fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Inka Koutaniemi

23.3.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

kuvassa tuottaja Inka KoutaniemiViikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Inka Koutaniemi, 23-vuotias toiminnanjohtaja, kulttuurialan freelancer, yhdistysaktiivi sekä vielä hetken aikaa kulttuurituotannon opiskelija. Melkoinen kulttuurin monitoimikone siis. Viimeisimpänä Inka on tuottanut uutta Frozen People -festivaalia sekä muutamia konsertteja ja parhaillaan hän tekee apurahahakemuksia ja toimii IIK!!-kauhuelokuvafestivaalin toiminnanjohtajana. Kulttuuriala alkoi kiinnostamaan Inkaa jo lukiossa, kun Oulun suomalaisen yhteiskoulun opinto-ohjaaja vinkkasi hänelle kulttuurituotannon koulutuksesta. Sen innoittamana hän päätyi vuonna 2018 Oulun kansainväliselle lasten- ja nuortenelokuvien festivaalille työkokeiluun, ja huomattuaan alan olevan hänelle täydellinen, Inka alkoi haalimaan lisää tuotantoja ja kokemusta.

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

Kiirettä riittää töiden ja opiskelujen parissa. Aikaa menee myös yhdistystoimintaan, olen mukana Oulun elokuvakeskus ry:n, Rotos ry:n sekä Oulu Urban Culture ry:n hallituksissa. En koe omistavani juuri muuta elämää kulttuurin ja taiteen lisäksi, kun aikalailla vapaa-aikakin menee niiden parissa. Toki tämä korona-aika on nyt vaikuttanut mahdollisuuksiin. Lisääntyneen ajan innoittamana aloitin ratsastuksen (uudelleen) ja akrobatian (uudelleen) harrastamisen.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

Olen ehdottomasti kulttuuri-ilmastonmuutoksen puolesta puhuja! Mielestäni ilmapiiri on jo nyt kulttuurin tekemiseen avoin ja salliva, mutta Oulun on nyt aika nostaa jalustalle moninainen kulttuurikenttä joka täällä toimii. Ilmastonmuutos, oli se sitten kulttuuriin liittyvä tai se perinteinen, on vakavasti otettava asia. Kaiken toiminnan pitäisi tukea kestävää kehitystä, jotta meillä on mahdollisuus kulttuurin ja taiteen kokemiseen myös jatkossa.

 

Minkälaista on toimia Pohjois-Suomessa? Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?

Pohjois-suomalainen kulttuurikenttä on innostava ja inspiroiva! Pohjoisen pitkä talvi aiheuttaa erityisiä haasteita tuotantojen toteuttamiselle. Miten saada ihmiset liikkeelle, kun on kylmää ja pimeää? Näitä kysymyksiä olemme joutuneet pohtimaan Frozen People -festivaalin tuotannossa. Olemme yrittäneet kääntää haasteet voimavaroiksi. Oulussa kulttuurialalla työskentely on erittäin antoisaa. Ihmiset tulevat tutuksi melko nopeasti ja heihin tulee tutustuttua kuin itsestään. Kulttuurikenttä täällä on kuin yhtä suurta perhettä, ja aina joku on auttamassa kun apua tarvitsee. En voisi kuvitella Oulua parempaa temmellyskenttää!

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Veikkaan, että Oulu tulee näkymään ja kuulumaan isosti niin Suomessa, Euroopassa kuin muualla maailmassakin. Mielestäni oli alusta alkaen selvää, että titteli tullaan antamaan Oululle, kun muut hakijat olivat etelästä. Nyt on aika saada pohjoisen ääni kuuluviin! Odotan vuodelta 2026 erityisesti laajaa tapahtumien kirjoa sekä innovatiivisia toteutuksia.

 

kuvassa Inka Koutaniemi juhlimassa Oulun Euroopan kulttuuripäkaupunkititteliä

Kuva: Sanna Krook

 

Artikkelin kansikuva: Juuso Haarala

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter