fbpx

Lue uusin Kulttuurin uutiskirje ja Oulu2026-kuulumiset

22.3.2019 | UUTISET

OULU2026 KULTTUURIUUTISIA 22.3.2019

Tee kanssamme Euroopan paras hakemus!

Jokainen ohjelmaehdotus on tervetullut!

Nyt on sinun vuorosi vaikuttaa. Oulu2026 on käynnistänyt kaikille kansalaisille avoimen ohjelmahaun, joka kestää toukokuun loppuun asti. Sen tarkoituksena on löytää mahdollisimman paljon mielenkiintoista ohjelmaa – isoja ja pienempiä projekteja, jotka tulevat osaksi Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemustamme.

Ehdotuksia voi lähettää kahdentasoisia: 1. pitkälle mietittyjä, toteutusvalmiita sisältöehdotuksia tai 2. lyhyitä ohjelmaideoita, jotka voivat olla ideatasolla. Esimerkki-ideoita: Rakennamme kiertävän näyttelyn koulumme huikeasta historiasta.  Istutamme päiväkotimme ympärille kestävän kehityksen kuusiaidan. Harrastajaporukkamme meloo jokisuistoon ja pysähtyy taukopaikalle esittämään runoutta.

Jokainen hakemus luetaan tarkkaan. Ensivaiheessa erityisesti toteutuskelpoisia ohjelmaesityksiä tullaan hyödyntämään kulttuuripääkaupunkihakemuksessa, jonka Oulu jättää toukokuussa 2020. Tarkastelemme rahoitusmahdollisuuksia yhdessä hakijan kanssa ja autamme niissä mahdollisesti eteenpäin.

Nyt on siis sinun aikasi toimia! Tarkemmat hakuohjeet löydät osoitteesta www.ouka.fi/oulu/oulu2026/ohjelmahaku

Oulu2026-kuntakierrokset jatkuvat

Oulu2026-projektiryhmä kiertää ahkerasti lähikunnissa tavaten kuntapäättäjiä ja kulttuuritoimijoita. Tarkoituksena on solmia aiesopimuksia ja saada ohjelmaehdotuksia tulevaan Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemukseen. Tähän mennessä kierrettynä ovat muun muassa Liminka, Kuusamo, Tornio, Kärsämäki, Oulainen, Kalajoki, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Pyhäjoki.

Jatkossa projektiryhmä vierailee 22.3. Raahessa, 10.4. Ylivieskassa sekä Kajaanissa ja Nivalassa, joiden päivät ovat avoinna.

Oulun alueella tilaisuudet järjestetään kulttuuritoimijoille vielä 26.3. Haukiputaan Teatterikuopalla (Revontie 45) kello 17–18.30 ja 3.4. Oulussa Oulu2026-pajalla (Torikatu 10) kello 13–16.

Oulu2026-paja avautuu

Avajaisvieraille luvassa kakkua, kahvia, kuohuvaa ja kulttuuriesityksiä.

Tervetuloa 2026-nyrkkipajan avajaisiin. Kaikki kynnelle kykenevät ovat tervetulleita 25. huhtikuuta Oulu2026-pajaan, joka sijaitsee Oulun ydinkeskustassa, Torikatu 10:ssä. Kaupungin Oulu10-toimipisteen aulaan avataan matalan kynnyksen tila, jonne jokainen voi halutessaan pistäytyä juttelemaan ja asioimaan. Sinne siirtyvät myös Oulu2026-työntekijät. Tilassa tullaan järjestämään muun muassa infotilaisuuksia ja peli-iltoja. Lämpimästi tervetuloa!

Kisa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi avataan virallisesti 1.4.2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa maanantaina 1.4. 2019 Helsingissä hakumenettelyn Euroopan kulttuuripääkaupungiksi Suomesta 2026. Ministeriö järjestää yhteistyössä Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspisteen kanssa infotilaisuuden kaupungeille, sidosryhmille ja median edustajille tiistaina 2.4.2019 Musiikkitalossa Helsingissä.

Tilaisuudessa annetaan tietoa hakuehdoista ja valintamenettelystä sekä ohjeita kulttuuripääkaupunkivuoden suunnitteluun. Puhujina ovat johtaja Sylvain Pasqua Euroopan komissiosta, asiantuntijaraatiin osallistunut johtaja Pauli Sivonen Serlachius-museoista ja ministeriön edustajia. Ilmoittautuminen tilaisuuteen ministeriön verkkosivujen kautta 21.3. alkaen.

Suomalaisten kaupunkien on jätettävä ensivaiheen hakemus toukokuussa 2020. Jatkoon päässeillä kaupungeilla on noin vuosi aikaa parantaa hakemuksiaan, ja kansainvälinen EU-valitsijaraati tekee lopullisen päätöksen kulttuuripääkaupungeista loppuvuoden 2021 aikana. Tähän mennessä kisaan ovat ilmoittautuneet Oulun lisäksi Tampere ja Savonlinna. Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Suomesta ja Slovakiasta.

Lakimuutos keskitti yleiset kulttuuripalvelut Valveelle

Kulttuuritalo Valveen toimintaan on jatkossa organisoitu Oulun kaupungin yleisten kulttuuripalveluiden tehtävät. Muutostyötä on valmisteltu vuodenvaihteesta ja taustalla on 1.3.2019 voimaan astunut uusi laki kuntien kulttuuritoiminnasta.

Lakimuutos selkeyttää kulttuuripalvelujen toiminnan tavoitteita ja vahvistaa taiteen ja kulttuurin asemaa kunnan toiminnassa.

”Muutoksella vastataan myös ministeriön suositukseen taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantamisesta. Käytännössä yleisten kulttuuripalveluiden tehtävät on nyt liitetty Valveen jo olemassa olevaan toimintaan”, sanoo kulttuurijohtaja Samu Forsblom.

”Yleisten kulttuuripalveluiden tavoitteet tukevat tasa-arvoisia ja monipuolisia mahdollisuuksia sekä taiteen ja kulttuurin tekemiseen että kokemiseen. Tehtävänämme on tukea myös vapaan kentän ja kuntalaisten oman kulttuuritoiminnan mahdollisuuksia”, Valveen johtaja Arja Huotari lisää.

Yleisten kulttuuripalveluiden kokonaisuuteen kuuluu kulttuuritalo Valveen toiminta, Oulun Lastenkulttuurikeskuksen toiminta, alueelliset kulttuuripalvelut sekä kulttuurin hyvinvointipalvelut.

Yleiset kulttuuripalvelut

Kulttuuritalo Valve, yleiset kulttuuripalvelut

Oulu2026-ohjelmaklinikka avautuu toukokuussa

Oulu2026 avaa kaikille toimijoille avoimen ohjelmaklinikan toukokuun alussa. Torstaisin kello 14–17 pidettävä klinikka on suunnattu erityisesti niille, jotka suunnittelevat ohjelmaideoita Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemukseen.

Klinikalle eli Torikatu10:n Oulu2026-pajaan voi tulla oman ideansa kanssa, ja saada apua sen työstämisessä eteenpäin. Vinkkejä annetaan myös lomakkeen täyttämisessä ja sekä rahoitusvaihtoehtojen löytämisessä. Lisätietoa klinikasta myöhemmin, muun muassa tällä kanavalla.

Rahoitus- ja kumppanihakuja avoinna ja avautumassa:

Suomen Kulttuurirahaston Taide² 1.–29.3.2019

Taiteen alan laitoksille ja rekisteröityneille yhteisöille suunnattu rahoitus..

TelepART-liikkuvuusohjelma vuoden 2019 loppuun

Taiteilijoille, jotka työskentelevät teatterin, performanssin, sirkuksen, musiikin ja tanssin aloilla.

Luova Eurooppa – kumppanihaut syksyllä 2019

EU:n liikkuvuustukipilotti i-Portunes visuaalisten ja esittävien taiteiden tekijöille avautuu 15.4.2019

Visuaalisten ja esittävien taiteiden parissa toimiville taiteilijoille ja kulttuurialan ammattilaisille.

www.i-portunes.eu

Taike

Liikkuvuusapurahat 6.3.–15.8.2019

Apurahat on tarkoitettu Suomessa asuvien taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden kansainvälisen liikkuvuuden ja verkostoitumisen edistämiseen.

Taiteilija-apurahat 1.3.–3.4.2019

Taiteilija-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille työskentelyyn. Niiden pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.

Suomen Kulttuurirahaston liikkuvuusapuraha 1.–29.3.2019

Taiteilijoille ja taidekriitikoille ulkomaisen oleskelujaksolle tarkoitettuja välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi.

Interreg Nord – Interreg Pohjoinen 15.4.–28.5.2019

Painopisteitä tutkimus ja innovaatio, yrittäjyys sekä kulttuuri ja ympäristö.

Pohjoismainen kulttuurirahasto/Nordisk Kulturfond 2.5.–1.10.2019

Osassa painopisteistä jatkuvia hakuja.

Pohjoismainen kulttuuripiste/Nordisk Kulturkontakt

NORDBUK-tukiohjelma 3.4.–3.5.2019

Liikkuvuustuki 4.3.–4.4.2019

Verkostotuki 26.8.–26.9.2019

Kulttuuri- ja taideohjelma 19.8.–19.9.2019

Oulu2026 suosittelee:

Lumotut sanat -festivaali & Minä tykkään nyt -näyttely 27.4.–9.6.2019

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot tuo tänäkin keväänä Ouluun ja kulttuuritalo Valveelle näyttelyelämyksiä, kirjailijavieraita, sanataidepajoja, tarinamatkoja, konsertteja, kirjoituskursseja, pop up -kirjakaupan – ja paljon muuta!

Tänä vuonna festivaalin päätuotannoksi kasvaa kokonaan uusi kirjallisuuslähtöinen näyttelymaailma: Minä tykkään nyt – näyttely ilosta, surusta ja muista tunteista. Näyttely perustuu Eppu Nuotion, Liisa Kallion ja oululaisten Anna Anttosen ja Kati Inkalan samannimiseen kirjaan, joka julkaistaan festivaalin avajaispäivänä 27.4. rinnakkain näyttelyn avajaisten kanssa.

Tulevan festivaalin ohjelma julkaistaan maalis–huhtikuun taitteessa.

www.lumotutsanat.fi

Seuraa kulttuuripääkaupunkihankkeen yhteistä matkaa:

Oulu2026-hankkeen verkkosivusto

Luovan alan toimija, kerro meille Oulun alueen osaamistarpeista!

Millaista osaamista oululaisilla luovilla aloilla tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa? Oulun kaupungin Luovuus+ -projekti edistää 17–29-vuotiaiden nuorten luovien alojen työllistymismahdollisuuksia, uusien osaajien rohkaisemista alalle ja mahdollisuuksia osoittaa itse hankittua osaamistaan luovien alojen ammattilaisten verkostoissa. Projekti jakautuu viiteen valmennusohjelmaan, joiden aikana nuoret tutustuvat luovien alojen toimintakenttään, sekä yrityksissä tai yhdistyksissä toteutettaviin työkokeilujaksoihin.

Alkuun päästäksemme tarvitsemme sinun apuasi: kerro meille, millaiselle osaamiselle sinulla olisi käyttöä omassa yrityksessäsi tai yhdistystoiminnassasi? Millaisen tekijän ja erityisosaamisen rekrytoisit juuri nyt? Mitä taitoja ja vahvuuksia oululaisilla luovilla aloilla tarvitaan erityisesti? Kolmivuotista Luovuus+ -hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pääset vastaamaan tarvekartoitukseen tästä, ja aikaa menee noin viisi minuuttia. Vastausaikaa on 31.3.2019 saakka.

Lisätiedot: Projektipäällikkö Marko Tiusanen, 050 520 9646, marko.tiusanen@ouka.fi ja projektityöntekijä Hanna Jakku, 050 3468 537, hanna.jakku@ouka.fi

XX Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi 26.–29.9.2019 Tula, Venäjä

Yhteistyökumppanihaku auki 31.5.2019 asti

Haluatko tehdä suomalais-venäläistä kulttuuriyhteistyötä? Tulevan kulttuurifoorumin venäläisten kumppanien hanke-ehdotukset on nyt julkaistu tutustumista varten kulttuurifoorumin sivuilla. Tutustu ja täytä vastauslomake. Voit myös jättää oman hanke-ehdotuksen. Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi tarjoaa mahdollisuuden neuvotella venäläisen yhteistyökumppanin kanssa tulkin avustuksella. Foorumin istunnoissa ja seminaareissa pohditaan kulttuurikentän ajankohtaisia kysymyksiä, verkostoidutaan sekä tutustutaan Tulan monipuoliseen kulttuuritarjontaan. Kulttuurifoorumiin osallistuneet hankeneuvottelijat voivat hakea starttirahoitusta yhteishankkeen käynnistämiseen foorumin jälkeen. Tapahtuman pääjärjestäjä on Suomi-Venäjä-Seura yhteistyössä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Venäjän kulttuuriministeriön kanssa.

Lisätiedot: Olga Kauppinen, projektipäällikkö Suomi-Venäjä-Seura, olga.kauppinen@venajaseura.com, +358 45 7732 4445

www.kultforum.org

Galleria 5 alentaa näyttelymaksuja – näyttelyhaku keväälle 2020 on alkanut!

Galleria 5 on Oulun Taiteilijaseuran ylläpitämä taidegalleria Oulun ydinkeskustassa. Vuoden 2020 näyttelymaksuja on alennettu Taiteen edistämiskeskukselta saadun lisätuen ansiosta. Galleria 5 tarjoaa hyvät puitteet niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyillekin. Hakuaika kevätkaudelle 2020 (tammi-kesäkuu) päättyy 31.3.2019.

Lisää tietoja näyttelyhausta ja galleriasta (mm. sisäkuvia ja pohjapiirros) Galleria5:n verkkkosivulla.

Facebook/Galleria5Oulu

Kulttuurin uutiskirje

Tämä kulttuurin uutiskirje on avoin tiedotuskanava kaikille oululaisille kulttuurikentän toimijoille. Mikäli haluatte tiedottaa muille projekteistanne, hankkeistanne, suunnitelmistanne tai etsitte yhteistyökumppaneita, tapahtumatuottajia ym., niin ottakaa yhteyttä. Seuraava uutiskirjeemme kootaan vapun kunniaksi.

Jos haluat mukaan Oulu2026 eli Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, niin ilmoittaudu Kulttuurilähettilääksi osoitteessa: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/tule-mukaan

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter