fbpx

Oulu2026 etsii kumppaneita ideoimaan ja toteuttamaan tulevaa kulttuuriohjelmaa

13.6.2022 | ohjelmahaku, UUTISET

Ensimmäinen Oulu2026-ohjelmahaun esitiedot on nyt julkaistu ja hakuun voi osallistua niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin toimijat. Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom muistuttaa, että nyt on historiallisen iso mahdollisuus kaikille toimijoille lähteä toteuttamaan ideoita.

”Meille tulee paljon viestejä, että ottakaa koppi tästä tai tuosta aiheesta. Tuotamme itse osan kulttuuriohjelmasta, mutta valtaosa rakentuu yhteistyössä niin paikallisten kuin valtakunnallisten kulttuurintekijöiden kanssa. Nyt on oikea aika alkaa aktiivisesti suunnittelemaan omaa Oulu2026 projektia”, Forsblom sanoo.

Forsblom sanoo, että tarkoitus on rakentaa yhdessä paras mahdollinen Euroopan kulttuuripääkaupunki ja ohjelmahauilla etsitään kumppaneita toteuttamaan kulttuuriohjelmaa. Oulu2026 rahoittaa, sparraa sekä antaa laajan markkinointiviestinnälliseen tuen ja näkyvyyden.  Yleisölle avautuva kulttuuriohjelma tulee koostumaan tuhansista yksittäisistä projekteista. Kulttuuriohjelma alkaa näkymään laajasti lähempänä toteutuvaa kulttuuripääkaupunkivuotta.

”Nyt rakennamme kulttuuriohjelmaa, teemme oululaista kulttuuria näkyväksi Suomessa ja ulkomailla sekä valmistaudumme kaikin tavoin olemaan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Täytyy muistaa, että kulttuuripääkaupunki on Euroopan isoin ja merkittävin kulttuurihanke. Se voi muuttaa kaupunkia pysyvästi”

Tasapuolisuus ja läpinäkyvyys ohjelmahaussa

Ohjelmahaussa ei karsita organisaation mukaan ketään, vaan osarahoitusta voivat hakea kaikki yksityishenkilöistä yhdistyksiin ja yrityksistä järjestöihin ja julkisiin laitoksiin. Oulu2026 rahoittaa pääsääntöisesti enintään 50 prosenttia projektin kokonaisbudjetista ja projektilla on oltava realistinen rahoitusarvio hakuvaiheessa. Omarahoitusosuus voi muodostua muun muassa lipputuloista ja muista avustuksista ja vaikka yritysyhteistyöstä. Forsblom toivoo, että myös oululaiset yrittäjät saadaan mukaan kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen.

”Ajattelemme kulttuurista laajasti. Siihen liittyy taide ja tiede, mutta myös esimerkiksi urheilu ja ruokakulttuuri. Erityisen mielenkiintoista on synnyttää taiteen ja teknologian välistä yhteistyötä ja nostaa alueemme kulttuurihistoriaa esiin”.

Oulu2026 -ohjelmahakumalli on yleisesti käytössä Euroopan kulttuuripääkaupungeissa ja sen on todettu olevan tasapuolinen ja mahdollistava myös pienemmille toimijoille. Projektit valitsee Oulu2026-ohjelmatiimi, jonka jälkeen ohjelmajohtaja vie vahvistettavaksi valinnat säätiön hallitukselle.

”Meidän ohjelmatiimissämme on paljon asiantuntijuutta ja eri näkökulmia, ja tarvittaessa käytämme ulkopuolisia asiantuntijoita valintoja tehdessämme. Pyrimme tekemään laadukkaan valintaprosessin”.

Kansainvälisyyttä ja osallistavaa kulttuuria

Syksyn haun hakuohjeet ja valintakriteerit julkaistaan syyskuun ensimmäinen päivä ja itse haku on avoinna 3.10–9.12. Haun osarahoituspäätökset ovat valmiita 31.5.2023. mennessä. Ideoiden tulee olla toteutusvalmiita ja ne täytyy toteuttaa Oulu2026-alueella. Nyt haussa painotetaan laajaa vaikuttavuutta, eli projekteja, jotka synnyttävät laajaa kulttuuri-ilmastonmuutosta.

”Nyt etsimme isoja projekteja sekä tahoja, jotka voivat sitoutua projekteihin jo nyt, vaikka itse toteutukseen on vielä paljon aikaa. Pääpaino on vuodessa 2026, mutta projekti voi alkaa jo edeltävinä vuosina, jos se tukee kokonaisuutta. Pienempien projektien haku aukeaa lähempänä juhlavuotta ja toivomme projekteja kaikista yhteiskunnan osa-alueista”.

Kansainvälisten hakijoiden määrää Forsblom ei osaa arvioida, mutta uskoo haun olevan kansainvälisestikin kiinnostava. Kulttuuripääkaupunki-tittelin saaminen on lisännyt kansainvälistä mielenkiintoa ja kulttuuripääkaupunki-hanke on Euroopassa merkittävä.

Projekteilta Forsblom toivoo erityisesti teknologian ja kulttuurin yhdistämistä ennennäkemättömällä tavalla. Hän toivoo myös luovaa ja mielenkiintoista kaupunkikulttuuria, yhteisöllisyyttä ja osallistuvuutta. Oulussa on puute luovista tiloista ja keskuksista ja niitä ohjelmajohtaja toivoisi lisää. Projektien tulee liittyä Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla -teemoihin.

”Olisi hienoa nähdä projekti, minkä synnyttämiseen jokainen meistä voisi osallistua tavalla tai toisella. Tarkoituksena on tuottaa ainutkertaisia kokemuksia ja pysyviä muutoksia ja uusia toimintamalleja, joita hyödyntää myös vuoden 2026 jälkeenkin”.

Tutustu ohjelmahakuun: https://oulu2026.eu/ohjelmahaku/

Tärkeitä päivämääriä ovat 13.6. jolloin voit osallistua Ohjelmahaku-webinaariin. Kesäkuussa avaamme etä-hakuklinikat hakijoille, ja syyskuussa julkistamme varsinaisen hakuohjeen verkkosivuillamme. 6.9. järjestämme toisen hakuwebinaarin, 13-14 syyskuuta hakuklinikka palvelee ajan varanneita. Lokakuussa avaamme haun 3.10. - 9.12.. Loka-marraskuussa järjestämme kaksi webinaaria 19.10., 22,11. Hakijoille ilmoitetaan 31.5.2023 mennessä valinnoista.

 

Lisätietoja:
Samu Forsblom
Ohjelmajohtaja
samu.forsblom(a)oulu2026.eu
+358 44 7037558
Euroopan kulttuuripääkaupunki, Oulu2026
Oulun kulttuurisäätiö rs

Tutustu ohjelmahakuun: https://oulu2026.eu/ohjelmahaku/

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter