fbpx

TechArt – hankkeen nopeissa kokeiluissa luotiin innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja kulttuurisisällöille ja uudenlaisia liiketoimintamalleja

23.9.2021 | UUTISET

Nopeiden kokeiluiden kautta halutaan mahdollistaa uusia innovaatioita, yhdistää teknologiatoimijoita ja kulttuurialan toimijoita sekä luoda uusia ansaintamalleja koronapandemian tuomiin haasteisiin. TechArtin Projektipäällikkö Olli Rantalan mukaan hankkeiden tavoitteena on muun muassa saada tekijät miettimään mitä lisäarvoa teknologia voi tuoda taiteelle.

–Oulussa on monia hienoja festivaaleja, ja hybridimalleja hyödyntäen niitä voisi striimata ympäri maailmaa, mikä toisi lisää yleisöä tapahtumiin.

Hankkeen aikana edistetään kulttuuri- ja taidetuotteiden vientiä ja saavutettavuutta uusin teknologisin tavoin. Rantalan mukaan tärkeää on, että pilottien kautta kulttuuritoimijat ja teknologiatoimijat löysivät toisensa ja pystyvät nyt jatkokehittämään yhteistyötä.

–Tarkoituksena on saada Ouluun toimiva TechArt-ekosysteemi, jossa tiedon jakaminen teknologian -ja sisältötoimijoiden välillä helpottuu. Hankkeen aikana kerättyä tietoa voidaan hyödyntää mm. uusien digitaalisten sisältöjen tuottamisen ja paremman saavutettavuuden kehittämisessä ja näistä voidaan koota tuotantokäsikirjoja ja oppaita. Yhtenä tavoitteena hankkeessa on tuoda eri asiantuntijat teknologian ja taiteen alalta yhteen ja luvassa onkin jo syksyn aikana järjestää muun muassa match making -tilaisuuksia.

Art in the Park -sovellus tuo taiteen lenkkipoluille

Pohjoinen valokuvakeskus ry loi hankkeen aikana prototyypin digitaalisesta palvelualustasta ja sovelluksen tavoitteena on tuoda taide ulos lenkkipolkujen varrelle sekä monipuolistaa kaupunkinäkymää uusilla sisällöillä.

Pilotin aikana Techinspire Oy:n kanssa luotu käyttöliittymäprototyyppi antoi hahmotelman lopullisen sovelluksen toiminnasta ja kustannuksista. Palvelu tehtiin erittäin helppokäyttöiseksi ja suurelle käyttäjämäärälle. Hankkeen aikana työllistettiin taiteilija Marja Saleva, jonka teokset sopivat monimuotoiseen käyttöön.

Applikaatio haastaa taiteen tekijät ja organisaatiot luomaan taiteen sisältöjä uusille alustoille soveltuvaksi, ja myös tarjoaa taiteilijoille uudenlaisen ansaintamallin. Ilmaisen näyttelyn jälkeen käyttäjä voi sukeltaa syvemmälle taiteen maailmaan ja ladata maksua vastaan lisää sisältöä.

Hanke oli myös mukana Oulun kaupungin osallistavan budjetoinnin kilpailussa. Applikaatiota on päässyt testiryhmä kokeilemaan, ja käyttäjäkokemuksia kerättiin pilotin aikana noin kymmeneltä henkilöltä.

TechArt (adobe.com)

 XR-musiikkivideo, missä kuulijakin voi vaikuttaa sisältöön

Musiikkivideo toteutettiin osana TechArt-hanketta yhteistyössä Playsign Oy:n kanssa. Ohmudogin musiikkikappale KEIJUSTAMINAAN tehdyn Videon ohjasi Oulun Musiikkivideofestivaalien taiteellinen johtaja Anna-Mari Nousiainen ja teknisestä tuotannosta vastasivat Tuure Pajunen ja Jere Pesälä.

Resursseihin nähden lopputulos yllätti tekijöiden odotukset. Videossa sukelletaan ihmisen sydämen sisälle, missä luodaan subjektiivinen muistokokemus siitä, mitä kaikkea kannamme sydämissämme mukana. Toteutettu musiikkivideo toteutettiin virtuaaliseen todellisuuteen (VR) sekä lisättyyn todellisuuteen (AR), jossa musiikkivideon maailmaa pääsi katsomaan sekä virtuaalilasien kautta kuin eri päätelaitteilla.  Videon tekniset toteuttajat pohtivat XR-toteutusten liiketoimintamahdollisuuksia ja tekivät myös suunnitelman siitä, miten palvelu voitaisiin tuotteistaa.

Projekti lisäsi työryhmän ymmärrystä tulevaisuuden medioista ja erilaisten audiovisuaalisten sisältöjen mahdollisuuksista. Mainosten upottaminen virtuaalimaailmaan ja ideat XR-maailmassa toteutettaviin muotinäytöksiin tai tuotelanseerauksiin syntyivät projektin yhteydessä. Musiikkivideon kohdalla kuitenkin koettiin, että projektin toteuttaminen ilman apurahaa tai sponsoreita olisi likimain mahdotonta.

Videon pääesityspaikkana oli Oulun Musiikkivideofestivaalit 26.-29.8.2021, jolloin video julkaistiin virallisesti yleisölle. Työryhmä koki kokeilun tukeneen Oulun Musiikkivideofestivaalien elinvoimaisuutta, ja se rohkaisi uuteen ennakkoluulottomuuteen erilaisten toimintamallien parissa.

Oulun Musiikkivideofestivaalit (omvf.net)

Air Guitar Party at Home – Innovaatioita ilmakitarasta -hanke toi uuden elementin perinteisiin kotibileisiin

Airnest Productions Oy käynnisti helmikuussa 2021 hankkeen, jonka tarkoituksena oli kehittää viihdyttävä, liikunnallinen ja itseilmaisuun kannustava Air Guitar Party at Home -tuote. Lisäksi tarkoituksena oli luoda liiketoimintamalli, joka mahdollistaisi kasvun ja uuden ansaintamahdollisuuden niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Teknisestä toteutuksesta vastasi Playsign Oy.

Tarkoituksena oli, että osallistujat ja ilmakitaristit olivat vuorovaikutuksessa keskenään virtuaalisesti. Noin tunnin mittaisessa sessiossa osallistujat pääsivät heittäytymään ilmakitaransoiton maailmaan. Taiteellista sisällöntuotantoa tekivät ilmakitaristit, yhdysvaltalaiset Justin Howard, Eric Melin, Matt Burns, saksalainen Aline Westphal sekä oululainen Aapo Rautio.

Tekninen toteutus oli yhdistelmä valmista materiaalia, etäyhteydellä toteutettua live-vuorovaikutusta sekä kotibileiden omaa ilmakitarointia. Kokeilussa käytettiin alustana Zoomia. Sessioiden rytmitys onnistui pilottikokeiluissa hyvin juontajan ansiosta, mutta tuotteen itsenäiseen käyttöön kehitetään vielä ratkaisuja.

TechArt- hanke mahdollisti kaksi kokeilusessiota. Toisessa ryhmässä oli viisi 8–12 -vuotiasta lasta ja toinen ryhmä koostui kahdeksasta 34–50-vuotiaasta aikuisesta. Testiryhmät sijaitsivat Oulussa ja ilmakitaristit Yhdysvalloissa, Saksassa ja Suomessa. Palautetta tuli ja niihin tartuttiin. Kehittely jatkuu ja ensimmäinen versio tuotteesta pyritään lanseeraamaan jo vuoden 2021 aikana. Tavoite on mahdollistaa ympärivuotista liiketoimintaa ja työllistää ihmisiä. Vastaavaa tuotetta ei löydy entuudestaan markkinoilta.

Kuvassa yhdysvaltalainen Justin Howard esiintymässä ilmakitaransoiton MM-kisoissa.

Kaikkien aikojen ilmakitaristiksi valittu yhdysvaltalainen Justin Howard oli kehittämässä sisältöä myös Air Guitar Party at Home -hankkeeseen.
Kuva: Juuso Haarala

Kuvassa on aikuisia kotibileissä, joissa he pääsivät testaamaan ilmakitarointia etänä livestriimin kautta.

Air Guitar Party at Home -hankkeessa testiryhmä pääsi kokeilemaan ilmakitarointia livestriimin kautta kotibileissä.

Ilmakitaransoiton MM-kisat Oulussa (airguitarworldchampionships.com)

 

TaikaBox ry Connected Studio-alusta hybriditapahtumille

TaikaBox ry kehitti yhteistyössä oululaisen Near Realin kanssa uudenlaisen esitysformaatin, jossa yhdistyvät live ja livestriimatut esiintyjät eri maista. Hankkeessa hyödynnettiin TaikaBoxin lapsille suunnattua Born Old – Tietäjä iänikuinen -teosta, josta luotiin pilotin aikana fäärinkielinen versio yhteistyössä Färsaarilla toimivan the Nordic Housen kanssa.

TechArt -hanke tarjosi yhdistykselle hyvät puitteet kehittää ratkaisu, jonka avulla kansainvälistä jälleenrakennusta voitiin rakentaa ja luoda uusia tulonlähteitä. Near Realin alun perin terveyspalveluille kehittämä palvelualusta kehittyi hankkeen ansiosta monipuolisemmaksi myös eri sisältötoimijoiden käyttöön soveltuvaksi innovaatioksi. Alusta osoittautui vakaaksi ja tarjosi laadukkaan kuvastriimin.

Pilottihanke huipentui kahteen yleisöesitykseen the Nordic Housessa osana paikallista lastenkulttuurifestivaalia toukokuussa 2021. Yleisö piti esityksestä ja katsojien palaute oli erittäin hyvää. Kiitosta tuli etenkin siitä, että esiintyjät tuntuivat olevan samassa tilassa tuhansien kilometrien välimatkasta huolimatta. Hybridiesityksessä paikallisen esiintyjän roolin tärkeys korostui, sillä hän maaduttaa esityksen tilaan, missä katsojat ovat.

Hankkeen pohjalta tullaan kehittämään teoksesta hybridituotepaketti, jota voi tarjota kansainvälisille markkinoille. Pakettiin tuo lisäarvoa sen uutuusarvo sekä ekologisuus. TaikaBoxin tavoitteena on kehittää yhteistyötä Near Realin kanssa jatkossakin sekä jakaa TechArt -nopeat kokeilut hankkeesta oppimiaan tietotaitoja.

Kuvassa the Nordic Housessa Färsaarilla esiintynyt nainen maadutti hybridiesityksen paikalla olleille katsojille.

Kuva: Maria Holm Jacobsen

(14) Føddur Gamal 02 05 2021 – YouTube

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry -Matka Maakiseen Martinniemeen

Matka Maakiseen Martinniemeen järjestettiin kesäkuussa 2021 osana TechArt -nopeita hankkeita. Matka alkoi, kun Kiiminkijokimelonta starttasi Kiimingin Alakylästä kohti Haukipudasta, josta matka jatkui kajakkien lisäksi kirkko- ja soutuveneissä Kajakkiorkesterin säestämänä. Risteilyisäntänä toimi Matti Patronen. Matkalla tarjottiin kulttuuriesityksiä vetten päällä. Tapahtuma näkyi netissä reaaliaikaisena livelähetyksenä ja yleisö pystyi osallistumaan joko kotikatsomosta käsin tai paikan päällä tapahtumaan.

Lähetystä, melontaa ja kulttuurisisältöjä toteuttivat yhteistyössä Haukiputaan Seurakunta, Siikaputaan asukasyhdistys, Martinniemen kyläyhdistys, Onganranta-Vahtolanlahden kyläyhdistys, partiolaiset, Jukka Takalon Kajakkiorkesteri, Veneily-yhdistykset, Oulun Kilpa-Veljet ry, rajavartiosto, Kiviniemen meripelastajat, Martinhovi ja Kiiminkijoki ry.

Vuorovaikutus yleisön ja lähetyksen välillä luotiin Zoom-alustalla. Alkuperäistä ideaa, jossa katsoja olisi voinut valita mitä kameraa seuraa, ei voitu järjestää teknisten ongelmien vuoksi. Kokeilu vahvisti järjestäjien käsitystä siitä, että lähetyksiä voidaan toteuttaa mistä ja milloin tahansa. Pohjoisen alueen villin luonnon ja reuna-alueiden tuominen lähemmäs kaupunkimiljöötä sekä kulttuurin ja luonnon kombinaatiot olivat kokeilun oivalluksia. Lähetystä katsottiin Vimeon kautta yhteensä 6500 kertaa ja Facebook-liven kautta melkein 4000 kertaa. Projektista selvisi, että palvelua pitää kehittää vielä jonkin aikaa ja siihen tulisi sijoittaa enemmän rahaa. Myös huomattiin, että palvelun ostajina voi toimia yksityishenkilöiden lisäksi myös kunnat, kaupungit ja yhdistykset. Lähetyksen koettiin tuovan alueen historiaa, ihmisiä ja kulttuuria esille myönteisellä tavalla.

Pohjoinen kulttuurivirta -kanava avattiin jo elokuussa 2020 ja Pohjoinen kulttuurivirta -hanke alkoi helmikuussa 2021, ennen kesäkuun kokeilua. TechArt-kokeilun pohjalta on suunnitteilla uusi hanke, jossa on tarkoitus pureutua kanavan ja lähetysten tekniseen kehittämiseen ja testaamiseen ääriolosuhteissa keskellä luontoa.

Etusivu – Pohjoinen Kulttuurivirta

Oulu Music Lounge

Hankkeessa yhdistettiin taide ja teknologia tavalla, jonka tavoitteena on yhdistää helpommin muusikot ja potentiaaliset asiakkaat. Tekninen osa koostuu verkkosivusta sekä projektiin varta vasten tehdyistä artistien esittely- ja portfoliovideoista. Videoissa kiinnitettiin huomiota tunnelmaan, jolla haluttiin tuoda esiin sitä, että klassisetkin aariat voidaan esittää kotona niin kuin ne esitettäisiin isolla oopperalavalla.

Oulu Music Loungen tavoitteena on yhdistää paikalliset ja kansainväliset yleisöt artisteihin helpolla ja turvallisella tavalla, tuottaa laadukasta mainosmateriaalia sekä nostaa pienempiä artisteja valokeilaan isojen artistien varjoista. Moni pienempi artisti joutuu mainostamaan itse itseään ja siihen nettisivut tuovat helpotusta laadukkailla tarjolla olevilla materiaaleillaan.

Vaikka aikaa toteutukselle oli vähän, muusikot vastasivat ja äänittivät omat nauhansa nopeasti. Annettu budjetti ei ollut riittävä monikamerakuvaukseen, mutta hankkeessa oltiin tyytyväisiä lopputulokseen. Hankkeesta vastaavat löysivät kontaktiensa kautta sponsorin, joka antoi hankkeen käyttöön oman kotinsa, ja flyygelinsä. Ilman tätä, hankkeen musiikkimateriaalit olisivat olleet suppeampia tai kustannukset olisivat olleet liian korkeita. Projekti ei ole vielä siinä pisteessä, että

artistit voisivat ansaita sen kautta, mutta seuraava askel on nettisivujen mainostaminen.001E60

Tavoitteena on jatkokehittää projektia, ja toiveissa on saada lisää rahoitusta sen mahdollistamiseksi. Tähtäin on korkealla ja tekijöillä riittää kunnianhimoa, jotta Ouluun saataisiin kaiken kattava itsenäisten muusikoiden kuvasto. Kehitettyä palvelua on mahdollista hyödyntää jatkossa esimerkiksi Oulu2026 -hankkeen kautta tuomaan eri taiteenlajit ja ammattilaiset yhteiselle digitaaliselle alustalle.

www.musiclounge.fi

 

 

 

 

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles