fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Salamanca 2002

22.1.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Vuonna 2002 Länsi-Espanjassa sijaitsevasta Salamancasta tuli maan kolmas Euroopan kulttuuripääkaupunki Madridin (1992) ja Santiago de Compostelan (2000) jälkeen. Salamanca tunnetaan Espanjan vanhimmasta yliopistosta ja siitä, että siellä on paljon opiskelijoita, yli 40 000, mikä on noin neljännes kaupungin väkiluvusta. Kaupunki on merkittävä myös Espanjan kirjallisuuden ja arkkitehtuurin kehittymisen näkökulmista.

Salamancan kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelma sisälsi 1100 tapahtumaa, joista 800 oli vapaa pääsy. Kaiken kaikkiaan kulttuuriohjelma houkutteli paikalle noin kaksi miljoonaa kävijää. Arvioiden mukaan yöpyvien matkailijoiden määrä Salamancassa kasvoi noin 22% vuodesta 2001, 677 000 kävijästä 823 700 kävijään. Salamancan kulttuuripääkaupunkihankkeen kokonaistalousvaikutuksen on arvioitu olleen 701,5 miljoonaa euroa, josta suurin osa juontui kulttuurillisten aktiviteettien tuottamisesta ja käytöstä. Arvioitu kokonaistalousvaikutus Kastilia ja Leónin alueelle oli 541,7M€, muulle Espanjalle 108,2M€ ja Espanjan ulkopuolelle 51,5M€.

On arvioitu, että Salamancan kulttuuripääkaupunkihankkeen merkittävimmät pitkäaikaisvaikutukset liittyivät kaupungin kulttuurillisen infrastruktuurin parantamiseen. Kaupunki alkoi kunnostamaan kulttuurillista infrastruktuuriaan, kun se kiinnostui kulttuuripääkaupunkitittelin hakemisesta. Projekti sisälsi katujen, talojen ja muistomerkkien kunnostusta sekä kaupungin keskustan muuttamisen jalankulkualueeksi. Merkittävimmät infrastruktuuriprojektit sisälsivät Teatro Liceo-teatterin kunnostamisen, esittävien taiteiden ja musiikin keskuksen rakentamisen, Multiusos “Sánchez Paraíson” (konserteille ja urheilulle suunniteltu suuri auditorio) rakentamisen, Centro de Arte Salamanca-nykytaiteen museon rakentamisen sekä osan entisen luostarin muuttamisesta näyttelytilaksi (Sala de exposiciones Santo Domingo). Näiden viiden merkittävimmän projektin yhteisinvestointi oli noin 47 miljoonaa euroa.

Parantuneen kulttuuri-infrastruktuurin lisäksi kulttuuripääkaupunkihanke on johtanut muihinkin pitkäaikaisvaikutuksiin Salamancan hyväksi, mukaan lukien uusien kulttuuriorganisaatioiden syntymiseen ja niiden toiminnan jatkumiseen tittelivuoden jälkeen; vierailijoiden määrän nousuun sekä kansallisesti että kansainvälisesti; paikallisväestön lisääntyneeseen kulttuuritoimintaan osallistumiseen; uusien projektien, tapahtumien ja festivaalien määrän kasvuun; kaupungin ja alueen pitkän aikavälin kulttuurilliseen kehittymiseen; paikallisten taiteilijoiden osaamisen ja työurien jatkuvaan kehittymiseen; paikallisväestön ylpeyden ja itseluottamuksen kasvuun; kaupungin ja alueen kansainvälisen profiilin kohentumiseen sekä uusien verkostojen ja yhteistyökuvioiden syntymiseen kulttuurisektorilla.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter