fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Bergen 2000

12.2.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Bergen oli yksi yhdeksästä Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2000. Kaupunki sijaitsee Norjan länsirannikolla ja siellä asuu yli 280 000 ihmistä, mikä tekee siitä väkiluvultaan maan toiseksi suurimman kaupungin Oslon jälkeen. Kuningas Olaf III perusti Bergenin vuoden 1070 paikkeilla. Bergen oli Norjan pääkaupunki 1200-luvulla ja maan suurin kaupunki 1800-luvulle asti. Bergen oli myös merkittävä osa Hansaliittoa vuodesta 1350 vuoteen 1560 sen sataman sekä liiketoiminnallisen merkityksen vuoksi, ja tänä päivänä “Bryggen” (satama) on UNESCO:n maailmanperintökohde. Nykyään kaupungin päätoimialat ovat kalastus, öljyteollisuus, meriteollisuus, teknologia-ala, hallintoala sekä kasvatus- ja opetusala.

Bergenin kulttuurisektori on monipuolinen, sisältäen runsaasti sekä perinteistä että nykykulttuuria. Kaupungin vuonna 1765 perustettu sinfoniaorkesteri on yksi maailman vanhimmista. Lisäksi Bergenissä on yli 30 museota ja monta teatteria, kuten Bergenin kansainvälinen teatteri. Lisäksi Bergenissä järjestetään useita festivaaleja, kuuluisimpana Bergenin kansainvälinen festivaali toukokuussa.

Bergenin kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelma sisälsi yli 3000 projektia, mitkä sisälsivät yli 20 000 esitystä ja tapahtumaa. Gallup-kyselyssä yi 60% väkiluvusta piti vuotta menestyksenä vain 20% vastaajista ollessa eri mieltä. Vähätuloiset lapsiperheet olivat tyytyväisimpiä kulttuuriohjelmaan. Lisäksi yli 40% väestöstä osallistui kulttuuritoimintaan vuonna 2000 enemmän kuin aiempina vuosina. Selkeä enemmistö hankkeen kulttuuri- ja taidealojen yhteistyökumppaneista koki saavuttaneensa kulttuuriset sekä taiteelliset tavoitteensa ja oli tyytyväisiä järjestämiensä tapahtumien osallistujamääriin. Lähes kaikkien pääyhteistyökumppaneiden järjestämien tapahtumien kävijämäärät kasvoivat 20%-50% vuonna 2000 aiempiin vuosiin verrattuna. Vuosi oli menestyksekäs myös Bergenin turismisektorille, koska myytyjen matkustuslippujen sekä hotellihuonevarauksien määrät kasvoivat siitä huolimatta, että niiden hintoja nostettiin. Bergen myös lisäsi kansainvälistä näkyvyyttään kulttuuripääkaupunkitittelin ansiosta kaupungin saadessa huomattavasti aiempaa enemmän palstatilaa kansainvälisissä medioissa.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter