tech Festival: OAMK)

Uusi tilaäänitaiteen monikanavakaiutinjärjestelmä avaa uusia elektroakustisen musiikin ilmaisukeinoja alueen nykymusiikkisäveltäjille sävellystyössä ja konserttiprojekteissa. (Arctic 3D Soundscape: Tilaääni nykymusiikin säveltäjien työkaluna: Nykymusiikkiseura Lokakuu ry / Uuden Musiikin Lokakuu, Oulu)

FLASH rakentaa valo-ohjelmiston, joka lisää valon ekosysteemin ymmärrystä. Valon merkitystä nostetaan esiin ja valoa käsitellään laajasti. (Light/Dark-matters-teemaisen valotaiteen ja valokulttuurin ohjelmakokonaisuus vuosina 2025-26: Suomen valotaiteenseura FLASH ry, Helsinki)

Oulun Hietasaaren Vaakunakylän ainutkertaiseen kulttuurihistoriaan ja -perintöön keskittyvä projekti popularisoi arkeologiseen, historialliseen ja sosioekonomiseen tutkimukseen perustuvaa tietoa. (Varjoista valoon – Vaakunakylän unohdettu menneisyys: Humanistinen tiedekunta, Oulun yliopisto)

Mieskuoro Huutajat kasvattaa suurkuoron vuoden 2026 tapahtumiin koulutusjaksoissa ja kuoron arvokasta kansainvälistä verkostoa vahvistetaan. Vuonna 2026 toteutetaan suurempi monitaiteinen tapahtuma. (Huutajat 2026: Mieskuoro Huutajat ry / POSK tuotannot Oy, Oulu)

Rakenteilla on upea, monipuolinen kulttuuriohjelma! Kerromme projekteista lisää matkan varrella kohti kulttuuripääkaupunkivuotta. Seuraava ohjelmahaku käynnistyy vuonna 2024, ja koko ohjelma julkistetaan vuonna 2025.

 

 

 

 

Minkä pohjoisen tarinan haluat kuulla?

 

Pohjoisista tarinoista vetovoimaa -hanke kehittää uusia tapoja, joiden avulla voidaan luoda tulevaisuudessa useita teemoitettuja reittejä helppokäyttöisen teknologian keinoin. Tarinoita kartoitetaan paikallishistorian ja -kulttuurin ympäriltä Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki toteutusalueelta yhdessä asiantuntijoiden ja kuntalaisten kanssa. Oulun kaupunkitila ja pohjoisen kyläkeskukset ovat täynnä hiljaisia tarinoita. Haluamme tuoda tarinoita koettavaksi helposti lähestyttävällä ja elämyksellisellä tavalla kaupunkitilassa ja laajemmin alueella.

Oululla ja pohjoisella Suomella on rikas historia täynnä tarinoita, ihmiskohtaloita, merkityksiä ja mullistavia tapahtumia. Alueemme on tunnettu muun muassa tervasta, ilmakitarakisoista, tiernapojista, presidenteistä ja Oulun Kärpistä.

Me haluamme lisää tarinoita kerrottaviksi! Mikä tarina tai aihe on sinusta tärkeä? Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä.

Kysely tarinavinkeistä on avoinna 21. kesäkuuta saakka. Tarinaideoita voi lähettää meille myös postitse osoitteeseen Oulun Kulttuurisäätiö, Torikatu 18, 90100 Oulu. Jos haluat jakaa tarinasi muussa, kun kirjoitetussa muodossa, voit lähettää ne sähköpostiin anne.makela@oulu2026.eu. Tarinoita voi lähettää myös muulla kuin suomen kielellä. Vastanneiden kesken arvomme Museokortin (76 €), jolla pääset maksutta satoihin museoihin Suomessa.

Käymme läpi kulttuurihistorian asiantuntijoiden sekä alueen asukkaiden kanssa ne tarinat ja ilmiöt, jotka olisi syytä tuoda esiin. Myös kuntalaisten omat henkilökohtaiset tarinat kiehtovat meitä, joten tulemme keräämään niitä laajemmin syksyllä. Valituille tarinoille toteutetaan käsikirjoitukset ammattikirjoittajien kanssa. Tarinoiden esiintuomiseen valitaan siihen soveltuva toteutustapa. Tarkoituksena on luoda helppokäyttöinen toimintamalli, joka voi laajentua hankkeen jälkeen sisällöllisesti ja maantieteellisesti. Myöhemmin tänä vuonna kuntalaiset pääsevät testailemaan reittejä.

Tarinat vahvistavat paikallisidentiteettiä ja luovat vetovoimaa

Tuomme esiin alueen kulttuurin monimuotoisuutta tarinoiden kautta. Aineettomien elämyksien tarjoaminen kaikille saavutettavalla tavalla vahvistaa alueen asukkaiden paikallisidentiteettiä arjen ympäristöissä ja luo matkailullista vetovoimaa. Hankkeen avulla vahvistetaan vetovoiman lisäksi myös pitovoimaa, asukkaiden tietoisuutta omista juuristaan.

Lisätietoja: Projektipäällikkö, Anne-Maria Mäkelä,  anne.makela@oulu2026.eu, p. 040 673 5155

Toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö rs.

Hankkeen toteutusaika: 1.3.2023-28.2.2024Pohjois-Pohjanmaan liitto

Hyvää kansainvälistä kulttuurisen moninaisuuden päivää!

Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki vietti kulttuurisen moninaisuuden päivää seminaarissa tiistaina 16.5. Seminaariin osallistui taide- ja kulttuurialan toimijoita sekä Oulun kaupungin yleiset kulttuuripalvelut ja maahanmuuttajaneuvosto.

Kulttuuripalvelupäällikkö Johanna Tuukkanen

”Kaikilla on oikeus nauttia kulttuurista sivistyksellisten perusoikeuksien mukaisesti. Kaikkien täytyy saada osansa kulttuurista lapsuudesta alkaen koko eliniän ajan. Omakohtainen tekeminen ja kokeminen lisäävät osallisuutta, aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä”, totesi kulttuuripalvelupäällikkö Johanna Tuukkanen avauspuheessaan.

Tuukkanen kannusti meitä kysymään tilaisuuksissa ja tapahtumissa, kuka on täällä ja kuka puuttuu. Hän kannusti havainnoimaan, minkälaisia ihmisiä, identiteettejä, kehoja, vähemmistöjä, erityisryhmiä, kulttuureita ja kieliä tilaisuuksissa on paikalla, ja ketkä puuttuvat. Silmiä avaava harjoitus on peräisin viime vuonna Valtion tiedonjulkistamispalkinnon saaneelta koreografi Sonya Lindforsilta.

Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvoston Anthony Rice-Perttunen herätteli huomaamaan, että kulttuurityöllä rakennamme yhdessä lastemme tulevaisuutta.

Anthony Rice-Perttunen puhumassa ilmeikkäästi kulttuuriyhteistyöstä.

”Luottamus maahanmuuttajien kanssa syntyy siitä, että huolehdimme yhdessä lastemme tulevaisuudesta, ja löydämme toistemme luokse yhdenvertaisina. Kulttuuri on identiteettiä, jonka me ihmiset yhdessä jaamme toistemme kanssa. Kulttuuri auttaa meitä ymmärtämään, keitä olemme,” hän kiteytti.

”Kutsumme kaikkia mukaan toteuttamaan kulttuurista moninaisuutta osana Oulu2026-ohjelmaa. Haluamme, että kulttuurinen moninaisuus jää vahvasti arkeemme myös juhlavuoden jälkeen”, sanoi projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeesta.

Projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen kertoo Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeesta seminaarissa.

Seminaarissa saimme kuulla ajatuksia herättävät puheenvuorot myös Kulttuuritalo Valveen tuotantopäällikkö Ville-Mikko Sikiöltä, Museo- ja tiedekeskus Luupin kuraattori Selina Väliheikiltä sekä Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Alatorviselta.

Kansainvälisen kulttuurisen moninaisuuden päivän 21.5. tarkoitus on lisätä tietoisuutta kulttuurin moninaisuudesta ja vahvistaa kulttuurien välistä vuoropuhelua osana kestävän rauhan rakentamista. Päivää juhlistetaan Unescon aloitteesta. Unesco on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke on aloittanut toimintansa osana Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmaa. Rahoituslähde on ESR+. Oulu2026:n lisäksi rahoittajina ovat Oulun kaupunki ja Kajaanin kaupunki. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2023–31.3.2025.

Kun yhdenvertaisuus kulttuurin tekijänä ja kokijana herättää mielenkiintosi, otathan yhteyttä!

Anna Litewka-Anttolainen
Projektipäällikkö
Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke
040 538 8121
anna.litewka-anttolainen@oulu2026.eu

Risku-raporta 1

Bures! Mun lean Oahptii-Jovsset Ristena Máreha Aino. Lean bargan sámi kultuvrra buvttadeaddjin Oulu kulturfoanddas ođđajagimánu rájes ja koordineren Risku-nammasaš prošeavtta. Háliidan čalmmustahttit maiddái sámegiela, ja danin lean mearridan čálligoahtit iežan barggu birra teakstaráiddu, man gohčodan Risku-raportan.  

Risku-namma boahtá sániin ”Rájehis sámi kultuvra”. Prográmma ulbmilin lea nuppe dáfus čalmmustahttit sámekultuvrra ja kulturoaivegávpotguovllus ássi sámiid ja nuppe dáfus fas buktit sámeservoša oktii, fállat sámiide vejolašvuođaid návddašit sámekultuvrras ja maiddái ráhkadit ja nannet fierpmádagaid, vai sámedoaluid livččii boahttevuođas álkit lágidit. Álgovuolggalaš prográmmaplána čállimin ledje ee. gávpoga, Giellagas-instituhta ja Oulu Sámit -searvvi ovddasdeaddjit, ja dál leat ollašuhttigoahtimin dan.

 

Kuvassa perinteinen Risku-koru. 

n rádjái lean oahpásmuvvan plánaide ja olbmuide, ohcan ruđa ja ovttasbargoguimmiid ja fitnan dáža bealde Budejjus (Bodø), mii lea okta Eurohpá kulturoaivegávpogiin jagi 2024. Bodø2024:s maid bargá sámekulturkoordinahtor, ja lei somá gullat sin sámeprográmmas. Vare beasašeimmet dohko sámedoaluide boahtte jagi! Dál lean vuordimin dieđu das, mo min vuosttas veahkkeruhtaohcamuššii geavai. Das muitalan dasto raportaráiddu čuovvovaš oasis…

 

Háliidatgo ieš oassálastit sámekulturprográmma plánemii dahje dan ollašuhttimii dahje gullat lasi? Váldde munnje oktavuođa, aino.valovirta@oulu2026.eu! Gulahallu! 

Rajaton saamelaiskulttuuri ja Risku

Aino Valovirta työskentelee saamelaiskulttuurin tuottajana Oulu2026-tiimissä. Työssään hän muun muassa koordinoi Rajaton saamelaiskulttuuri -nimellä kulkevaa projektia, tuo esiin saamen kieltä ja alkaa nyt kirjoittaa juttusarjaa, jota kutsumme Risku-raportiksi.

Risku-raportti

Aino Valovirta:
Riskuksi kutsutaan kuvassa näkyvää korua, mutta Oulu2026-projektin nimi tulee sanoista ”Rájehis sámi kultuvra”, eli rajaton saamelaiskulttuuri. Saamelaiskulttuuriohjelman tarkoituksena on toisaalta nostaa esiin kulttuuriamme ja kulttuuripääkaupunkialueella asuvia saamelaisia ja toisaalta taas tuoda saamelaisia yhteen, tarjota saamelaisille mahdollisuuksia nauttia saamelaiskulttuurista ja myös rakentaa ja lujittaa verkostoja, jotta tapahtumia olisi tulevaisuudessa helpompi järjestää. Alkuperäistä suunnitelmaa kirjoittamassa oli muun muassa Oulun kaupungin, Giellagas-instituutin ja Oulu Sámit ry:n edustajia, ja nyt suunnitelmaa aletaan toteuttaa. 

 

Kuvassa perinteinen Risku-koru.


Tähän mennessä olen tutustunut suunnitelmiin ja ihmisiin, hakenut rahaa ja yhteistyökumppaneita sekä käynyt Norjan puolella Bodøssä, joka on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2024. Myös Bodø2024-organisaatiossa työskentelee saamelaiskulttuurin koordinaattori, ja oli mukavaa kuulla heidän ohjelmastaan. Kunpa pääsisimme sinne saamelaistapahtumiin ensi vuonna! Nyt odotan tietoa siitä, miten ensimmäiselle apurahahakemuksellemme kävi. Siitä kerron sitten raporttisarjan seuraavassa osassa…

 


Haluatko sinä osallistua saamelaiskulttuuriohjelman suunnitteluun tai toteutukseen tai kuulla lisää aiheesta?

Ota yhteyttä
aino.valovirta@oulu2026.eu

Oulun Toripolliisi kannustaa Käärijää

Viisuhuuma on vallannut myös Oulun. Toripolliisi sai perjantaiaamuna 12.5.2023 harteilleen vihreän boleron. Boleron on valmistanut oululainen Sirkka Karhu. Myös Ouluhalli, teatteri ja Valkea valaistaan vihreäksi.

Toripolliisi vihreässä bolerossa ja Oulu2026-paidassa

Toripolliisi ja Käärijä-bolero. Kuvaaja Sari Karhu.

Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 haluaa osallistua koko Suomen valloittaneeseen positiiviseen karnevaalitunnelmaan ja viisuhuumaan.

– Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, joten tämä osuu siinäkin mielessä nappiin. Euroviisuissa on kyse eurooppalaisesta tapahtumasta. Toivomme Suomea edustavalle Käärijälle paljon onnea lauantaiseen finaaliin, sanoo markkinointipäällikkö Riina Aikio.

Käärijän sanoma rohkeuden löytämisestä ja kaikkien hyväksymisestä sopii mainiosti myös Oulun kaupungin strategiaan – rohkeuteen, reiluuteen ja vastuullisuuteen.

Screaming Duende -tapahtuma AaltoSiilolla 3.6.

Factum Foundation -säätiö ja AaltoSiilo järjestävät Screaming Duende -tapahtuman Meri-Toppilassa 3. kesäkuuta. Siilolla saa maailman ensi-iltansa flamenco-tanssin mestarin Israel Galvánin ja Mieskuoro Huutajien kohtaaminen. Tapahtuma on keskeinen osa AaltoSiilo-projektia, jossa käytetään taidetta ja teollista kulttuuriperintöä ainutlaatuisen siilon kehittämisessä.

 

 

Ohjelmassa on myös Veera Nevan ja Arttu Niemisen audiovisuaalinen esitys, ja vinyylideejiit Malsson, Tenko ja Matti Aikio soittavat levyjä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata klo 16 alkaen Twitch-suoratoistopalvelussa ja klo 19 alkaen Oulu2026:n Facebook-sivulla.

Sevillasta kotoisin oleva Israel Galván on nykyflamencon omaperäinen ja innovatiivinen johtotähti. AaltoSiilossa hän kohtaa maailmankuulun Mieskuoro Huutajat, ja esitys projisoidaan yleisölle siilon pihalle. Screaming Duende toteutetaan runoilija Federico García Lorcan duende-konseptin hengessä. Runoilija kuvasi duendea tragedian inspiroimaksi ekstaasiksi, runolliseksi ja hallitsemattomaksi tunnetilaksi.

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Screaming Duende on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta. Tapahtuma on jatkoa viime vuonna järjestetylle tapahtumalle, jossa Transistori-yhtye soitti itse siilorakennusta suurena urbaanin mittakaavan soittimena.

AaltoSiilo
Alvar Aallon katu 5, Oulu, 3.6.2023 klo 16–21

Ohjelma
16:00 Dj Malsson
17:00 Dj Tenko
18:00 Dj Matti Aikio
19:00 Veera Neva & Arttu Nieminen
20:00 Israel Galván & Mieskuoro Huutajat

Ainutlaatuinen paikka saa uuden muodon

Factum Foundation -säätiö ja palkittu arkkitehtitoimisto Skene Catling de la Peña ostivat pitkään käyttämättömänä olleen siilon vuonna 2020. Tapahtumilla omistajat tutkivat ja kehittävät AaltoSiiloa sen muuttuessa monipuoliseksi esiintymis- ja näyttelytilaksi ja tutkimuskeskukseksi.

Lue lisää AaltoSiilon verkkosivuilta.

Yhteystiedot

Tuottaja Valti Tignatelli, valti.tigna@factum-arte.com, 045 806 3171
Giulia Fornaciari, Factum Foundation / AaltoSiilo, giulia.fornaciari@factum-arte.com
Nicolas Beliard, Factum Foundation / AaltoSiilo, nicolas.beliard@factum-arte.com
Dan Barrett, Skene Catling de la Peña -arkkitehdit, dan@scdlp.net

Lisätietoja

israelgalvancompany.com
huutajat.org
veeraneva.com
hcnieminen.wixsite.com
factumfoundation.org
aaltosiilo.com

Tervetuloa rahoitusinfoon 25.5.

Järjestämme Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa rahoitusinfon torstaina 25. toukokuuta klo 13–15, osana Kaupunkimme-festivaalia. Oulu2026-alueen toimijoille suunnatussa infossa kuullaan ketteristä kulttuurialan rahoitusvaihtoehdoista Oulun kaupungilta, Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskukselta sekä Leader-rahoituksesta. Infossa rahoittajien edustajat kertovat rahoitusohjelmien erityispiirteistä, vaatimuksista ja mahdollisuuksista.

Tilaisuus järjestetään elokuvateatteri Studiossa Valveella sekä etänä Teamsin välityksellä. Studion osallistujamäärä on rajallinen. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä, osallistutko tilaisuuteen paikan päällä vai etänä. Paikan päällä osallistuvilla on halutessaan mahdollisuus jäädä Taiteen edistämiskeskuksen järjestämään hakuklinikkaan noin klo 15–16.

Voit ilmoittautua tilaisuuteen tästä linkistä.

Aikataulu
13:00 Tervetuloa | Hanna Jakku, projektipäällikkö, Oulun kaupungin kulttuuripalvelut
13:10 Oulun kaupungin kehittämissalkut ja rahoitusmahdollisuudet kulttuuritoimijoille | Sari Hyvärinen, ohjelmakoordinaattori, Oulun kaupungin konsernipalvelut
13:30 Pohjoismainen kulttuurirahasto | Nina Leppänen Rickert, vanhempi erityisasiantuntija
14:00 Leader-rahoitus | Pirjo Jaakkonen, toiminnanjohtaja, Koillismaan Leader ry
14:20 Yleiskatsaus Taiteen edistämiskeskuksen apurahoihin ja avustuksiin | Hanna Susitaival, erityisasiantuntija
14:50 Etäyhteys päättyy, paikan päällä olevat voivat halutessaan osallistua Taiken hakuklinikkaan klo 15–16

Lisätiedot: Projektipäällikkö Hanna Jakku, 050 3468 537, hanna.jakku@ouka.fi ja osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä, 040 502 9633, mirja.syrjala@oulu2026.eu.

Tervetuloa kuulemaan rahoitusvinkkejä & -faktaa suoraan rahoittajilta!

Aurinkoista Eurooppa-päivää!

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tiimistämme Anna Litewka-Anttolainen ja Henrik Skarevik ovat juuri suuntaamassa Valkeaan. Kauppakeskuksen Kesäkadulla juhlistetaan Eurooppa-päivää klo 12–15. Tervetuloa juttusille!

Meidän pisteellä voi lähettää postikortteja ja terkkuja Oulusta Ranskan Bourgesiin ja Tsekin Broumoviin – molemmat kaupungit hakevat vuoden -28 Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi. Pisteellä voi myös vastata kyselyyn kulttuurin merkityksestä ja näin osallistua Oulu2026-toiminnan kehittämiseen.

 

Kuvassa Henrik Skarevik ja Anna Litewka-Anttolainen

Oulu2026-tiimiläisiä lähdössä kauppakeskus Valkeaan Eurooppa-päivän tapahtumaan.

Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämässä tapahtumassa ohjelmassa on keskustelua pohjoisen roolista muuttuvassa Euroopassa. Aiheesta puhuvat professori Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta ja erityisasiantuntija Eerikki Vainio Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistosta. Keskustelun päättää Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance -keskuksen johtaja Alexander Stubb (etäyhteys). Keskustelua johtaa Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä. Kesäkadulla on myös EU-tietopiste ja jaossa EU-aiheisia tuotteita ja kirjoja.


Piia Rantala-Korhonen
puolestaan vei jo aamusta tervehdyksen koulutuskuntayhtymä OSAOn Eurooppa-päivän tilaisuuteen. Puheenvuorossaan hän toi esille muun muassa Rauhankonettamme sekä Euroopan unionin taustaa ja yhteisen eurooppalaisen identiteetin merkitystä – yhdessä olemme vahvempia.

Tilaisuuden paneelikeskustelussa oli mukana myös espanjalaisia vaihto-opiskelijoita. Oulu ei ollut ollut heille ensisijainen valinta, mutta kaupunkimme on yllättänyt positiivisesti: koulutus ja opiskeluympäristöt ovat tasokkaita, kaupunki on rauhallinen ja ihmiset ystävällisiä.

 

Kuvassa opiskelijoita Osaolla

Koulutuskuntayhtymä Osaon opiskelijoita ja henkilöstöä Eurooppa-päivän paneelikeskustelussa.

 

Eurooppa-päivää vietetään Schumanin julistuksen muistoksi vuosittain 9. toukokuuta. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti julistuksessaan vuonna 1950 idean Euroopan maiden välisestä yhteistyöstä, mitä pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.