fbpx

”Kylä on elossa, kun sieltä kuuluu ääntä”

15.6.2022 | UUTISET, Villisti kaupunki

Viime viikonloppuna järjestettyä Maakista Martinniemeä juhlittiin ensimmäistä kertaa koko viikonloppu. Tapahtuman isäntänä toimiva Jukka Takalo kertoi, että monitaiteellisen, yhteisöllisen ja paikallisen tapahtuman merkitys alueelle on valtava. Tapahtuma sai alkunsa jo vuonna 2009, kun Takalo ja radiopuhelimet-yhtyeestä ja Pölökkypäitten polusta tuttu J.A.Mäki ideoivat kiisteltyyn Kurtinhaudan rantaan kulttuuritapahtuman.

–Paikalliset ottivat nopeaa tapahtuman omakseen ja kyläjuhlaa on tänä vuonna järjestämässä 260 vapaaehtoista sekä alueen yrityksiä ja yhteisöjä. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaiseksi, Takalo kertoi.

Osana Oulu2026 kulttuuriohjelmaa

Maakinen Marinniemi on osa myös Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta ja Delta Life-hanketta, jonka luovan konseptin Takalo on kehittänyt. Hanke on osa Art Takeover! -ohjelmalinjaa, jossa taiteeseen voi törmätä niin unohtumattomassa kulttuuritapahtumassa kuin arkisen ruokakaupassa käynnin yhteydessä.

–Viime kesänä Matka Maakisen Martinniemeen oli ensimmäinen konkreettinen askel kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta ja vuonna juhlavuotena 2026 olemme mukana myös, Takalo kertoi.

Art Takeover! -ohjelmalinja kuuluu Oulu2026 Villisti kaupunki -teeman alle, missä tavoitteena on ottaa ympäröivä erämaa osaksi kaupungin ydintä ja saada kaupungin kaikki lähialueet kukoistamaan. Oulusta tehdään kaupunki, joka houkuttelee entistä enemmän matkailijoita ja nuoria urbaaniudellaan ja mielenkiintoisilla tapahtumilla. Maakinen Martinniemi kuvastaa Villisti kaupunki -teemaa erinomaisesti yhteisöllisyydellään, miljööllään ja kulttuuritarjonnallaan. Oulu2026-kulttuuriohjelmaan aukeaa myös lähempänä vuotta 2026 ohjelmahakuja, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan paikalliselle ja yhteisölliselle taiteelle ja kulttuurille.

–Rannaton horisontti luo mahtavat puitteet rannalle ja esityksiä oli laidasta laitaan tanssista ja kulttuuripolusta musiikkiin, Takalo kertoi.

Kuva Maakisesta Martinniemestä

Kaikille avoin maakinen tapahtuma

Viikonlopun kestävässä tapahtumassa oli kulttuuriohjelmaa koko perheelle. Martinniemen yli satavuotiaan Kerholan tiloissa ja pihalle pystytetyssä tapahtumateltassa pistettiin viikonlopun aikana jalalla koreasti useaankin kertaan, kun yleisö sai nauttia elävästä musiikista ja esityksistä. Myös lapset oli otettu huomioon ja lapsetkin pääsivät itse esiintymään lavalle omilla ohjelmillaan.

–On hienoa, että myös nuoret ovat löytäneet tapahtuman ja he olivat mukana järjestelyissä. Mielellämme otamme ideoita vastaan myös nuorilta ja mukaan tapahtumaan pääsee kaikki halukkaat, Takalo sanoi.

Sateen vuoksi perinteinen rantapiknik jouduttiin perumaan, mutta tapahtuman tunnelmaa sadekuurot eivät latistaneet. Aito kyläjuhlan tunnelma ja vilpitön ilo huokui tapahtumakävijöistä. Takalo kertoi, että tarkkaa kävijämäärää on vaikea sanoa, koska tapahtumaan on kaikille vapaa pääsy.

–Se on ollut alusta saakka tietoinen valinta, että tapahtuman tulee olla avoin kaikille. Martinniemessä on todella vahvat perinteet ja kyläyhteisö ja haluamme tuoda sitä esiin, Takalo sanoi.

Tapahtumassa esiintyi useit bändejä ja lauluntekijöitä, kuten vasta toisen albuminsa julkaissut Kuun Pimeä Puoli, nuori oululainen kitarapop-yhtye The southgates, paikallinen Duo Rämemajavat sekä paikallislegenda Noppasoppa ja Kerholan lavan ja pöydät haltuun ottanut J.A.Mäki & Tutut, Nanna Louhela, Janina Tihinen sekä paljon muita.

–Sehän kertoo, että kylä on elossa, kun sieltä kuuluu ääntä, Takalo totesi.

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles