fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Uoti Huotari

23.3.2023 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Uoti Huotari pitää ruohonjuuritason työskentelyä todella suuressa arvossa. Kuva: Tiina Kumpumäki

Tämän viikon kulttuuripersoonamme on Uoti Huotari, joka toimii Oulun Tähtisirkuksella puheenjohtajana, sirkusohjaajana sekä esiintyjänä. Sirkusalalle Uoti kertoo päätyneensä ensisijaisesti pitkän harrastustaustan kautta.

–Tie Ouluun oli löytyi ehkä sattuman kautta, kun määräaikainen työsuhteeni fysioterapeuttina kehitysvamma-alalla oli päättymässä, ja silloinen Tähtisirkuksen taiteellinen johtaja Anna-Kaisa Järvi oli toista kautta tästä kuullut. Hän päätti sitten kysyä minua ohjaajaksi sirkukselle.

Mitä sinulle kuuluu nyt ja minkä parissa työskentelet?

Puuhailen tällä hetkellä useiden lasten ja aikuisten ryhmien kevätesitysten parissa Oulun Tähtisirkuksella, teen esitystä keilojen kontaktijongleerausta hyödyntäen, ja käyn Simossa vetämässä koululaisille viikottaista sirkuskerhoa. Pidän tällaista ruohonjuuritason työskentelyä suuressa arvossa.

Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee sinulle?

Se herättää miettimään millaista muutosta kulttuurikentällä Oulussa tarvitaan. Se on ihan terve lähtökohta pohtia asioita, että miten niitä voi muutoksen kautta parantaa. Toki tässä on vedetty yhteys kulttuurin ja ilmastonmuutoksen välillä. Kysymys on myös siitä, miten kulttuurin avulla voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen tai siihen liittyviin asenteisiin ja uskomuksiin.

Millaista on työskennellä kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa?

Työ itsessään on pääsääntöisesti todella antoisaa, mutta rahoitus on tuskaista. Ehkä näen kuitenkin tärkeimpänä tehtävänä sen, että kulttuuritekemiseen osallistuvien ihmisten näkökulmat, kannat ja kyky ajatella asioita eri kannoilta kehittyy. Kulttuuri antaa arvoa ihmiselämälle, ja luo merkityksellisyyden kokemuksia – näitä asioita ei raha anna.

Miltä Oulu2026-alue näyttää tällä hetkellä?

Kulttuurikenttä on kirjava ja omaleimainen, erityisesti kun katsotaan koko aluetta, eikä vain Oulun kaupunkia. Yhteys luontoon on pohjoisessa luontaisesti syvä.

Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavat Pohjoiseen Suomeen?

En usko kovin tittelin merkitykseen, mutta koko hanke tuo näkyvyyttä ja rahaa alueen kulttuurikentälle. Jos hanke toimii oikein, rahoitus mahdollistaa uusien asioiden luomista, ja suuntautuu siten, että siitä pääsee osalliseksi mahdollisimman moni. Uskon, että jossain määrin näin käykin, mutta tämä ei valitettavasti ole itsestäänselvyys.

Miltä Oulu2026-alue näyttää vuonna 2026? Ja mitä toivoisit erityisesti näkeväsi juhlavuotena?

Sirkuksen harrastuskentän toivoisin olevan hyvissä voimissa.

Mitä kulttuuri ja musiikki sinulle merkitsee?

Kulttuuri on ihmisen toimintaa, sitä ei kannata liikaa määritellä mitä se saa olla. Se kuitenkin luo merkityksiä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Soittelen kitaraa, rapsuttelen koiraa, ohjelmoin ja sivistän itseäni.


Pieni Ystäväkirjakysely:

Mikä on lempivuodenaikasi?

Kesä ja kaikki sen ympärillä.

Entä lempiruokasi?

Lasagne.

Mikä on sinulle tärkein paikka Oulussa?

Tähtisirkuksen harjoitussali.

Lähtisitkö lomalle aurinkorannalle vai pohjoiseen tunturiin?

Tykkään sekä auringonpaisteesta, että tuntureista.

Suklaa vai lakritsi?

Suklaa ehdottomasti.

Minkä kirjan luit tai kuuntelit viimeksi?

Kokonaan luin viimeksi Pekka Valtosen Hullun keisarin hovissa, joka kertoo 1600-luvun itä-Euroopasta, mutta sen jälkeen on tullut luettua osioita vähän eri alan kirjoista: Sahrmann, Shirley: Diagnosis and Treatment of Movement Impairment Syndromes ja Hertling D., Kessler, M.: Management of Common Musculoskeletal Disorders.


Oulun Tähtisirkus

Aiemmat kulttuuripersoonat

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles