fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Sylvain Bureau

4.8.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Viikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Sylvain Bureau, joka on  filosofian tohtori Ecole Polytechniquesta, Art Thinking Collectivessa ja Jean-Baptiste Say -instituutissa ESCP:ssä. Hänen keskeinen tutkimusaiheensa liittyy organisaatioiden luoviin käytäntöihin. Hän on erityisen kiinnostunut luovuuden tuomisesta itseään “ei-luovaksi” mieltävien saavutettaville. Hänen tutkimuksensa lähestymistapa perustuu toistuvien mallien ja käytäntöjen havaitsemiseen kaikentyyppisissä luovassa toiminnassa, niin taiteessa, tieteessä kuin yrittäjyydessä.

Tutkimuksensa pohjalta Sylvain on suunnitellut Art Thinking -metodin, jonka menetelmä on luoda epätodennäköisyyttä varmuudella. Hän opettaa tätä menetelmää ESCP: ssä, Stanfordissa, HEC Montrealissa, Oulun yliopistossa, Ecole de Guerressa, Ecole Polytechniquessa ja koodauskoulu 42:ssa. Hänen seminaarejaan järjestetään säännöllisesti moninaisissa ja ainutlaatuisissa paikoissa, kuten Centre Pompidoussa, Musée des Beaux Arts of Montrealissa tai Block Housessa Tokiossa.

Sylvain on ollut vierailevana tutkija Berkeleyn yliopistossa ja New Yorkin kaupungin yliopistossa. Useat arvostetut julkaisut (kuten Financial Times, Forbes, Harvard Business Review sekä Huffington Post) ovat julkaisseet hänen tutkimustuloksiaan. Sylvain on Storymakers-sovelluksen perustaja sekä toinen Free Your Pitch (Pearson, 2018) -kirjan kirjoittajista

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiMiltä nyt tuntuu, Sylvain? 

Aloitin yhteistyön Oulun yliopiston kollegoiden kanssa vuonna 2012. Sittemmin olen oppinut yhä enemmän tästä kaupungista ja sen yhteisöstä. Minuun on tehnyt vaikutuksen se dynaamisuus ja energia, jonka voit kokea tavatessasi ihmisiä Oulussa. Oululaiset käyttäytyvät ja tuovat itseään ilmi niin, että heidät voidaan nähdä todellisina kulttuurin tekijöinä. Polar Bear Pitching -tapahtuman kehittänyt Mia Kemppaala ja hänen tiiminsä ovat täydellinen esimerkki tästä: he ovat samalla kansainvälisiä ja  hyvin suomalaisia, täynnä kunnianhimoa ja nöyryttä, taikuutta sekä ammattimaisuutta!

 

Mitä kantava teemammekulttuuri-ilmastonmuutosmerkitsee sinulle? 

Yhteisömme on erittäin voimakas: vuodesta 1972 ja Meadowsin raportista (The Limits of Growth) asti olemme tienneet, että tulevaisuutemme on vaarassa teollistumisen vuoksi. Tiedämme, että ihminen kykenee muuttamaan maapallomme olosuhteita (esim. Antroposeeni). Tuhansien ilmastonmuutokseen, valtamerkien tason nousuun, tuhansien lajien sukupuuttoon sekä ilman, maaperän ja merien valtavaan saastumiseen liittyvien tutkimusartikkeleiden johdosta tiedämme tarkalleen, mitä tapahtuu ja mitä tulee tapahtumaan. Tiedämme varmuudella, että asiat muuttuvat sietämättömiksi ihmisille 20-30 vuoden kuluessa. Tilanne on kuitenkaan tuskin muuttumassa. Tiede teki oman osansa varoittaakseen meitä selittäen, mitä on tapahtumassa. Seuraava askel onkin löytää tapoja muuttaa kulttuuriamme nopeammin. Kulttuuri kehittää käyttäytymistämme ja suhtautumistamme muihin ihmisiin, eläimiin ja kasveihin. Aiemmin jotkut maat kokivat “kulttuurivallankumouksia”, mutta muutosten nopeus ja väkivaltaisuus johti moniin katastrofeihin (esim. Kiinassa vuosina 1966-1976). Haasteemme on yksinkertainen: meidän on mullistettava kulttuuriympäristömme ekologisen muutoksen järjestämiseksi. Mutta samalla meidän on tehtävä se ilman dramaattisia ja väkivaltaisia ​​muutoksia, jotka voisivat vahingoittaa monia. Tämä on erittäin hankalaa. Kuten ranskalainen filosofi Paul Valéry sanoo: olennaisinta on tietää, pystyykö ihmismieli nurjertamaan sen, mitä ihmismieli on jo tehnyt?

Oulu2026 on yksi osa vastausta.

 

Euroopan kulttuuripääkaupunki korostaa Oulu2026-alueen ja muun Euroopan välisen yhteistyön tärkeyttäMitä voimme oppia toisiltamme? 

2000-luvun päätavoite on oppiminen pois vanhoista tavoista: meidän on opittava pois tavoista, joilla syömme, pukeudumme, matkustamme sekä rakennamme koteja. Kulutin aiemmin lihaa useita kertoja viikossa, kävin suihkussa 1-2 kertaa päivässä, liikuin ympäri maailmaa lentokoneella ja ostin vaatteita hyvin säännöllisesti. Kesti jonkin aikaa oppia pois kaikista näistä huonoista tavoista. Oppiakseni toimimaan niin, otin vaikutteita ihmisistä, jotka olivat erilaisia kuin minä. Et voi oppia pois vanhasta sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat samanlaisia kuin sinä. Kuten historioitsija Tzvetan Todorov selitti: “jos tuntee vain oman maansa ja vain omat sukulaisensa, pitää luonnollisena vain sitä, mikä on tavallista“. Meidän on kohdattava arvomme ja vakaumuksemme, unelmamme ja painajaisemme. Meidän on kehitettävä vuoropuhelua kansallisten kulttuurien välillä. Meidän on luotava asiantuntemuksen sulatusuuni, jossa taiteilijat haastavat tutkijoita, muotoilijat kyseenalaistavat insinöörejä – ja päinvastoin. Emme vielä tiedä ratkaisua, mutta tiedämme, että moniäänisyys on ainoa tapa esittää uusia kysymyksiä, jotka johtavat uusiin ratkaisuihin.

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? 

Oulusta tulee Euroopan keskusta: sen kiintopiste, horisontti ja sydän. Oulu tulee olemaan paikka, jossa jokainen haluaa käydä.

 

Lähetä terveisesi Ouluunjoka nyt jatkaa matkaansa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. 

Rakastan ja kadehdin luomaanne yhdistelmää kylmyydestä ja kuumuudesta niin työssänne, syömisessä kuin elämisessänne! Pysykää sellaisena kuin olette – se on täydellistä ja niin voimakasta!

 

Kuva: Aurore Vinot

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles