fbpx

Kulttuuri-ilmastonmuutos tehdään yhdessä

25.3.2019 | KIRJOITUKSET

Oulun kulttuuripääkaupunkihanke vaikuttaa koko Pohjois-Suomeen

Oulun kulttuuripääkaupunkihanke luo mahdollisuudet kulttuuri-ilmaston muutokselle Pohjois-Pohjanmaalla. Menestys teknisillä aloilla ja sitä seurannut kasvu on jättänyt jälkensä ajatteluumme ja arvostuksiimme. Pohjolan valkea koulukaupunki suuntasi luovuutensa tekniikkaan kulttuurillisten ja taiteellisten painotusten sijaan. Hyöty on aikamme kuva. Tähän kuvaan haetaan muutosta matkalla, jossa tavoitteena on saada yhdessä Oulusta Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Eikä pelkästään kuvaan, vaan muutosta myös elämänkirjoon, jolla alue tehdään viihtyisäksi elää ja asua erilaisille pohjoispohjalaisille ihmisille.

Kulttuuripääkaupungin 2026 teemoitus kertoo oivallisesti ihmisten rohkeudesta toimia maantieteellisellä ja myös kulttuureiden reunalla. Aikaisemmin reunalla olo katsottiin syrjäisyydeksi. Nyt katselemme erilaisuutta lähempää kuin muut, mutta kuitenkin rajan omalta puolelta. Euroopan ainoan alkuperäiskansan saamelaisten kulttuurilliset lonkerot yltävät tännekin rikastuttamaan, vaikka omaperäisen kulttuurin rikastuminen tapahtuukin turvallisen reunan toisella puolen. Rohkeasti reunalla kuvaa paikkaamme ja asennettamme raikkaan rohkealla tavalla.

Pohjoinen nähdään vastakohtien kautta ja niiden voimana. Me haluamme myös näkyä ehkä provosoidaksemme kuulijaa tai ainakin herättääksemme huomiota vastakohtien kautta. Yksinkertaisuus ja selkeälinjaisuus ovat enemmän tyypillistä kuin harmonian etsiminen. Viestin erottaminen ympäröivän luonnon joka paikkaan tunkevasta harmoniasta edellyttää vastakohtien voimaa.

Nuoren kaupungiksi kehittyvän on luotava omaleimaisuuttaan. Perinteinen ylisukupolvinen kaupunkikulttuuri ei ole meille vielä ehtinyt syntyä, vaan joudumme luomaan omaa nykyaikaan soveltuvaa perinnettämme ja siksi haluamme olla villisti kaupunki.

Matkaa ja valmistautumista Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 tavoitteeseen tulee tehdä yhdessä puolen Suomen kanssa. Oulun vaikutus yltää koko Pohjois-Suomeen, mutta aivan samoin pohjoinen Suomi on aluetta, jonka kulttuurillinen ja taloudellinen aktiivisuus heijastuu keskuskaupunkiin. Tästä keskinäisriippuvuudesta ja sen edellyttämästä vuorovaikutuksesta on syytä rakentaa vahvuus, joka tukee matkaa laajempaan kulttuuri-ilmaston muutokseen.

Tehdään kulttuuri-ilmastonmuutos yhdessä.

Pauli Harju
Maakuntajohtaja

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter