fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Guimarães 2012

26.6.2020 | UUTISET

Guimarãesin kaupunki sijaitsee pohjoisessa Portugalissa, Bragan piirissä. Kaupungin 53 000 asukkaasta puolet ovat alle 30-vuotiaita; Guimarãesin väestö onkin yksi Euroopan nuorimpia. Nuoresta väestöstä huolimatta kaupunki itsessään on jo vanha ja omaa rikkaan historian. Guimarãesin historia onkin tiiviisti yhteydessä Portugalin identiteetin ja kielen kehittymiseen sekä itsenäistymiseen; São Mameden taistelu, jonka seurauksena Portugali julistautui itsenäiseksi, käytiin aivan kaupungin ulkopuolella. Vaikka kaupunki on pitkään ollut koko maan tekstiiliteollisuuden keskus, monet tehtaat ovat jääneet viime aikoina tyhjilleen. Teollisuusstatuksesta huolimatta kaupungilla on myös huomattava kulttuurikenttä, ja Guimarãesin koko keskusta on UNESCOn Maailmanperintöluettelossa.

Vanhat valintasäännöt olivat yhä voimassa, kun Guimarães valittiin vuoden 2012 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Sääntöjen mukaan valtio sai itse päättää, kuinka Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan. Vaikka yleinen käytäntö tuolloinkin oli järjestää kilpailu tittelistä, päätti Portugali valita Guimarãesin suoraan, ilman kilpailua. Osasyynä tähän oli varmasti se, että Portugalin kaksi muuta metropolia, Lisbon ja Porto, olivat olleet Euroopan kulttuuripääkaupunkeja jo aiemmin.

Guimarãesin ECoC-vuoden tavoite oli kehittää kaupunkia kulttuurin ja sosiaalisen interaktion kautta, ja tässä he onnistuivatkin. Asukkaat osallistuivat aktiivisesti ja näkivät ECoCin merkittävänä virstanpylväänä. Voimakkaasti tähän vaikutti viestintätyyli; erityisesti “You are Part of it” (Olet osa sitä) -slogan huomattiin erittäin toimivaksi. Me kaikki olemme osa kulttuuria – niin Guimarãesissa kuin Oulussakin!

Kuva: Visit Porto & the North, https://flic.kr/p/2dnM4FL

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter