fbpx

Seuraavaksi: kulttuuria!

10.3.2020 | KIRJOITUKSET

Oulun ensimmäistä hakemusta kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 viimeistellään painokuntoon. Loppuviikosta oli tarkoitus pohtia yhdessä Culture Next -verkoston jäsenten kanssa onnistuneen kulttuuripääkaupunkihakemuksen syvintä olemusta Oulussa. Corona-virus muutti kuitenkin suunnitelman: tapaamiset ja keskustelut täytyy nyt järjestää etäyhteyksillä. Oulun kaupungin omat ohjeistuksetkin ovat tiukentuneet epidemian leviämisen myötä. Globalisaatio näyttää nyt nurjan puolensa, kansallisvaltioiden rajat eivät estä sairauksia leviämästä.

Vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkikisassa on meidän näkökulmastamme kysymys Suomen sisäisestä kilpailusta Oulun, Savonlinnan ja Tampereen kesken. Yleisellä tasolla Euroopan kulttuuripääkaupunki-toiminnassa on kysymys kokemuksien ja hyvien käytäntöjen jakamisesta. Olemme hakemuksen valmistelun aikana saaneet paljon tukea ja oppia muilta, jo valituilta Euroopan kulttuuripääkaupungeilta.

Culture Next on Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevien tai jo hakeneiden kaupunkien verkosto. Sen perustaja on romanialainen Cluj Napocan kaupunki. Se hävisi Romanian sisäisen kisan Timisoaralle äänin 6-6-, valintaraadin puheenjohtajan äänen ratkaistessa kisan Timisoaran hyväksi. Cluj Napoca ei jäänyt suremaan häviötä, vaan päätti toteuttaa avajaisia ja päättäjäisiä lukuun ottamatta lähes koko suunnitellun kulttuuriohjelman sellaisenaan. Asennetta!

Verkoston nimellä ”Kulttuuri seuraavaksi” voidaan viitata moneen asiaan. 1990-luvun laman jälkeen talouspuhe on hallinnut yhteiskunnallista keskustelua. Harva kaupunki on kuitenkaan kasvattanut kiinnostavuuttaan virtaviivaisella taloushallinnolla ja budjettileikkauksilla. Kulttuuri eri muodoissaan on usein se tekijä, joka vetää matkailijoita puoleensa: riittävän omaperäinen, mutta sopivasti tuttu ja kiehtova.

Eurooppa on maailman johtava turistikohde, suosituimmat kohdemaat ovat Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Ranska. Työpaikkoja matkailualalla Euroopassa on liki 13 miljoonaa, oheisaloilla huomattavasti enemmän. Suomi on kohdemaiden hännillä, vaikka suomalaiset ovat itse innokkaita matkailijoita. Nykyisessä maan hallitusohjelmassakin todetaan, että Suomella on paljon kehittämispotentiaalia luonto- ja kulttuurimatkailussa.

Euroopan kulttuuripääkaupungit kehittävät kaupunkien elinvoimaa kulttuurin, luovuuden ja yhdessä tekemisen voimalla. Vaikka ne eivät ole matkailuhankkeita, lisäävät ne merkittävästi matkailijoiden määrää, kulttuuri luo vetovoimaa ja kiinnostavuutta. Nostetaan yhdessä Oulun erinomaisuudet näkyville, rinta rottingilla!

Piia Rantala-Korhonen

Oulu2026-hankejohtaja
10.3.2020

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter